Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
29 листопада 2019
Для пацієнтів

Карцинома – особливості її лікування

Карцинома

Карциномами називають пухлини, які розвиваються з слизових оболонок та епітеліальних тканин, що вистеляють більшість органів. Щорічно діагноз ставлять 15 млн пацієнтів та 9,6 млн людей помирають від карцином. Назву цього виду утворень придумав Гіппократ. Переклад терміну на латинську мову відповідає слову «рак». Тому карцинома та рак – це одне і теж саме.

Епітеліальні клітини у групі ризику

Епітеліальні клітини постійно знаходяться у групі ризику по утворенню пухлин:

  1. Вони постійно оновлюються та активно діляться, що підвищує ймовірність мутацій та збоїв.
  2. Будучи поверхневими, ці тканини найчастіше контактують з токсинами та піддаються впливу інших мутуючих факторів.

Тому, серед злоякісних утворень карциноми – найпоширеніші. Виявляються пухлини насамперед у людей середнього віку та літніх.

Класифікація та особливості

Види карциноми

Залежно від того, який тип клітин вражає мутація, виділяють карциноми:

  • Базальноклітинні. Зростають на шкірі, відрізняються повільним розвитком та рідко дають метастази. Схожі на червоні гладкі плями, вкриті скоринкою.
  • Плоскоклітинні. Формуються на внутрішньому епітелії та слизових оболонках. При цьому клітини перероджуються та за будовою нагадують багатошаровий шкірний епідерміс. Вони можуть продукувати кератин. Тоді мова йде про плоскоклітинний зроговілий рак. Він більш диференційований та сприятливий за прогнозом. Незроговілий рак вважається агресивним.
  • Аденокарциноми. Це утворення, що беруть початок з ендокринних клітин, присутніх у епітелії.

До рідкісних видів відносять нейроендокринну, мукоепідермоїдну, сосочкову карциноми.

Зростати пухлини можуть екзофітно та ендофітно. У першому випадку рак поширюється у внутрішній просвіт органу, перекриваючи його. У другому – пухлина вражає внутрішні шари. За формою може нагадувати вузол або інфільтровану ділянку без чітких меж.

За будовою клітин карциноми діляться на крупноклітинні, дрібноклітинні, веретеноклітинні, світлоклітинні.

Залежно від того, наскільки видозмінилися структури, карциноми поділяють на високо- та низькодиференційовані. Останні мало схожі на тканину, у якій утворилися, та відрізняються швидким та агресивним ростом.

У своєму розвитку рак проходить 4 стадії та стадію передраку. Метастазує лімфогенним шляхом. По крові поширюється на останньому, четвертому, етапі.

Карциноми різних органів

Карциноми різних органів

Найбільш схильні до раку:

  • Легені (11,6%).
  • Молочна залоза (11,6%).
  • Товстий кишківник (10,2%).
  • Простата (7,1%).
  • Шлунок (5,7%).
  • Печінка (4,7%).
  • Шийка матки (3,2%).

Карцинома легенів

Характерна для чоловіків старше 60 років, особливо часто зустрічається у курців. Формується у великих або дрібних бронхах переважно правої легені. Для дихальних шляхів характерні аденокарциноми. Вони розвиваються у вигляді вузла або мають деревоподібну форму. Пацієнта турбує кашель, задишка, біль у грудях та кровохаркання. Виявляються зазвичай на 2-3 стадії. Лікування на цьому етапі ефективно для 40-60% хворих. Основний метод – операція, з подальшим опроміненням та хіміотерапією.

Рак молочної залози

Представлений аденокарциномою, яка поступово видозмінює всю тканину молочної залози. Вражає часточки або протоки. Виявляється у жінок старше 45 років у період пременопаузи та менопаузи. У репродуктивному віці зустрічається рідко. Провокуючими факторами вважаються гормональні зміни під час гормонотерапії, менопаузи, використання оральних контрацептивів. Виявляється у вигляді малорухливого вузла або ущільнення. Протікає з проявом запальних реакцій (бешихова, набрякла форма) та без. У другому випадку пухлина не викликає занепокоєння та скоріш за все виявляється випадково під час самоогляду. Основний метод лікування – мастектомія та прийом блокаторів естрогену. При ранній діагностиці лікування успішне у 90% випадків.

Карциноми товстого кишківнику

Найбільш характерні для прямої кишки. Формуються переважно аденокарциноми, а близько до анального отвору – плоскоклітинний рак. Велику роль у розвитку відіграє наявність геморою, поліпів, часті закрепи та неправильне харчування. Викликають пухлини товстого кишківнику розлад шлунку, нетримання калу, кровотечі. Лікування ефективне тільки на початкових етапах.

Карцинома простати

Гормонозалежний рак, який пов’язаний із запальними захворюваннями залози. Можуть бути як малодиференційовані, так і диференційовані пухлини. Аденокарциноми розвиваються у каналах залози та у альвеолах, що зберігають секрет простати. Плоскоклітинний рак характерний для зовнішньої оболонки органу. З малодиференційованого залозистого епітелію формуються анапластичні карциноми. У 90% випадків рак простати виявляють на пізніх стадіях. Чоловіка турбує біль та труднощі з сечовипусканням, кров’янисті виділення. Для лікування використовують місцеві варіанти: контактне опромінення, кріоабляцію, ультразвук. Ефективна гормональна кастрація.

Рак шлунку

Карцинома формується у антральному та пілоричному відділах шлунку. Може виглядати як виразка, інфільтрат або поліп. Пухлини досягають великих розмірів у 8-10 сантиметрів. Розвиваються повільно. У деяких випадках безсимптомний перебіг може тривати до 6 років. На розвинутій стадії характерна мелена, кров у блювотних масах, відраза до м’ясної їжі та постійне нетравлення. Карцинома активно проростає у сусідні тканини та дуже погано піддається лікуванню. Починаючи з другої стадії шанси на одужання становлять 7%.

Карцинома печінки

У печінці формуються гепатоцелюлярні карциноми, які являють собою перероджені гепатоцити. Але бувають й інші варіанти (цистаденокарцинома, фіброламелярна карцинома). У більшості випадків рак є метастазом від інших утворень. У хворих спостерігається збільшення животу, скупчення рідини у черевній порожнині, сильна інтоксикація, кровотечі. Лікують карциному печінки оперативним шляхом.

Рак шийки матки

Пухлина може формуватися з внутрішньої або зовнішньої сторони матки. Усередині утворюються аденокарциноми, а з зовнішнього епітелію формується плоскоклітинний рак. Якщо це зроговілий різновид, то прогресування йде повільно. Незроговілий плоскоклітинний рак призводить до утворення глибоких виразок та швидкого розвитку пухлини. Провокуючими факторами вважають: ВПЛ, аборти, протизаплідні засоби. Виявляють рак зазвичай на останніх стадіях. Запідозрити патологію допомагають постійні кров’янисті або жовті виділення та ниючі болі унизу животу. Для лікування використовують різні варіанти резекції.

Профілактика канцерогенезу

Карцинома успішно лікується на перших двох стадіях. Основна проблема –відсутність симптомів у цей період, через що більшість пухлин просто не виявляються вчасно. Тому найбільше значення мають регулярні профілактичні огляди. Саме вони дозволяють виявити рак на самому початку його розвитку. Це дає шанси на виживання у 80-95% випадків.

знизити ймовірність мутацій клітин

Щоб знизити ймовірність мутацій клітин потрібно дотримуватися правильного режиму перебування на сонці, відмовитися від роботи на шкідливих виробництвах, не палити та не захоплюватися спиртними напоями. Як би це банально не звучало, але правильне харчування та здоровий спосіб життя найбільш дієві заходи профілактики канцерогенезу.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися