Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
22 січня 2018
Для пацієнтів

Методи лікування раку

Методи лікування раку

Коли пацієнт дізнається про онкологічний діагноз, його охоплює паніка, яка нерідко змінюється стійкою депресією. Мабуть, жодне інше захворювання не викликає настільки сильного стресу. Така реакція пояснюється тим, що лікування раку часто починають на пізніх стадіях, коли ефективність терапії знижується в рази.

Щороку з'являються нові способи боротьби з онкологією (нанотерапія, нейтронна і низькоінтенсивна електро-резонансна терапія), завдяки чому шанси на одужання зростають. Також застосовуються класичні методи – хіміотерапія, хірургія, променева терапія. При розробці програми лікування онколог орієнтується на тип, локалізацію і стадію пухлини, а також стан здоров'я пацієнта. Індивідуальний підхід, активна участь багатьох фахівців (хіміотерапевтів, радіоонкологов, анестезіологів, реабілітологів) забезпечують повне лікування або довготривалу ремісію.

Класичні методи лікування онкології

Базові методи лікування раку включають:

  • хірургію;
  • хіміотерапію;
  • променеву терапію. 

Хірургія

Під час радикальної операції разом з пухлиною видаляються клітковина і прилеглі лімфовузли, що дозволяє не допустити перенесення ракових клітин в інші частини організму по току лімфи. Більшість онкологічних операцій вважаються умовно радикальними, оскільки неможливо визначити, чи збереглися в організмі клітини злоякісної пухлини або віддалені мікроскопічні метастази. Для досягнення успішних результатів у боротьбі з онкологією використовується комплексний підхід, що поєднує різні консервативні методики.

Циторедуктивні операції передбачають видалення максимально можливої ​​частини пухлини з подальшим проведенням хіміотерапії. Такий підхід значно підвищує ефективність лікування. Циторедуктивна хірургія показана пацієнтам з вираженими клінічними ознаками захворювання, а також при відсутності можливості провести радикальну операцію.

Паліативні операції проводяться на пізніх стадіях онкології, щоб полегшити загальний стан пацієнта, частково відновити функції органів або систем організму.

Техніка виконання операції залежить від розмірів і локалізації злоякісного новоутворення. В окремих випадках застосовують малоінвазивні методики, іноді – видаляють частину органу або орган повністю (наприклад, нирку, шлунок, матку, передміхурову залозу). Для відновлення естетики тіла після хірургічної операції застосовують реконструктивну пластику, імпланти.

Якщо патологічне новоутворення – невелике, хірурги-онкологи використовують замість скальпеля лазерні методики, фотодинамічну терапію, кріодеструкцію (руйнування пухлини під дією низької температури).

Хіміотерапія

Хіміопрепарати згубно впливають на ракові клітини, запобігаючи поширенню метастазів по організму і блокуючи механізм поділу. Хіміотерапія використовується в поєднанні з хірургією і опроміненням або в якості самостійного лікування. З урахуванням стадії захворювання і форми раку консервативне лікування призначається з такою метою:

  • для зменшення розмірів пухлини перед операцією або курсом опромінення (неоад'ювантна хіміотерапія);
  • для запобігання рецидиву (ад'ювантна хіміотерапія);
  • для підвищення ефективності інших способів лікування;
  • для знищення залишкових ракових клітин після операції;
  • для зниження болю та інших клінічних проявів хвороби.

Променева терапія

Такий метод лікування онкологічних захворювань заснований на використанні іонізуючого випромінювання, під впливом якого знищуються пухлинні клітини.

В онкологічній практиці застосовують два види опромінення:

  • зовнішнє – промені високої енергії направляються на уражений орган ззовні тіла пацієнта;
  • внутрішнє – джерело випромінювання (трубка, капсула, стрічка, рідина) вводиться всередину тіла.

Перед операцією курс опромінення призначають для зменшення пухлини, при оперативному втручанні – для прицільного впливу на злоякісне утворення, після хірургії – для знищення залишкових ракових клітин.

Переваги і недоліки класичних методів лікування раку

Переваги:

  • великий практичний досвід застосування при різних формах і стадіях онкології;
  • висока ефективність на ранніх стадіях;
  • поліпшення якості життя і підтримка працездатності пацієнта протягом тривалого часу;
  • вдосконалення методик застосування цитостатиків (індивідуальний підхід до лікування пацієнта – основа підвищення ефективності хіміотерапії).

Недоліки:

  • погана переносимість лікування;
  • мала результативність на пізніх стадіях;
  • відсутність можливості радикально усунути больовий синдром;
  • велика кількість ускладнень після консервативної терапії.

Нові методи лікування раку

Новітні методи боротьби з онкологічними захворюваннями включають:

  • персоналізовану хіміотерапію;
  • нанотерапію;
  • низькоінтенсивну електро-резонансну терапію;
  • нейтронну терапію.

Персоналізована хіміотерапія

Цитостатики виготовляються з високоякісних субстанцій за індивідуальним рецептом. При виборі і дозуванні препаратів враховуються всі особливості організму пацієнта (анатомічні, фізіологічні, вікові), стан здоров'я, спадковість та інші фактори.

Нанотерапія

Суть методики – введення мікросистем для дозованої подачі препарату в уражені органи або область поширення метастазів. Здорові органи і тканини при такій формі лікування не страждають. Методика продовжує розвиватися і вдосконалюватися.

Низькоінтенсивна електро-резонансна терапія

Новий спосіб довів високу ефективність блокування метастатичного процесу при раку передміхурової залози. Сьогодні методику застосовують при лікуванні інших форм онкології. Складність масового впровадження полягає у відсутності потрібної кількості кваліфікованих фахівців і високотехнологічного обладнання.

Нейтронна терапія

При нейтронній терапії використовуються реакції, які виникають між нейтронами і радіочутливими медикаментами. Спеціальні речовини акумулюються в пухлинному вогнищі, в результаті чого виробляється нейтронне опромінення слабкої інтенсивності. Онкологи співпрацюють з фахівцями в сфері нанотехнологій, щоб знайти ефективний спосіб доставки препаратів в уражені органи.

Гормональна терапія

Деякі форми раку простати і молочної залози залежать від вироблення гормонів. Пухлини цієї категорії гинуть при придушенні синтезу гормону-стимулятора або при порушенні механізму поділу клітин. Іноді онкологи вдаються до видалення репродуктивних органів, щоб повністю блокувати вироблення статевих гормонів. Гормонотерапію, як правило, призначають після хірургічних операцій і рідко застосовують в якості самостійного лікування.

Таргетна терапія

Специфічна молекула, що впливає на розвиток і ріст ракових клітин, блокується під час проведення таргетної терапії. Такий підхід викликає загибель метастазів. Лікування – щадне, оскільки не впливає згубним чином на здорові тканини і органи.

В онкологічній практиці використовуються препарати з різним характером дії – одні ліки переривають процес ділення клітин або викликають загибель, інші – підвищують чутливість пухлини до хіміотерапії. Таргетну терапію призначають не тільки окремо, але і в комбінації з іншими методами лікування.

Генна інженерія в лікуванні онкологічних захворювань

Мета генної інженерії – виправити дефектні гени, що перешкоджають імунній системі розпізнати злоякісні клітини і знищити пухлину. Світова медицина вже накопичила певний досвід щодо виправлення генної інформації. Так, в 2016 році китайські вчені розробили технологію редагування генома, яку застосували при лікуванні раку легень. Дослідження повинно завершитися в 2018 році. Якщо результати будуть успішними, методику випробують при лікуванні інших форм онкології.

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися