Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
29 травня 2020
Для пацієнтів

Профілактика онкозахворювань – поради від Хемотеки (частина 2)

профілактика онкозахворювань

Діагноз онкологія трапляється все частіше. Минулого року орієнтовно 25 мільйонів людей захворіли на різні види раку. За даними ВООЗ на всій планеті 37 % жителів перебувають у зоні ризику з того чи іншого виду онкозахворювання. Тому дуже важливим є питання, як кожній людині знизити ймовірність зіткнення зі злоякісним процесом?

Із цієї точки зору велике значення має профілактика. Правильні заходи, спрямовані на попередження зародження й поширення онкоклітин, здатні зменшити ризик на 30 %. Які кроки необхідно робити?

зменшити ризик раку

Виключати вплив шкідливих чинників середовища й виробництва.

  1. Проходити профогляди і скринінги на рак.
  2. Відмовитися від використання канцерогенних сполук, насамперед нікотину та етилового спирту, шкідливих добавок у їжу.
  3. Намагатися вести здоровий спосіб життя.

Велике значення відіграє харчування. Деякі корисні речовини з продуктів здатні пригнічувати розвиток злоякісних клітин, підвищувати імунітет, очищати організм від токсинів і шлаків.

Харчування й канцерогени

Важливою причиною розвитку онкології є зіткнення клітин організму з канцерогенами – сполуками, що здатні провокувати мутації.

Ці речовини можуть міститися в їжі та воді. Повністю екологічно чистих продуктів на сьогодні немає. Використання людиною антибіотиків, пестицидів, різних стимуляторів росту має наслідки. У рослини також потрапляють радіоактивні метали, токсичні речовини, які опинилися в довкіллі в результаті недостатнього очищення викидів і стоків від шкідливих виробництв. Органічних продуктів, максимально наближених до тих, які вживали люди до початку «епідемії» раку, зараз виробляється всього 1 %.

Деякі канцерогенні сполуки утворюються в процесі приготування їжі. Особливо небезпечна їжа, яку смажили, коптили або консервували. Коптильний дим містить шкідливі нітрозоз’єднання. У консерви для тривалого зберігання додаються консерванти. А під час нагрівання жиру різко підвищується утворення канцерогенів.

Тому для профілактики краще купувати максимально натуральну їжу й використовувати її в сирому, відвареному або тушкованому вигляді.

Раціон і рак

У минулі століття, коли люди тяжко фізично працювали, їм було потрібно багато енергії. Отримати її запаси можна було за допомогою солодких і жирних страв. Вони були своєрідними делікатесами, якими доповнювали простий рослинний раціон.

Потреба в солодкому й жирному закладена в нас історично. Однак спосіб життя сучасної людини змінився і виріс достаток. Зараз міські жителі мало рухаються, але мають змогу вживати досить калорійну їжу. У будь-якому супермаркеті на полицях безліч солодощів. Доданий цукор і надлишок жирів містяться майже у всіх напівфабрикатах та в готовій їжі.

Велика кількість подібних страв на столі призводять до ожиріння, порушення обміну речовин, що, у кінцевому підсумку, є однією з причин онкології.

Антиканцерогени і продукти, що їх містять

Є сполуки, які можуть виводити канцерогени або зменшувати їх токсичну дію. Їх називають антиканцерогени. Вони також містяться в їжі. Якщо вживати значну кількість багатих антиканцерогенними продуктів, то ризик захворіти на онкологію знижується.

Велика група антиракових з’єднань – це вітамінні речовини. З наявних 13 вітамінів, 5 ефективні в запобіганні мутацій.

антиканцерогени

  • Ретіноїди або вітамін А. У 1941 році вчені вперше пов’язали рак шлунка в людини і знижений вміст вітаміну А. Зараз відомо, що бета-каротин і ретинол підвищують імунну відповідь і є антиоксидантами, виправляють пошкодження тканин.
  • Токоферол. Вітамін Е є одним із найпотужніших антиоксидантів. Він відіграє роль у боротьбі з онкологією репродуктивних органів і шкіри. За його достатньої кількості процеси відновлення тканин відбуваються досить швидко.
  • Кальциферол. Дослідження 2016 року показують, що вміст вітаміну D у крові в межах 40–60 нг/мл знижує ймовірність розвитку будь-якого виду раку.
  • Аскорбінова кислота. Вітамін С має сприятливу дію на імунну систему. Він активізує лейкоцити. Крім цього, бореться з вільними радикалами й допомагає в насиченні тканин киснем. Під час лікування раку рекомендуються високі дози вітаміну в якості підтримання організму. Корисна кислота і для профілактики.
  • Фолієва кислота. З’єднання сприяє кровотворенню і є своєрідним захистом генетичного матеріалу від мутацій. Дослідження показують, що використання вітаміну В9 під час вагітності істотно знижує ймовірність вроджених дефектів плоду. Достатня кількість сполуки викликає протекторну дію на гени.

Є корисні сполуки й серед мінералів. Вчені вказують на користь у протираковій профілактиці йоду, селену, калію й кальцію.

Хорошу роль в очищенні організму відіграють харчові волокна. Вони подібно щітці проходять через кишечник і як губка вбирають небезпечні сполуки. Це знижує токсичний ефект. Серед інших корисних речовин можна зазначити:

антиоксиданти

  • Кислоти Омега-3.
  • Хлорофіл.
  • Індол-3-карбінол.
  • Фітостеріни.

Усі ці сполуки є антиоксидантами, сприяють нормалізації обміну речовин, захищають ДНК від мутацій. Фітостерини нормалізують рівень гормонів, перешкоджають різким стрибкам, що сприяє попередженню пухлин репродуктивної системи. Найбільший вміст корисних речовин мають рослини й морепродукти.

Головні рекомендації щодо харчування

Загалом, для попередження раку варто дотримуватися таких принципів харчування:

рекомендації з харчування

Продукти, що використовуються для приготування їжі, краще купувати сезонні, що ростуть у рідній місцевості та пройшли контроль якості.

  1. Віддавати перевагу свіжим продуктам, які можна використовувати в сирому вигляді. Страви готувати на пару або відварювати.
  2. Раціон потрібно формувати збалансований, у якому переважає рослинна їжа. Купувати менше оброблених і готових продуктів.
  3. Щодня включати в раціон різноманітні свіжі овочеві салати і фрукти. При необхідності приймати вітаміни, яких бракує в організмі; мінерали, у вигляді біодобавок.

Ці принципи мають застосовуватися послідовно упродовж всього життя.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися