Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
31 липня 2020
Для пацієнтів

Вік і рак: характерні особливості онкології в різних вікових групах

Вік і рак

Рак – підступне захворювання, яке не розрізняє ні статі, ні віку. Незважаючи на стрімкий розвиток сучасної медицини та суттєві досягнення в області лікування онкології, й досі не знайдено методик, здатних повністю перемогти рак

Найпоширеніші та найбільш агресивні види раку – шкіри (14,4%), грудей (11,4%), органів дихання (9,9%), товстого кишечнику (7%), передміхурової залози (6,9%) і шлунку (5,9%).

Згідно з інформацією ВООЗ, смертність від ракових захворювань в останні роки перевершила смертність від травм і нещасних випадків.

Рак і вік: чи є залежність?

До онкології схильні люди різних вікових груп.

Більшість випадків захворюваності припадає на вік понад 60 років: серед чоловіків – 71,3%, а серед жінок – 65,8%. Серед підлітків і маленьких дітей ракові захворювання зустрічаються в 1,1% випадків.

Середній вік, при якому діагностують рак, – 64,5 року: для жінок – 64,2, а для чоловіків – 64,9.

Онкологія у дітей

Рак не щадить навіть малюків. Згідно зі статистикою ВООЗ, щорічно злоякісні пухлини діагностують у 350 тисяч дітей, від новонароджених до 18-річних. Основна причина хвороби в ранньому віці – генетичні зміни.

Найпоширеніші дитячі онкологічні захворювання – рак нервової системи (понад 52%), особливо головного мозку. Друге місце займають гемобластози (близько 50% від інших видів раку) – ураження лімфатичної та кровотворної систем.

На жаль, поки ще не розроблені дієві скринінги, здатні виявити злоякісні пухлини у дітей.

Ракові захворювання у молоді

У молоді найчастіше діагностують «спадкові пухлинні синдроми», які розвиваються в результаті генетичних дефектів. Люди з подібними патологіями тривалий час залишаються здоровими. Але поява нових мутацій на додаток до наявних провокує формування злоякісної пухлини. На відміну від спорадичного раку, для спадкового характерно сімейне накопичення мутацій. До спадкових форм належать синдром Лінча, сімейний дифузний рак шлунку, спадковий поліпоз кишечнику.

Ще одна причина – імунодефіцит. Наприклад, у хворих на СНІД досить часто виявляють саркому Капоші.

Характерна особливість «молодого раку» – різка зміна життєвих планів, яка в більшості випадків зачіпає не тільки хворого, а й всю сім’ю. Доводиться відкладати (нерідко – назавжди) плани на майбутнє, відсувати на другий план освіту і кар’єру, мрії про народження дітей.

У молоді у віці від 19 до 30 років найчастіше виявляють гемобластози (37,2%), пухлини щитовидної залози (8,2%), рак статевих органів (6,3%), саркому (4,6%).

Знизити ризик розвитку онкології шийки матки на 97-100% здатна вакцинація від вірусу папіломи людини. Основною причиною хвороби вважається інфікування папіломавірусом, що передається статевим шляхом. Бажано робити щеплення не тільки дівчатам, а й юнакам, так як вони є носіями вірусу.

Своєчасно діагностувати рак шийки матки допоможе щорічний скринінг.

Важливе значення слід приділити профілактиці:

профілактика

  • відмовитися від куріння і намагатися не вдихати дим від інших курців;
  • позбутися зайвої ваги;
  • уникати прямих сонячних променів;
  • побільше рухатися, робити фізичні вправи, грати в спортивні ігри;
  • не ігнорувати профілактичні огляди.

Принесе користь і вакцинація від вірусного гепатиту В, який нерідко призводить до онкології печінки.

Онкозахворювання у людей середнього віку

У людей у віці від 30 до 59 років яскраво виражені відмінності за статевою приналежністю.

У чоловіків найпоширеніші діагнози – рак легенів (26,5%), простати (14,9%) і шлунку (14,2%), у жінок – рак грудей (20,9%), шийки матки (5,2%) і яєчників (4,2%). Винятком є меланома, яка з однаковою частотою (7-8%) розвивається у представників обох статей.

Основна причина раку у людей середнього віку – інтенсивні канцерогенні навантаження. Доведено, що чоловіки та жінки, які почали курити в дитячому віці, до 30-40 років «заробляють» собі рак легенів. Стимулювати розвиток мутацій здатні й канцерогени, що знаходяться в навколишньому середовищі (у вихлопах транспорту, димі промислових підприємств).

Існують й інші фактори, що збільшують ризик розвитку раку:

що збільшують ризик розвитку раку

  • сидячий спосіб життя, відмова від фізичної активності;
  • неправильне харчування;
  • патології ендокринних залоз (цукровий діабет, метаболічний синдром).

Щоб звести до мінімуму ризик онкології, рекомендується:

звести до мінімуму ризик онкології

  • відмовитися від шкідливих звичок;
  • вести активний спосіб життя, займатися спортом;
  • правильно харчуватися (основу раціону повинна складати рослинна їжа);
  • підтримувати оптимальну масу тіла;
  • своєчасно лікувати ендокринні захворювання;
  • проходити регулярні профілактичні огляди.
Згідно з дослідженнями, проведеними Центром контролю та профілактики захворювань, відмова від шкідливих звичок знижує ризик розвитку раку на 40%.

Для раннього виявлення злоякісних захворювань жінкам після досягнення 40 років рекомендується раз на 2 роки проходити мамографію, а чоловікам після 50 років – робити тест на ПСА.

Злоякісні пухлини у літніх людей

Збільшення кількості онкохворих у літньому віці вчені пояснюють поступовим накопиченням молекулярних змін, що при досягненні критичного значення призводить до формування злоякісних утворень. До того ж з віком послаблюється імунна система, через що вона втрачає здатність знаходити та знищувати мутації, що провокують малігнізацію клітин.

У жінок після 60 років переважає рак шкіри (12%), в основному меланома, рак грудей (6,8%), тіла матки (6,5%), кишечнику (6,4%), а у чоловіків – рак легенів (16,2%) і простати (4%).

Існує думка, що для літніх людей рак не становить небезпеки, так як розвивається повільніше, ніж у молоді. Отже, немає сенсу його лікувати, так як агресивні впливи (хіміотерапія, променева терапія) і хірургічне втручання тільки погіршують стан хворого. Але це не так. Швидкість протікання хвороби залежить не від віку, а від типу пухлини. Тому літнім людям не варто відмовлятися від терапії.

методи лікування

При виборі методу лікування онколог враховує вік пацієнта, супутні захворювання і загальний стан здоров’я. Якщо організм людини досить міцний, то він зможе без проблем перенести хіміотерапію, променеву терапію і операцію. Для людей зі слабким здоров’ям існують альтернативні варіанти – вузьконаправлена радіотерапія, кріотерапія, таргетна терапія, малоінвазивні хірургічні методики. Якщо навіть не вдасться повністю знищити злоякісну пухлину, то терапія істотно загальмує її розвиток. Якщо ж немає можливості провести повноцінне лікування, то лікар призначить паліативну підтримуючу терапію, яка позбавить від болю і значно підвищить якість життя.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися