Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
26 лютого 2018
Для пацієнтів

Симптоми раку

Симптоми раку

Рак – узагальнена в побуті назва онкологічних захворювань. Назва походить від терміну «карцинома» (грец. kapkivoc – краб, рак), введеного Гіппократом. Виявивши зовнішню схожість пухлини з тілом краба, давньогрецький лікар використовував термін для позначення злоякісного новоутворення, що розвивається з епітеліальних клітин.

Злоякісні пухлини з'являються в організмі в результаті порушення механізму ділення клітин, після чого імунна система розпізнає їх як чужорідні. Пухлини можуть утворюватись у всіх тканинах і органах людського тіла. Ракові клітини поширюються по кровоносному руслу і лімфотоку, утворюючи патологічні осередки (метастази) в місцях вторинної локалізації.

Небезпеки для організму

Метастази мають здатність проростати в тканини органів, судин, нервів, викликаючи незворотні процеси, що призводять до летального результату. При відсутності лікування захворювання завжди закінчується смертю.

Особлива підступність раку полягає у відсутності негативної симптоматики на ранніх стадіях, тому вчасно виявлені ознаки онкології можуть врятувати життя. При виражених симптомах раку (це, як правило, III-IV стадії хвороби) пухлини важко піддаються лікуванню, проте рання діагностика дозволяє вилікувати багато видів онкології або досягти тривалої ремісії.

Фактори, що провокують розвиток раку

Фактори, що сприяють появі онкологічних захворювань, діляться на дві групи – спадкові і зовнішні. За даними офіційної медичної статистики, 70-90% мутацій у клітинах спровоковані неправильним способом життя і несприятливим ​​навколишнім середовищем. Так, рак викликають:

  • куріння;
  • зловживання алкоголем;
  • неправильне харчування;
  • іонізуюче випромінювання;
  • спадкова схильність;
  • погана екологія;
  • прийом деяких БАДів (біологічно активних добавок);
  • малорухливий спосіб життя;
  • травми.

Існують також форми раку вірусної природи. Онковіруси – мікроорганізми, що вражають певний тип клітин і стимулюють запуск механізму патологічної трансформації тканин. Рак найчастіше вражає людей похилого віку, хоча в останні роки намітилася тривожна тенденція до омолодження хвороби.

Загальні ознаки онкології

Прояви онкології вельми різноманітні й багатопланові, що пояснюється широкою варіабельністю пухлин, особливостями організму людини, стадією і локалізацією захворювання. З цієї причини онкологи ретельно вивчають всі симптоми, що дозволяє полегшити діагностику і вибрати найбільш ефективні методи лікування.

До загальних (неспецифічних) ознак онкології входять ряд симптомів, які спостерігаються і при інших видах захворювань. На появу і розвиток пухлини можуть вказувати:

  • загальне погіршення стану;
  • зниження імунітету;
  • анемія;
  • зміна стану шкіри;
  • підвищене потовиділення;
  • різка втрата ваги;
  • зміни в роботі травного тракту. 

Загальне погіршення самопочуття виражається в прогресуючій слабкості, сонливості, зниженні працездатності, затяжній апатії. Якщо до цих симптомів додається неухильне зменшення маси тіла, порушення травлення, локалізований біль або субфебрильна температура, потрібно терміново звернутися до лікаря.

До проявів порушень роботи органів травлення належать діарея (пронос), констипація (запор), диспепсія (розлад шлунка), печія, нудота, метеоризм, труднощі при ковтанні, неприємні відчуття в епігастральній ділянці.

Непрямими симптомами онкології вважаються рясне потовиділення, озноб, гарячковий стан (останні ознаки часто спостерігаються при злоякісних новоутвореннях в кровотворних органах). Волосся стає тьмяним, шкіра блідне і набуває землистого або жовтуватого відтінку в зв'язку з токсичним ураженням печінки, порушенням роботи шлунково-кишкового тракту і кровоносної системи.

Анемія (зниження рівня гемоглобіну та еритроцитів у крові) – частий супутник злоякісних захворювань. Додаткове обстеження за результатами загального клінічного аналізу призначають тільки в тому випадку, якщо відхилення від норми не спровоковане іншими факторами (так, анемія часто фіксується в післяопераційний період, після поранень або авітамінозу).

Оскільки поставити точний діагноз виключно по загальних симптомах неможливо, пацієнтові призначають комплексне обстеження, що включає МРТ, КТ, ФГС, рентгенограму, лабораторні аналізи, біопсію тканин та інші види діагностики.

Місцеві ознаки онкології

Перші ознаки раку бувають різними (в залежності від виду пухлини і місця локалізації). Найлегше помітити новоутворення на шкірі (з'являються кровоточиві ранки, незагойні виразки, змінюється зовнішній вигляд родимок). Також можна самостійно виявити пухлину в молочній залозі або лімфовузлах – ущільнення, вузлик або горбик легко промацується при пальпації. Крім того, варто звернути увагу на:

  • осиплість голосу;
  • хрипоту і кашель без застуди (загрозлива ознака захворювання – кашель з кров'ю);
  • кровотечі (носові, шлункові, маткові, з прямої кишки).

Зверніть увагу: кровотечі можуть бути викликані післяопераційними ускладненнями і гормональними порушеннями, а також інфекційними, судинними і системними захворюваннями. Осиплість і хрипота часто супроводжують ларингіт, запалення і перенапруження голосових зв'язок. Кашель може бути формою алергічної реакції або сигналізувати про розвиток бронхіальної астми.

На останніх стадіях захворювання з'являються виражені ознаки онкології – сильний біль з чіткою або розмитою локалізацією (в залежності від ступеня тяжкості ураження нервових волокон), психологічні розлади, супутні інфекції, різноманітні запалення.

Що робити, якщо виникли підозри на недугу?

При перших симптомах раку необхідно терміново звернутися до онколога. Регулярні профілактичні огляди дозволяють розпізнати захворювання на ранніх стадіях. В першу чергу потрібно пройти мамографію і флюорографію. У разі виявлення ознак захворювання шлунково-кишкового тракту лікар призначить кольпоскопію, фіброгастроскопію.

При появі шкірних новоутворень не відкладайте візит до дерматолога, при маткових кровотечах – до гінеколога, при болю в шлунку – до гастроентеролога, при осиплості голосу – до ЛОРа. У разі необхідності лікар випише направлення в онкологічну клініку для поглибленого обстеження. Для постановки точного діагнозу застосовуються:

  • ультразвукове дослідження (УЗД);
  • магнітно-резонансна томографія (МРТ);
  • контрастна томографія (КТ);
  • фіброгастроскопія (ФГС);
  • біопсія;
  • гістологічні дослідження.

Відкладання візиту до лікаря лише збільшить проблему. Сучасні методики лікування та оперативне втручання врятували життя мільйонам людей. Пухлину, виявлену на перших етапах, легко усунути, тоді як рак на останніх стадіях важко піддається лікуванню.

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися