Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
25 липня 2020
Для пацієнтів

Ефективні методи скринінгу

Скринінг

Скринінгом називають систему обстеження людей, у яких відсутні симптоми, з метою діагностувати хворобу на ранніх стадіях, що сприяє успішному лікуванню та повному одужанню. Програму підбирають індивідуально для кожного пацієнта, враховуючи наявний ризик.

Суть скринінгу

Між поняттями «скринінг» і «діагностика» є принципова відмінність. Скринінг спрямований на виявлення безсимптомного раку. Діагностика (навіть рання) знаходить хворобу у людей, у яких присутні певні симптоми й скарги.

Завдяки скринінговим дослідженням вдається істотно знизити смертність від раку.

Після проходження обстеження пацієнт отримує лікарський висновок про стан здоров’я і рекомендації щодо профілактики. При виявленні злоякісної пухлини онколог підбирає оптимальний метод лікування.

Чи ефективний скринінг?

Поширена думка, що скринінгові дослідження завжди ефективні. Але це не так. Щоб оцінити ефективність процедури, слід проводити контрольовані дослідження (переважно з випадковою вибіркою). Підтвердити результативність можна на підставі зниження смертності в регіоні, в якому проводять скринінгові дослідження, у порівнянні з регіонами, де скринінгові тести не роблять. Але для цього необхідно спостерігати за онкопацієнтами протягом тривалого часу.

Ознаки ідеального скринінгу

Ефективний тест повинен:

  • знаходити новоутворення до того, як з’являться будь-які ознаки;
  • виявляти ті види онкології, які часто зустрічаються, характеризуються швидким прогресуванням і високою смертністю, при ранній діагностиці добре піддаються лікуванню;
  • бути високочутливим, не давати хибнонегативних і хибнопозитивних результатів;
  • знижувати смертність.

Користь скринінгу повинна перевершувати можливу шкоду від втручань в організм.

Ефективні та неефективні тести

На сьогодні доведена ефективність наступних видів скринінгу:

ефективність скринінгу

Неефективними виявилися такі методи:

  • самообстеження на рак грудей;
  • рентген грудної клітки на онкологію легенів.

Рак грудей

Серед жіночих онкозахворювань лідирує онкологія молочної залози. Тому жінкам 50-70 років (саме вони входять у зону ризику) рекомендується кожні 2 роки з метою профілактики проходити обстеження.

Скринінг раку грудей включає:

Скринінг раку грудей

  • візуальний огляд;
  • УЗД – бажано робити щорічно після досягнення 35-річного віку, особливо жінкам, у яких в грудях є мастопатія та фіброаденома, так як наявність доброякісних утворень збільшує ризик формування злоякісних пухлин;
  • мамографію – рентгенографічне обстеження молочних залоз, яке виконується на спеціальному апараті (мамографі).

Мамографія здатна знайти навіть мікроскопічні пухлини, які можна легко видалити, що сприяє повному одужанню і збереженню грудей.

Завдяки скринінгу вдається знизити смертність від раку молочної залози на 30%.

При підвищеному спадковому ризику або присутності мутацій в онкогенах лікар може додатково направити на магнітно-резонансну томографію з контрастуванням.

Рак шийки матки

Онкологія шийки матки займає друге місце серед онкозахворювань у жінок. Прогноз залежить від того, на якій стадії діагностовано хворобу.

Рак з однаковою ймовірністю може розвинутися у жінок будь-якого віку (в основному від 21 року до 64). Тому скринінгове обстеження необхідне всім, хто входить в цей часовий діапазон.

Скринінг включає кілька досліджень:

Скринінг шийки матки

  • візуальний огляд (в тому числі після обробки розчином Люголя і оцтовою кислотою);
  • Пап-тест – аналіз мазка по Папаніколау (цитологія) – еталон в діагностиці раку шийки матки, так як надає детальну інформацію про клітинний склад органу;
  • рідинна цитологія – поширений та інформативний тип дослідження;
  • аналіз на папіломавірус (цей вірус підвищує ризик онкології).

Жінкам після досягнення 21 року слід здавати ПАП-тест кожні 2-3 роки, а при наявності вірусу папіломи, тривалій гормонотерапії, проходженні хіміотерапії, ослабленні імунної системи внаслідок трансплантації – щорічно.

Скринінг дозволяє знайти та видалити аномальні клітини на початку їх розвитку, до того, як вони трансформуються у ракові і знизити ризик розвитку онкології на 70%.

Колоректальний рак

Цей термін об’єднує кілька захворювань, при яких злоякісні новоутворення утворюються в різних відділах кишечника. Незважаючи на те, що колоректальний рак зустрічається досить часто, про нього рідко пишуть і розповідають, через що він викликає особливі страхи у хворих. Але, згідно зі статистикою, завдяки ранній діагностиці в 95% випадків можна попередити розвиток хвороби.

Колоректальний рак дуже рідко виникає у людей молодше 40 років, але з кожним десятиліттям його ризик збільшується і досягає максимального показника у віці 60-70 років. У 2 рази підвищується ризик для осіб, у яких найближчі родичі хворіли на рак, запальні захворювання або аденому кишечника. Тому таким людям рекомендується регулярно проходити скринінг, який включає аналіз калу на приховану кров і колоноскопію.

Аналіз калу на приховану кров – найбільш доступний, простий і дешевий спосіб ранньої діагностики. Найбільш інформативний метод – колоноскопія. Під час дослідження за допомогою ендоскопа оглядають слизові оболонки кишечника. Всі виявлені пухлини і патологічно змінені тканини видаляють або з них беруть біоматеріал для подальшого гістологічного аналізу. Якщо немає можливості видалити новоутворення в процесі проведення колоноскопії, то онколог може порекомендувати хірургічне втручання.

Частоту скринінгових досліджень лікар підбирає індивідуально для кожного пацієнта в залежності від ступеня ризику. У більшості випадків роблять аналіз на приховану кров щорічно, а колоноскопію – раз в 3-10 років. Але якщо в кишечнику присутні поліпи або є інші патології, то колоноскопію краще проводити щорічно.

Якщо у пацієнта діагностовано рак, то його направляють на комп’ютерну томографію для виявлення можливих метастазів, а також на здачу аналізу крові, щоб оцінити вираженість анемії.

Скринінг дозволяє знизити смертність від колоректального раку на 15%.

Рак легенів

Найпоширеніше онкозахворювання у чоловіків – рак легенів.

До групи ризику входять курці зі стажем (80-90% випадків), люди, які працюють зі шкідливими хімічними речовинами (миш’яком, азбестом, вугіллям, хромом), страждають обструктивними хворобами легенів або мають спадкову схильність.

Всім, хто піддається ризику онкології, після досягнення 50-річного віку рекомендується щорічно проходити КТ легенів. Вона за ефективністю у 20 разів перевищує флюорографію і в 10 разів – рентген.

Рак простати

Цей вид раку займає друге місце серед чоловічої онкології. При ранньому виявленні злоякісна пухлина піддається хірургічному видаленню, що в більшості випадків дозволяє повністю перемогти підступну хворобу.

У зону ризику входять 50-70-річні чоловіки. Тому їм рекомендується проходити скринінг (тест на ПСА) раз в 2-3 роки. При позитивному результаті тесту роблять біопсію.

Рак шкіри

Цей вид онкології стоїть на третьому місці. До того ж він характеризується високою агресивністю і швидким протіканням.

В зону ризику входять особи:

Рак шкіри

  • зі спадковою схильністю;
  • зі світлою шкірою;
  • з великою кількістю родимок;
  • які часто засмагають в полуденні години або регулярно відвідують солярій.

Основний метод діагностики – самоогляд шкіри. При зміні зовнішнього вигляду родимки та появі підозрілих плям, а також у випадках, коли довго не загоюються рани, слід звернутися до дерматолога. Лікар дослідить новоутворення за допомогою спеціального приладу (дерматоскопу) і за необхідності направить на біопсію.

Раннє виявлення меланоми знижує смертність на 63%.

Для інших видів раку поки не знайдені ефективні скринінгові програми. Потрібні додаткові дослідження, щоб оцінити вплив діагностики на захворюваність і смертність.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися