Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
12 червня 2020
Для пацієнтів

Путівник по хіміотерапевтичному лікуванню

хіміотерапевтичне лікування

Хіміотерапія – важливий етап лікування. Щоб вона була успішною до неї треба готуватися. Ще до початку введення препаратів необхідно зробити кілька важливих речей:

  • Здати попередні аналізи.
  • Пройти онкологічний консиліум.

Попередні аналізи

Щоб правильно поставити діагноз та призначити лікування, онколог повинен знати про стан організму пацієнта на момент звернення до лікаря. Розібратися у цьому допоможуть первинні методи обстеження. Це стандартний пакет, спрямований на:

  • оцінку первинного стану організму;
  • виявлення гістологічного типу пухлини;
  • розміру пухлини;
  • наявності метастазів;
  • рівня метаболічних процесів у організмі.

Для кожного конкретного виду пухлини перелік аналізів може трохи відрізнятися. Але деякі присутні обов’язково.

Анамнез

Анамнез – це перше, що буде з’ясовувати лікар. Збір інформації допомагає зрозуміти, коли з’явилися перші порушення. Дані дають непряме уявлення, на якій стадії знаходиться процес, що стало причиною, пусковим механізмом формування пухлини. Чи є обтяжена спадковість. Йтиметься про:

анамнез

  • Контакти з канцерогенними речовинами.
  • Шкідливі звички.
  • Наявність онкологічних хворих серед родичів.
  • Місцеві симптоми.
  • Загальні симптоми.

У сукупності ці дані ще в момент першого відвідування допоможуть доктору запідозрити онкологію, визначитися з тим, який орган може страждати, та правильно призначити обстеження.

Фізикальний збір

Це об’єктивне обстеження при візиті до лікаря. Воно може включати:

фізикальний збір

  • Візуальний огляд.
  • Пальпацію.
  • Огляд за допомогою приладів у кабінеті лікаря (стетоскоп, ларингоскоп, лупа та інше).
  • Вимірювання антропометричних даних.

Деякі види раку можуть бути виявлені ще при фізикальному огляді. Наприклад, рак шкіри, ротової порожнини. В інших випадках, лікар може помітити непрямі ознаки пухлини:

  • гіперемію обличчя, яка характерна для раку легенів;
  • набряки;
  • асцит;
  • кахексію;
  • збільшення лімфовузлів у районі вогнища;
  • зміну кольору шкіри над пухлиною.

При великих розмірах утворення добре відчувається при натисканні.

Загальний аналіз крові

Це найбільш доступний метод первинної оцінки стану організму, результати якого, поряд із загальним аналізом сечі та біохімічним аналізом крові, входять до алгоритмів діагностики більшості захворювань. Найчастіше загальний аналіз крові лікар призначає для того, щоб оцінити рівень гемоглобіну, еритроцитів, тромбоцитів, ШОЕ, кількість лейкоцитів та лейкоцитарну формулу. На що буде звертати увагу фахівець?

загальний аналіз крові

  1. В результаті буде видно співвідношення формених елементів крові. Рак впливає на кількість лейкоцитів, ШОЕ. У момент активного росту пухлини вони підвищуються.
  2. Новоутворення призводить до пошкодження тканин та постійної незначної крововтрати, що відбивається на рівні гемоглобіну. Онкохворих турбує анемія.
  3. При раку крові також будуть дивитися на появу незрілих клітин в аналізі, що вкаже на інтенсивність процесу.

Навіщо лікарю знати ці показники? Серед побічних ефектів цитостатиків, що призначаються під час хіміотерапії, вплив на показники крові, кількість тромбоцитів, лейкоцитів та еритроцитів. Знаючи їх початкове співвідношення лікарю буде простіше визначитися, які ліки доцільно призначити. А в подальшому аналіз допоможе зрозуміти, чи є ефект від лікування.

Біохімія крові

Цей аналіз спрямований на оцінку метаболічних процесів. Коли у тілі розвивається рак, в плазмі може з’являтися надлишок деяких з’єднань.

біохімія крові

  • Кальцію. Особливо рівень мікроелементу збільшується при раку бронхів, нирок, молочних залоз. Пухлини вивільняють речовини, які впливають на резорбцію кісток та надходження кальцію у кров. Його надлишок дає такі неприємні симптоми, як: нудота, втрата апетиту, сильна втома, порушення сечовипускання.
  • Лужної фосфатази. Фермент бере участь в метаболізмі фосфору. Найбільше впливає на стан кісток, жовчного міхура та кишківнику. Рівень фосфатази у крові підвищується, якщо метастази торкнулися цих органів. Первинні пухлини також підвищують лужну фосфатазу за рахунок вироблення її ізоферментів.
  • Глюкози. Деякі види раку, особливо жіночої репродуктивної системи, впливають на вироблення інсуліну. Тому в аналізі може спостерігатися картина цукрового діабету.
  • Сечовини. Це з’єднання утворюється при розпаді білка та в нормі виводиться нирками. Якщо йде онкологічний процес, то тканини руйнуються та сечовини стає занадто багато.

Визначення рівня цих сполук допоможе лікарю зрозуміти, наскільки порушено загальний стан хворого. Аналіз вплине на вибір інтенсивності лікування.

ПЕТ-КТ

Максимально інформативний аналіз, який дозволяє побачити інтенсивність процесу. Призначається, якщо всі попередні обстеження дають підозру на онкологію. Радіоактивні ізотопи накопичуються в злоякісних клітинах, та випромінювання при їх розпаді дає уявлення про всі осередки та швидкість ділення клітин.

Біопсія

Точно визначити, з яким видом раку лікар має справу, допоможе тільки біопсія. Вивчення клітин під мікроскопом дає уявлення про гістологічні особливості. Різні підтипи раку, що вражають один орган, можуть лікуватися по-різному. Дослідження допомагає вибрати найкращій варіант. Часто одночасно з вивченням часток пухлини проводять перевірку на чутливість до препаратів.

Онкологічний консиліум

Призначити максимально вірне лікування допомагає нарада декількох фахівців, які будуть працювати з хворим. Подібні мультидисциплінарні зустрічі в лікарнях проходять регулярно. Вони проводяться очно, коли всі лікарі збираються разом, або дистанційно.

Зазвичай в консиліум входить хірург, фахівець з променевого лікування, онколог, ендоскопіст. Залежно від виду раку можуть бути запрошені й інші лікарі: онкогінеколог, онкопроктолог, фахівець з комп’ютерної діагностики.

Їх спільний досвід дозволяє розробити кращу тактику. Правильно поєднати хіміотерапію з операцією або опроміненням, скорегувати дози. При виборі фахівці будуть спиратися на результати аналізів та існуючі схвалені схеми лікування виявленого різновиду раку.

Корисно звернутися за консультацією до кількох лікарень. У різних клініках можуть запропонувати різні підходи. Пацієнт же зможе вибрати найбільш сучасний, результативний та доступний йому з фінансової точки зору шлях. Можливі варіанти, коли операція буде проходити в одній клініці, наприклад, за кордоном, а подальше лікування за місцем проживання.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися