Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
31 січня 2020
Для пацієнтів

Рак шийки матки – лікування

Лікування раку шийки матки

Рак шийки матки (цервікальний рак) – пухлина, що вражає нижній сегмент органу, розташований ближче до піхви. Може розвиватися з внутрішнього епітеліального шару (85%) або покривного (15%). Діагностується у жінок у будь-якому віці, починаючи з пубертатного періоду. Пік захворюваності припадає на 40-50 років.

Причини цервікального раку

Основною причиною появи мутацій епітелію вважається зараження вірусом папіломи людини. Його виявляють у 95% жінок з діагностованим раком. Найбільш онкогенними є 16 та 18 тип ВПЛ. Вісімнадцятий частіше малігнізує внутрішній епітелій шийки, стимулюючи розвиток аденокарцином, а шістнадцятий – зовнішній, провокуючи плоскоклітинні форми.

Причиною розвитку цервікального раку можуть бути герпесні групи вірусів (ЦМВ, герпес другого типу). Особливо якщо вони перейшли у розряд персистуючих інфекцій через зниження імунітету. У зоні ризику знаходяться жінки, які:

причини цервікального раку

  • тривалий час (більше 5 років) приймають протизаплідні таблетки;
  • часто змінюють партнерів;
  • рано почали статеве життя;
  • пережили кілька абортів.

Ризик захворіти у тих, хто зіткнувся з перерахованими факторами вище на 30%.

Симптоми

У країнах СНД у 40% випадків хворобу виявляють на останніх стадіях. Це пов’язано з відсутністю культури щорічного проходження гінекологічного огляду. Симптоми захворювання мізерні, тому не відразу викликають занепокоєння.

симптоми цервікального раку

На першій стадії рак не дає про себе знати. Починаючи з другого етапу єдиним проявом є сліди крові між менструаціями або після механічного роздратування, наприклад після сексуального контакту. Жінку турбують рясні білі – виділення білого, прозорого або жовтуватого кольору.

Більш яскраві симптоми розвиваються після того, як пухлина розростається за межі шийки матки. Починає турбувати біль у крижах, животі, лоні. Метастази у пахових лімфовузлах викликають застій лімфи у ногах. З’являється набряклість. Зростаючі утворення може здавлювати сечоводи, провокуючи гідронефроз. Пухлина часто проростає у сечовий міхур або пряму кишку. Дефекація та сечовипускання порушуються, в екскрементах з’являються рясні домішки крові.

Жінка худне. В неї пропадає апетит. Турбує постійний біль.

Лікування раку шийки матки

Захворювання погано піддається лікуванню. 50% жінок, в яких діагностовано рак шийки матки, вмирають протягом перших 5 років. Лікування включає в себе різні схеми з використанням гормональної, таргетної, променевої терапії, оперативного втручання та хіміопрепаратів.

1 стадія

На цьому етапі пухлина обмежується тканинами шийки, досягаючи максимально чотирьох сантиметрів. Тому лікування найбільш щадне. Проводять операції з видаленням тільки уражених тканин матки до моменту, коли на зрізі залишаються здорові клітини. Це особливо актуально, якщо жінка хоче мати дітей. Резекція йде різними методами:

методи резекції раку

Якщо процес виявили дуже рано та утворення обмежене слизовим шаром, то можливі кріодеструкція або припікання лазером.

Коли пухлина проникає вглиб тканин більше, ніж на 3 міліметри, після операції призначається опромінення: дистанційне або брахітерапія. Вони використовуються тільки якщо пацієнтка не планує мати дітей.

90% жінок на цьому етапі вдається врятувати.

2 стадія

З другої стадії утворення захоплює тканини матки вище, а також піхву. З щадних операцій показана висока ампутація шийки. При цьому видаляється сама шийка, частково піхва, параметрій та лімфовузли. Операція можлива якщо рак не поширився на тіло матки вище.

Якщо процес більш поширений, то проводять пангістеректомію. При цьому вирізають матку з придатками. Проводять втручання лапароскопічним методом, щоб обстежити навколишні органи на предмет захоплення пухлинним процесом.

Надалі необхідне опромінення. Показанням до нього служить виявлення атипових клітин на зрізі та в навколишніх тканинах. А якщо є метастази у лімфовузлах, то призначається хіміотерапія. При дуже великих утвореннях хіміопрепарати та променеву терапію призначають до резекції.

Лікування успішне для 75% жінок.

3 стадія

На третій стадії утворення стає настільки об’ємним, що починає здавлювати навколишні структури. Злоякісні клітини залишають статеві органи та проростають у параметрій. Уражаються лімфовузли.

На цьому етапі проводять радикальну гістеректомію. Видаляються практично всі репродуктивні органи, включаючи частину піхви, матку та яєчники. Вирізують також уражену жирову клітковину з лімфовузлами. Операція можлива, якщо пухлина не проросла в інші органи.

Якщо рак поширився далеко, призначають опромінення або хіміотерапію, щоб зменшити розмір ураження та провести операцію.

Коли резекція неможлива провідним методом є опромінення. Використовується дистанційний вплив та внутрішньопорожнинні контактні методи. Променеву терапію комбінують з хіміопрепаратами. Хіміотерапія на третій стадії комплексна з декількох цитостатиків. Їх вводять регіонарно внутрішньоартеріально. Хороші результати дають субстанції на основі платини (Цисплатин, Карбоплатин). Серед поширених схем також поєднання Паклітакселу, Топотекану та Бевацизумабу.

Незважаючи на інтенсивне лікування одужанням воно закінчується тільки для 30% жінок.

4 стадія

На заключному етапі онкологічним процесом захоплені всі структури тазу. Страждають навколишні органи. Поширюються метастази по крові. Можливо тільки паліативне лікування. Воно включає операції по виведенню колостоми, встановленні сечоприймача для нормального відтоку виділень. Хіміотерапію та опромінення проводять для уповільнення зростання пухлини й зменшення розміру метастазів.

Одужання на цьому етапі рідкість. Тільки 10% жінок живе довше 5 років.

Профілактика

Знизити ймовірність захворіти цервікальним раком можна, якщо вжити заходів, що зменшують імовірність інфікування вірусами ВПЛ та герпесу. Для цього ставлять щеплення від ВПЛ, підвищують імунітет, користуються бар’єрними контрацептивами.

профілактика раку шийки матки

Статеве життя дівчатам рекомендується починати не раніше 16 років. Віддавати перевагу стабільним тривалим відносинам. Важливо правильно користуватися протизаплідними засобами та уникати абортів.

Раз на два-три роки рекомендується здавати зішкріб з шийки матки для перевірки на онкологію. Не нехтувати профілактичними гінекологічними оглядами кожні півроку.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися