Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
28 квітня 2020
Для пацієнтів

Профілактика онкозахворювань – поради від Хемотеки (частина 1)

Профілактика онкозахворювань

Кількість хворих на рак зростає з кожним роком. У 2000-му про цей діагноз дізналися 10 млн чоловік. А у 2018-му – 18 млн. Онкологічні захворювання у світі вийшли на друге місце серед причин смертності. Кожен 6 чоловік, який пішов з життя, помер від раку. При цьому мінімум 30% цих смертей можна було б уникнути, а деякі дослідники припускають, що навіть 65%.

За розвиток онкології відповідають генетичні мутації. Вони можуть бути вродженими або відбуватися у процесі життя під впливом різноманітних канцерогенних чинників. Перше місце серед зовнішніх причин займають ті, за які відповідає сама людина. Тому дуже важливо знати, що можна зробити, щоб знизити ймовірність захворіти на рак.

5 речей, від яких варто відмовитися

Куріння

1. Куріння.

Незалежно від того з фільтром сигарета чи ні, знижена там кількість нікотину або висока, це не виключає її роль у появі небезпечних мутацій. У сигаретному димі до 5000 з’єднань, кожне з яких негативно діє на організм. 22% смертей від онкології пов’язані з курінням. Приблизно 50-60% всіх видів раку в списку ризиків містять куріння. Серед них такі як рак легенів, стравоходу, губи, ротової порожнини, шлунку. Причому рак легенів, який займає перше місце за смертністю серед усіх видів онкології, на 80% пов’язаний з курінням. Відмова від сигарет – великий крок до здоров’я.

з вини алкоголю

2. Алкоголь.

Багато хто впевнений, що невеликі дози алкоголю корисні. Дійсно, наприклад, червоне вино сприятливе для судин та допомагає знизити ймовірність атеросклерозу. Однак є й інша сторона медалі. У 1988 році алкоголь був включений до списку канцерогенів. Він є однією з причин розвитку 17-ти видів онкології. Особливо часто з його вини виникає рак верхніх дихальних шляхів, стравоходу, легенів, кишківнику та шлунку. 5,8% смертей від раку пов’язані з алкоголем. Всі напої на основі етилового спирту не корисні з точки зору запобігання раку. Навіть в помірних кількостях. Якщо ж людина ще й курить, то ризик онкології зростає на 60%.

3. Сіль та гострі приправи.

Невелике вживання цих компонентів не завдає шкоди. Пекучі приправи знезаражують їжу, прискорюють обмінні процеси. Сіль включає життєво важливий натрій. Однак надлишок солоної та гострої їжі відіграє роль у розвитку раку травної системи. За останні 60 років наша їжа стала гостріша в чотириста разів. У продажу велика кількість гострих соусів та приправ. При щоденному вживанні капсаїцину ризик раку шлунку збільшується на 15%. Вся справа в тому, що надлишок солі та перцю негативно позначається на слизовій ШКТ, викликаючи її запалення та пошкодження. Що стосується солі, то людина повинна отримувати її за день не більше 5 г. Однак багато перероблених продуктів включають сіль у підвищеній кількості. Їх споживання викликає затримку рідини в організмі, а отже, затримує виведення токсинів.

4. Протизаплідні таблетки та тісні бюстгальтери.

Регулярне використання гормональних таблеток у якості оральних контрацептивів та гормонозамісної терапії є однією з причин раку шийки матки та грудей. Збільшує ризик застосування понад 5 років та сильно збільшує – понад 10 років. В інструкціях до протизаплідних засобів серед побічних ефектів вказується ймовірність онкології. Британські вчені підрахували, що за останні тридцять років приблизно кожен 20-й випадок раку грудей пов’язаний з гормонозамісною терапією. Також у 2015 році фахівці з США повідомили про те, що носіння тісного бюстгальтеру підвищує ризик онкології молочних залоз на 21%. Це пов’язано зі здавлюванням лімфатичних судин, які виводять токсини з тканин грудей.

5. Стреси.

Стрес призводить до викиду гормону кортизолу. Його тривале підвищення негативно позначається на імунній системі. Тому зростає ризик онкології. Адже саме імунітет допомагає знищувати регулярно виникаючі в організмі ракові клітини. Крім цього, деякі дослідження показали, що норадреналін, який виробляється при стресі, здатний накопичуватися у клітинах раку яєчників та активувати фермент FAK (кіназу фокальної адгезії), що захищає клітини від апоптозу. Підвищення активності FAK було помічене й в інших пухлинах.

4 речі, які потрібно робити, щоб уникнути хвороби

1. Підтримувати правильну вагу.

Ожиріння

Ожиріння входить у першу п’ятірку причин, що викликають онкологію. У повних людей порушується гормональний баланс, гірше працюють органи, що відповідають за детоксикацію та виведення отрут. А це, в свою чергу, стає причиною розвитку таких видів онкології як: рак печінки, стравоходу, матки, шлунку та деяких інших. Підтримка оптимальної ваги дуже важлива для правильного метаболізму.

2. Рухатися.

Малорухливий спосіб життя грає роль у появі мутацій. Він стає причиною ожиріння, порушень кровообігу. А отже веде до затримки у тканинах відходів життєдіяльності клітин. Застій токсинів викликає різноманітні мутації. Коли людина займається спортом, це тонізує організм, підвищує імунітет, збільшує оксигенацію, покращує рух лімфи та крові, що допомагає процесам регенерації, оновлення, омолодження. Тому знижується ймовірність розвитку онкологічних процесів.

рухливий спосіб життя

3. Їсти багато свіжих овочів та фруктів.

На жаль, багато хто не отримує навіть мінімальної кількості цих продуктів, рекомендованої ВОЗ – 400 г фруктів та овочів щодня. А для зміцнення здоров’я корисно споживати навіть більше. Людям, які проходять лікування від раку, рекомендують свіжі овочі та фрукти по 4-5 разів на день. Вся справа у тому, що в цих продуктах містяться речовини, здатні знижувати ймовірність появи ракових клітин. До них відносять індол-3-карбінол, вітаміни D, С, Е та А, каротиноїди.

4. Користуватися презервативами.

Вірус папіломи людини стоїть на першому місці серед причин розвитку онкології жіночої репродуктивної системи. Його 16-й та 18-й тип передаються статевим шляхом. При цьому оральні контрацептиви не захищають від зараження. Якщо жінці не робили щеплення від ВПЛ, то презерватив – спосіб захистити себе від захворювання цими онкогенними вірусами. При цьому використовувати його потрібно при всіх видах сексу.

Дотримання вказаних вище рекомендацій допоможе знизити ймовірність розвитку раку.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися