Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
14 грудня 2017
Для пацієнтів

Рак: міфи і реальність

Рак: міфи і реальність

Онкологічні захворювання викликають панічний страх. Вердикт «рак» чимало пацієнтів сприймають як вирок. Причина – відсутність симптоматики на ранніх стадіях і велика кількість міфів, які виникають на ґрунті недостатньої вивченості хвороби. Так, у списку винуватців онкології за останні роки опинялися навіть звичайні речі: косметика, бюстгальтери, мобільні телефони, штучні підсолоджувачі, рідини для полоскання рота.

Не додають оптимізму і дані медичної статистики: кількість пацієнтів з онкологічними діагнозами щорічно збільшується на 11%. Такий результат пояснюється кількома причинами. По-перше, найчастіше до онколога звертаються на пізніх стадіях, коли лікування рідко дає позитивні результати. Початок розвитку пухлини проходить майже безсимптомно, тому пацієнти пропускають момент, коли потрібно відвідати лікаря. По-друге, перші симптоми онкології можна переплутати з проявом інших хвороб – гастриту, виразки шлунка, гепатиту, панкреатиту, токсичного зобу. До плачевних результатів можуть призвести не лише помилки в діагностиці, але й хибне уявлення про лікування – наприклад, віра в чарівну силу гомеопатії або продуктів, що захищають від раку.

Найпоширеніші міфи про рак

Рак – заразне захворювання. Це очевидна омана. Хвороба не передається ні при одній формі контакту між людьми. Деякі вірусні мікроорганізми (наприклад, папіломавірус) лише стимулюють запуск механізму проліферації патогенних клітин при певних умовах, але безпосередніми збудниками раку не є.

Рак неможливо вилікувати. Міф породжений тим, що більшість діагностованих випадків доводиться на 3 та 4 стадію онкології, коли шанси на успішне лікування вкрай малі. Але навіть тоді можна домогтися стійкої ремісії і поліпшення якості життя. В європейських країнах близько 1% населення живе з діагностованим і пролікованим онкологічним захворюванням.

Куріння не призводить до розвитку раку. Призводить, ще й як. Переважна більшість пацієнтів з діагнозом «рак легенів» – завзяті курці. Куріння також провокує появу патологічних новоутворень у стравоході і шлунку.

Онкологія – чума XXI століття. Насправді захворювання існувало завжди, що підтверджують розкопки археологів. Дослідження показали, що саркомою хворіли навіть динозаври. У середньовіччі рак був практично непомітний на тлі інших хвороб, що мали летальні результати. Через відсутність антибіотиків люди вмирали від ангіни, скарлатини, пневмонії, ревматизму, туберкульозу, сепсису.

Мобільні телефони провокують появу пухлин в мозку. Ця теорія не знайшла наукового підтвердження. З тих пір, як телефон з'явився практично у кожної людини на планеті, кількість діагнозів «рак мозку» майже не збільшилася.

Рак лікується засобами нетрадиційної медицини. Відмовлятися від хіміотерапії на користь гомеопатії або фітотерапії – небезпечно, як і намагатися перемогти хворобу за допомогою продуктів нафтопереробки, голодування тощо. Системних результатів досі немає, хоча спонтанні випадки вилікування від онкології в медицині зафіксовані, як і раптове припинення росту пухлини.

Ліки від раку давно знайдені, але доступні лише обраним. Теорія всесвітньої змови досі користується популярністю, але не має під собою реальних підстав. Рак різнорідний (гетерогенний) за своєю природою, тому для кожної його форми потрібні особливі ліки. Сховати таку кількість препаратів у наш час неможливо.

Що викликає рак: правда і вигадка

Чи викликають рак штучні підсолоджувачі? Згідно з висновком Національного Інституту Раку в США, канцерогенні властивості сахарину і цикламату не доведені. Сахарин виключений зі списку небезпечних харчових компонентів у 2000 році. Також не знайдено переконливих доказів того, що ріст пухлинних новоутворень стимулюють фарби для волосся, косметика і дезодоранти, які містять парабени. Не підтвердилася і залежність між носінням бюстгальтера і розвитком раку грудей.

Ще один популярний міф стосується статинів – препаратів, які знижують рівень холестерину в крові. У 2008 році вчені спростували думку про те, що статини викликають рак. Згідно з результатами дослідження, високий рівень холестерину низької щільності певним чином пов'язаний з онкологічними захворюваннями, але ліпідознижуючі препарати не є їх стимуляторами.

Справжні винуватці раку

Багато продуктів харчування містять канцерогени – речовини, що провокують запуск механізму патогенного ділення клітин. Вони входять до складу різноманітних харчових добавок (підсилювачів смаку) і біологічних компонентів. Визначити, яка ймовірність розвитку раку при регулярному вживанні таких продуктів, дуже складно, оскільки для більш детальної оцінки потрібно враховувати безліч інших факторів – спадковість, вік, спосіб життя, екологію.

Спровокувати розвиток онкології може УФ-випромінювання. Так, любителі засмаги хворіють на рак шкіри в 30 разів частіше. Ті, хто часто лежить на сонечку в спекотний полудень, ризикують захворіти злоякісною меланомою. У любителів сонячних ванн нерідко розвивається рак яєчників, щитовидки, молочних залоз.

У людей, які регулярно піддавалися дії іонізуючого випромінювання, частіше фіксуються злоякісні пухлини в кровотворних органах і мозку. У групі ризику – працівники ядерної промисловості.

При збої в роботі імунної системи зростає ймовірність розвитку ракового захворювання в будь-якому віці. Але опускати руки не варто – хворобу перемогли мільйони людей у ​​всьому світі. На ранніх стадіях лікування онкології переноситься досить легко, а ймовірність повного одужання досягає 93%. Головне – вчасно звернутися до лікаря.

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися