Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
18 лютого 2020
Для пацієнтів

Метастази при різних видах онкології (частина 1)

метастази при онкології

Метастази – вторинні новоутворення, які розвиваються у різних органах з клітин материнської пухлини. Саме слово перекладається, як «стояти осторонь». Беруть початок метастази від поодиноких структур, які розносяться з током крові або лімфи та осідають у тканинах.

Лімфогенне метастазування спостерігається переважно на другій-третій стадії раку та найбільш характерне для утворень епітелію. Гематогенне поширення відбувається на четвертій стадії.

Деякі види пухлин поширюють метастази по порожнинах тіла (очеревині, плевральній порожнині), через накопичений у них ексудат або при прямому торканні з іншими тканинами. Такий шлях називається імплантаційним. Цим шляхом, наприклад, рак легенів може метастазувати у плевру, а рак яєчника через очеревину на поверхню печінки.

Дочірні пухлини бувають поодинокими (солітарними) та множинними. Розташовуються недалеко від початкового вогнища (регіонарні) або розвиваються у віддалених ділянках (периферичні).

Типові місця метастазування

Насамперед метастази формуються в органах, які рясніше забезпечуються кров’ю та лімфою. До таких відносять:

  • Печінку.
  • Легені.
  • Лімфовузли.
типові місця метастазування

У цих органах формуються дочірні пухлини більшості існуючих різновидів раку. Крім цього, для кожної материнської пухлини виділяють свої, більш характерні місця для метастазів.

  • Рак молочної залози, щитоподібної залози, нирок часто утворює вторинні вогнища у кістках.
  • Пухлини яєчників, кишківника, шлунку метастазують в очеревину.
  • Рак легенів та колоректальний рак поширюються у наднирники.
  • Меланома часто дає похідні у підшкірну клітковину або м’язи.
  • Рак носоглотки, гайморових пазух вражає ЦНС (центральну нервову систему).

Органами-мішенями бувають також мозок, підшлункова залоза, яєчники (метастази Крукенбергу).

Діагностування метастазів

При виявленні онкологічного процесу завжди проводять перевірку на наявність метастазів. Для цього використовується ПЕТ-КТ, рентген. Але буває так, що вторинні пухлини виявляють раніше первинної, оскільки вони швидше ростуть та дають більше симптомів.

Навіть дуже ретельне обстеження не дозволяє виявити сплячі метастази. Це поодинокі клітини, які, проникнувши у інші тканини, не почали процес ділення, а як би «сплять». Такий метастаз може почати розвиватися через кілька місяців або навіть років, даючи рецидив раку.

Метастази у печінці

95% пухлин у печінці – метастатичні. Після лімфатичних вузлів вторинні вогнища у печінці найчастіші. Через печінкову вену проходять великі обсяги крові. Тому злоякісні клітини, мігруючи кровоносним руслом, потрапляють насамперед у печінку.

Вторинні вогнища формує у залозі рак:

метастази у печінці

  • Підшлункової (75%).
  • Молочної залози (60%).
  • Жовчного міхура (60%).
  • Кишківника (55%).
  • Шлунку (48%).

Невеликі пухлини не дають симптомів, оскільки в органі відсутні нервові закінчення. У міру зростання рак викликає відчуття тяжкості та біль внаслідок тиску на капсулу залози. Хворі скаржаться на:

  • Втрату апетиту.
  • Нудоту.
  • Схуднення.

Коли пухлина досягає великих розмірів з’являється механічна жовтяниця. Утворення здавлює жовчні канали. Жовч погано надходить у кишківник. Це призводить до порушення травлення, а також накопичення у крові білірубіну, який у здоровому стані утилізується залозою. Білірубін дає жовте забарвлення шкіри та склер.

У черевній порожнині накопичується рідина (розвивається асцит). Через це живіт хворого виглядає непомірно великим та на ньому проступає венозний малюнок.

Метастази у печінці вимагають видалення. Якщо розвинулася жовтяниця, то спочатку намагаються відновити рух жовчі (проводять ендоскопічне дренування). Потім оперують пухлину.

Резекція буває повною (гепатектомія) та частковою (гемігепатектомія). Остання можлива, якщо пухлина зростає на периферії. Якщо вогнище маленьке, то видаляють лише сегмент залози в якому воно знаходиться. Зазвичай проводять відкриту порожнинну операцію. При частковому видаленні орган здатний самовідновлюватися.

Великі вогнища вимагають видалення печінки та трансплантації донорського органу. Але для цієї операції дуже строгі критерії щодо розміру та інвазивності утворень. Тому показана трансплантація тільки 10% хворих.

Пухлини у печінці розвиваються дуже швидко. Іноді від першої до останньої стадії проходить 3-4 місяці. Тому часто при діагностуванні метастазу виявляється, що видалити його не можна. У цьому випадку призначається хіміотерапія. Опромінення не проводять через сильну чутливість гепатоцитів до радіації.

При ранньому виявленні метастазів 80% хворих мають шанси на одужання, якщо первинна пухлина добре піддається лікуванню. На більш пізніх термінах навіть при вдалій операції довше двох років живе тільки 50% хворих.

Метастази у легенях

У 55% онкологічних хворих діагностуються метастази у легенях. Сюди направляють злоякісні клітини меланоми, саркоми, пухлини молочних залоз, кишківника. Уся кров проходить через легені для насичення киснем. Тому метастази легко проникають у альвеолярну тканину.

На перших етапах симптомів пухлина не дає. Потім розвиваються:

метастази у легенях

  • Надсадний кашель. Мокротиння мало, виділяється воно рідко та містить домішки крові.
  • Задишка. Порушується дихання тому, що утворення перекриває бронх або через плевральний випот.
  • Температура. З’являється через розвиток застійного запалення, коли уражений сегмент погано забезпечується киснем.
  • Слабкість. Хворі виглядають блідими, скаржаться на постійну втому.

Для постановки діагнозу проводять рентген, бронхоскопію, томографію та біопсію. При обстеженні діагностують солітарний метастаз, поодинокі пухлини (до 10 штук) або множинні. За варіантом розвитку виділяють:

  • Осередкові – у вигляді чітких утворень різного розміру. Подібним чином ростуть гематогенні метастази. Вони мають хороший прогноз та краще видаляються.
  • Інфільтративні – поширюються по тканині у різні боки у вигляді павутиння. Вважаються агресивними. Зростаючі так метастази проникають у легені по лімфатичному шляху.

Проникати рак може в одну легеню (однобічне ураження) або в обидві.

Операцію проводять при солітарних метастазах або при наявності максимум 3-х осередків. Первинна пухлина повинна бути до цього вдало видалена. Легеня усікається сегментарно, а при множинних осередках в одній легені – повністю.

Якщо операція неможлива, то основне лікування – хіміотерапія. Опромінення ефективне для поодиноких утворень. При дисемінованих пухлинах ефект слабкий.

Паліативне лікування спрямоване на боротьбу з дихальною недостатністю. Проводять кисневу терапію. На останніх етапах підключають до ШВЛ (штучної вентиляції легень).

Метастази у кишківнику

Вторинні пухлини у кишківнику зустрічаються рідше, ніж первинні. Ракові клітини потрапляють сюди з надниркових залоз, нирок, шлунку, печінки, яєчників, передміхурової залози.

Симптоми пухлини схожі з порушеннями травлення.

метастази у кишківнику

  • Закрепи чергуються з діареєю.
  • Турбує здуття.
  • З’являється біль.

У міру зростання відбувається перекриття просвіту кишки, розвиваються тривалі закрепи, інтоксикація. Хворі втрачають апетит, худнуть. У випорожненнях постійні домішки крові. На останніх етапах трапляються регулярні кровотечі. Пухлинний осередок захоплює лімфатичні вузли, кістки тазу, жирову тканину.

Для постановки діагнозу проводять УЗД, колоноскопію, МРТ, аналізи на приховану кров.

Якщо метастази виявлені на ранніх стадіях розвитку, то показана резекція. Уражену тканину видаляють, а кінці кишки зшивають. При множинних осередках, коли видаляється велика ділянка, виводять колостому. Після операції призначають хіміотерапію та опромінення.

Лікування успішне лише на початкових стадіях та якщо виявлена ​​та вилучена первинна пухлина. При розвиненому процесі виживає тільки 20% пацієнтів.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися