Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
12 лютого 2020
Для пацієнтів

Як перемогти рак психологічно

перемогти рак психологічно

Дізнавшись про діагноз «рак» більшість людей впадає у відчай та починає прощатися з життям. Адже ця хвороба у свідомості йде поруч зі словами «смертельна» та «невиліковна». Тому людина починає думати про смерть та цей настрій дуже негативно впливає на процес лікування.

Психосоматика та рак

Відомо, що багато хвороб мають не тільки фізичну, а й психологічну причину. Своїм настроєм людина здатна як допомогти одужанню, так і перешкодити йому. Яскравим доказом цього є досвід, описаний у книгах Яна Гоулера «Ви можете перемогти рак» або Валерія Синельникова «Полюби свою хворобу».

Вони свідчать, що у деяких випадках підсвідомість створює людині хворобу, як сигнал про існуючу внутрішню проблему. Страхи, внутрішні конфлікти, пережите емоційне потрясіння, негативні емоції, що наповнюють людину, можуть вилитися у реальні проблеми зі здоров’ям. Вирішення цих проблем, зміна психологічного настрою призводять до одужання.

Успіх терапії, що проводиться лікарями, залежить і від успішної боротьби з внутрішнім стресом. Навколо діагнозу «рак» сформувалося багато невиправданих страхів. Вважається, що онкологія:

психосоматика та рак

  • З’являється нізвідки та з незрозумілих науці причин.
  • Протікає болісно, ​​завершуючись смертю.
  • Одужати практично неможливо, а всі методи лікування рідко дають результат.

Тому люди, дізнаючись про свій діагноз, відчувають сильний стрес, який тільки погіршує ситуацію.

Дуже важливо усвідомити, що ракові клітини утворюються в організмі постійно. Імунітет успішно перемагає їх. Це доводить, що організм здатний боротися з раком. У нього є необхідні ресурси для цього. Просто в онкологічних хворих з певних причин внутрішній захист перестає спрацьовувати. Думки людини грають у цьому процесі не останню роль.

Лікування потрібно починати зі зміни внутрішнього настрою. Переосмислення ситуації. Потрібно усвідомити, що рак це не просто «жарт лихої долі». Його поява має певну причину, що бере початок у минулому способі життя та підсвідомості. Знайти цю причину можливо. Якщо її усунути, то це стане великим кроком до здоров’я.

Оптимізм – запорука успішного прогнозу

Насправді більшість лікарів та вчених зараз визнають, що лікування раку – це не тільки хіміотерапія, опромінення та операція. Це поєднання багатьох чинників. Грають роль: правильне харчування, позитивний настрій, вміння боротися зі стресом, переосмислення свого життя. Саме при поєднанні цих чинників терапія онкозахворювань виявляється найбільш успішною.

Про ефект плацебо, коли пацієнтові стає значно краще тільки за рахунок того, що він вірить в одужання, лікарі говорили ще у 16 сторіччі. Цей ефект є підтвердженням того, що людина, яка прагне до одужання та вірить в нього, має більше шансів перемогти недугу.

Потрібно розуміти, що дійсно рак – хвороба смертельна. Але вмирають від неї не всі. На першій стадії виживає 93% пацієнтів, на другій – до 85%, на третій 50-65% та навіть на четвертій, коли здавалося б процес захопив увесь організм, перемагають хворобу 13-25% людей. І це найскромніші прогнози. Наприклад, рак грудей або рак шийки матки на першій стадії вдається перемогти у 99% випадків.

Для успішного лікування людині важливо бути впевненою, що вона увійде саме у ці відсотки, відсотки одужавших.

Етапи одужання

Для лікування лікарі використовують найсучасніші технології. Тому кількість людей, що успішно перемагають хворобу, зростає. Медики виділяють кілька етапів на шляху до одужання:

етапи одужання від раку

Все це повинно супроводжуватися бойовим настроєм, впевненістю у своїх силах, позитивними емоціями та правильним способом життя. У цьому випадку шанси забути про онкологію назавжди дуже високі.

Фізичне одужання

Після активного лікування (операції, опромінення) людина залишається під наглядом онкологів ще п’ять років. Саме подолання цієї позначки може говорити про те, що пацієнт повністю переміг рак на фізичному плані. Весь цей час пацієнтові важливо не просто пасивно очікувати, що буде далі, а робити конкретні кроки до одужання.

Починати слід з усунення наслідків агресивної терапії. Використовують препарати, які поліпшують стан печінки, очищують організм, налагоджують кровообіг та рух лімфи. Призначають засоби, що підвищують імунний захист. Програму реабілітації складає лікар. Вона спрямована на поліпшення самопочуття, попередження ускладнень лікування та рецидивів.

Крім препаратів важливе зміцнення фізичного здоров’я. Воно включає налагодження режиму дня, правильне харчування з великим вмістом вітамінів, регулярні прогулянки. Рух, повернення до звичайних обов’язків – важлива частина цього процесу. Необхідна відмова від поганих звичок, регулярні спортивні вправи.

Психологічне одужання

Одужання на психологічному рівні пов’язане з роботою над внутрішнім станом пацієнта. Воно включає:

психологічне одужання

  • Позбавлення від страхів та зміцнення віри в своє одужання.
  • Роботу з негативними думками, створення внутрішньої гармонії.
  • Розуміння себе, свого призначення, відповідь на питання про сенс життя.
  • Знаходження улюбленої справи та напрямку діяльності.
  • Допомога у відновленні соціальних зв’язків.

67% пацієнтів, які зіштовхнулися з раком, відзначають, що стали практично іншими людьми та дуже змінилися внутрішньо. Тому людині важливо знайти себе заново, визначити своє місце у житті, налагодити стосунки у родині, на роботі.

Дуже важливо навчитися радіти життю, ставити нові цілі та позбутися страху рецидиву. Велику роль в одужанні грає позитивний настрій людини, підтримка рідних, духовне наставництво та грамотна психологічна допомога.

Центри психологічної допомоги

Прибрати негативні установки та надати необхідну підтримку у процесі лікування та реабілітації зможуть у центрах психологічної допомоги. В Україні діє кілька благодійних проектів цього напрямку.

центри психологічної допомоги

  • Inspiration family – проект, спрямований на надання психоемоційної підтримки. Допомагає знайти спілкування з тими, хто проходить подібний етап. Мета програми – роз’яснювальна робота, мотивація на боротьбу з хворобою та одужання.
  • Центр допомоги «Лаванда» – надає юридичну та соціальну допомогу. Проводить заняття, роботу в групах та пропонує психологічну підтримку.
  • Афіна – об’єднує безліч жінок, які пережили рак грудей. Вони підтримують одна одну психологічно та інформаційно.

Діє в країні й онлайн платформа cancer.in.ua, де можна знайти багато корисної інформації, залишити відгук про лікування, познайомитися з досвідом інших людей.

Почувши діагноз «рак» ніколи не слід здаватися. Ця хвороба виліковна. Шлях до одужання починається з правильного внутрішнього настрою.

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися