Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
24 лютого 2020
Для пацієнтів

Метастази при різних видах онкології (частина 2)

діагностика метастаз

Діагностування раку завжди стає приводом для серйозного обстеження. Оскільки злоякісні утворення схильні до формування метастазів. Окремі клітини «відриваються» від загальної маси пухлини та з током рідин тіла переносяться в інші тканини.

Процес прискорює те, що мутовані структури здатні стимулювати ріст судин для свого харчування. Надалі пухлина проростає у них, пошкоджує артеріоли та капіляри, активно контактує з кров’ю. Як тільки через швидке зростання зв’язок між клітинами пухлини слабшає, вони починають подорожувати організмом.

Вчені вважають, що мікрометастази відокремлюються від вогнища вже на другій стадії росту. Однак поява нових пухлин пригнічується імунною системою. Коли ж сили організму виснажуються хворобою, стримати розвиток дочірніх утворень не вдається.

За статистикою хворі на рак помирають від тих ускладнень, які дають вторинні пухлини. Множинні метастази порушують роботу органів та сильно пригнічують імунітет. Це прискорює загибель.

Тому обстеження на можливі метастази проводиться регулярно, як у хворих на рак, так і у тих, хто давно закінчив лікування. Адже чим раніше почати боротьбу з дочірньою пухлиною, тим вище шанси максимально подовжити життя пацієнта.

Метастази у простаті

Вторинні пухлини у простаті у 80% випадків формуються у периферичній частині органу. Сюди по крові метастазує рак легенів, меланома. При безпосередньому контакті у простату поширюють метастази пухлини з сечового міхура та прямої кишки.

метастази у простаті

При невеликих розмірах захворювання протікає безсимптомно. У міру зростання виникають труднощі з сечовипусканням, з’являється кров у сечі, біль. Для постановки діагнозу проводять пальцеве ректальне промацування, УЗД та біопсію.

Радикальним лікуванням є видалення органу. При великих розмірах метастазів використовують опромінення, частіше контактне.

Метастази у головному мозку

Пухлини мозку у 50% випадків вторинні. Локалізація первинного вогнища може бути будь-де. Найчастіше метастазують у мозок рак легенів (48%) та рак молочної залози (15%). Виявляють метастази у головному мозку у кожного четвертого онкохворого.

Симптоми ділять на локальні та загальні. Перші пов’язані з функціями ділянки, яка вражена пухлиною. Загальні виникають на тлі активного поширення процесу. Хворих турбують:

метастази у мозку

  • Біль.
  • Запаморочення.
  • Нудота.
  • Періодичні втрати свідомості.
  • Порушення руху та парези.
  • Двоїння в очах.
  • Внутрішньочерепний тиск.

Можуть страждати мова та зір. Порушується пам’ять та когнітивні функції. Підвищується температура. У більшості випадків розвиваються судоми.

Діагностувати пухлини допомагають МРТ та ПЕТ. При неоперабельному раку призначають опромінення. Якщо вдається провести резекцію, то тривалість життя збільшується.

При виявленні метастазів у мозку одужання неможливе. Йдеться про термінальну стадію хвороби. Зазвичай тривалість життя становить три місяці.

Метастази у кістках

Метастазувати у кістки здатний рак щитоподібної залози (у 42% випадків), простати (у 68%), нирок (у 35%), молочної залози (у 73%). Особливо надають перевагу кісткам пухлини, клітини яких чутливі до естрогену. Вони стимулюють вироблення паратгормону, який підвищує концентрацію кальцію у крові. При цьому мікроелемент витягується з кісток, а фосфор активно виводиться з організму.

Найчастіше вражаються трубчасті кістки, але зустрічаються утворення і у губчастих структурах. Улюблені місця метастазів:

метастази у кістках

  • Тазові кістки (40%).
  • Кістки стегна (25%).
  • Хребет (70%).
  • Кістки черепу (15%).

Інші варіанти локалізації пов’язані з розташуванням материнського вогнища. Наприклад, при раку легень вторинну пухлину часто виявляють у ребрах та грудині. При раку щитоподібної залози з великою ймовірністю буде вражена ключиця.

Від інших дочірніх пухлин утворення у кістках відрізняє:

  • Початок розвитку через кілька років після лікування материнського вогнища. У 90% випадків ці метастази прокидаються через 2-3 роки.
  • Рання поява симптомів. Хворого турбує сильний біль.

Тільки у 3% випадків метастази виявляють раніше первинної пухлини.

Злоякісні клітини вражають остеокласти або остеобласти. У першому випадку пухлина руйнує кісткову тканину, а у другому формує на кістці нарости. Остеокластичні метастази більш поширені. Зустрічаються змішані форми.

Відзначається зростання утворення підвищеною крихкістю кісток. Переломи відбуваються навіть при незначному навантаженні. Це істотно погіршує якість життя пацієнта, оскільки через зміни у тканинах після перелому, кістки не зростаються. Найбільш небезпечні метастази у хребті, тому що вони порушують роботу спинного мозку.

Перед призначенням лікування дуже важливо провести дослідження клітин, щоб підтвердити метастатичне ураження та диференціювати його від остеогенної саркоми.

Якщо можливо, то після перелому проводять протезування. При цьому видаляється пошкоджена частина кістки та замінюється штучною.

При хорошому прогнозі та поодинокому метастазі, розташованому у кінцівці, проводять ампутацію. Операція показана також, коли пацієнт відчуває сильний біль що не вдається вгамувати.

У якості паліативної допомоги використовуються різні корсети та фіксатори, які попереджують тріщини.

Завдяки тому, що метастази у кістках розвиваються повільно, при своєчасно розпочатій терапії вдається істотно подовжити життя пацієнтів.

Метастази у підшкірній жировій клітковині

Метастази у шкірі та жировій клітковині – рідкість. Вони зустрічаються тільки у 9% хворих, частіше літніх. У підшкірний жир ракові клітини мігрують від пухлин язика та ротової порожнини (15%), молочних залоз (50%), кишківника (35%) та меланоми (5%).

Утворення схожі на вузли, що формуються недалеко від материнського вогнища. У рідкісних випадках вузол виникає далеко від первинної пухлини. Наприклад, рак кишківника може давати метастази у зоні росту волосся.

Зовнішні прояви метастатичних вузлів можуть відрізнятися. Зазвичай це дрібні ущільнення, що виступають над шкірою та швидко збільшуються у розмірах. Згодом вони змінюють колір, покриваються виразками. При раку молочної залози, кишківника та яєчників дочірні пухлини нагадують бешиховий процес з почервонінням та ущільненням. Пухлини на волосистій частині голови схожі на великі сальні кісти, на поверхні яких випадає волосся.

На початковому етапі процес безболісний. Надалі утворення супроводжують симптоми, характерні для всіх видів раку: схуднення, втрата апетиту, слабкість, біль, наростаючий у нічний час. У 20% випадків підшкірне утворення виявляють раніше первинного вогнища.

Для постановки діагнозу проводять біопсію, щоб порівняти клітини пухлини з первинною. Якщо материнське утворення не знайдено, то проводять імуногістохімічний аналіз.

схема лікування

Для лікування використовують опромінення, хіміотерапію та імунотерапію. Кращим методом є видалення усіх вогнищ з подальшим введенням цитостатиків. Інша схема лікування складається з поєднання опромінення та гіпертермії. Усі заходи полегшують стан хворого та подовжують йому життя.

Метастатичні утворення розвиваються агресивніше та швидше основної пухлини. Їх поява свідчить про виснаження організму. Тому прогноз зазвичай несприятливий. При появі метастазів у підшкірній клітковині тривалість життя становить близько 6 місяців, а при раку нирок не перевищує 4 тижнів.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися