Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
11 жовтня 2019
Для пацієнтів

Чому рак - не вирок

Чому рак - не вирок

Нещодавно рак був практично смертельним вироком. У 1970 році у СРСР при діагнозі «лімфома» виживало лише 5% пацієнтів, а у медичних підручниках практично для кожного виду раку було зазначено, що «прогноз несприятливий».

Минуло вже майже півстоліття, але думка про те, що рак захворювання смертельне, міцно вкоренилося у думках людей. Почувши діагноз «онкологія», багато хто відразу починає прощатися з життям. 10% пацієнтів повністю відмовляються від лікування, а 20%, виявивши несприятливі симптоми, бояться звернутися за допомогою.

Однак за останні роки ситуація у плані результативності лікування, дуже змінилася. З 8 млн випадків, зареєстрованих у світі у 2000 році, тільки 5,2 млн були зі смертельним результатом. Це 62%. З кожним роком кількість людей, які успішно долають рак, зростає.

  • 2012 рік – 14 млн випадків, та 8,2 млн померло (58%).
  • 2018 рік – 18 млн випадків, та 9,6 млн померло (53%).

Загальна світова статистика враховує мало розвинені країни, у яких рівень медичного обслуговування низький. Якщо ж говорити про розвинені країни, то поліпшення ще більш значні. Наприклад, у США з 1991 по 2015 роки кількість людей, що подолали рак збільшилася на 26%.

На сьогодні середні показники виживаності у країнах колишнього СНД близько 50%, у Франції на десять відсотків більше, а у Америці – на чотирнадцять відсотків. Особливо гарні прогнози для дітей. Серед них відсоток виживання у світі, починаючи з 2010 року, становить 83%.

Тому зараз твердження, що «рак = смерть» можна віднести до розряду міфів.

 Від чого залежить прогноз виживання

 Ймовірність отримати позитивні результати від лікування раку залежить від:

прогноз виживання при раку

Залежність прогнозу раку від різновиду

Рак – це не одне захворювання, а ціла група хвороб (більше 200). Кожен з різновидів має свої прогнози. Найбільш несприятливими вважаються:

несприятливі види раку

А наприклад, після лікування лімфоми Ходжкіна, живуть далі дев’яносто відсотків хворих. Дуже успішно зараз лікуються рак молочної залози, простати, яєчок, ЛОР-органів.

Залежність тривалості життя ракових хворих від стадії процесу

Навіть ті онкопатології, які у цілому мають несприятливий прогноз, успішно долаються до стадії поширення метастазів. Наприклад, при меланомі першої стадії одужує 91% хворих. У середньому для всіх видів раку статистика наступна:

  1. Перша стадія – 93-100% пацієнтів одужує.
  2. Друга – 75-86%.
  3. Третя – 55%.
  4. Та навіть на заключному, четвертому, етапі перемагає хворобу від 7 до 35% людей.

Тому так важливо регулярно проходити планові обстеження та при відхиленнях у здоров’ї звертатися до лікаря. Особливо уважними до свого стану слід бути людям старше 50 років.

Виживання хворих та методи лікування

Тривалий час усі пухлини лікувалися хірургічним методом з наступним загальним опроміненням та хіміотерапією. Ці методи були дуже важкими, та багато пацієнтів помирали раніше не через самий раку, а через наслідки високих доз опромінення та отруйних речовин.

Поява нових методів лікування раку стала пусковим механізмом для збільшення тривалості життя онкохворих. Імунотерапія, таргетна хіміотерапія, контактна радіотерапія, метод кібер-ножу роблять лікування раку малоінвазивним та дуже ефективним.

Наприклад, при використанні імунотерапії не потрібна операція. Перемогти пухлину вдається у 60-80% випадків. При лікуванні людина не відчуває ніякого дискомфорту. А досягнуті показники ремісії зберігаються у 90% хворих.

З чим пов’язане зростання кількості хворих на рак

Лякаючою та викликаючою песимізм, є статистика по зростанню числа хворих на онкологію. Щорічний приріст становить близько одного мільйона чоловік. За прогнозами ВООЗ, ця цифра до 2032 року складе 23,6 млн.

кількість хворих на рак

Однак переважно показники зростають через:

  • Збільшення тривалості життя.
  • Підвищення якості медичного обслуговування в усьому світі.

Основна кількість хворих на рак (близько 90%) – це люди похилого віку. Вірогідність захворіти у сімдесят років у 15 разів вище, ніж у дитинстві. Тому збільшення тривалості життя людей стало одним з потужних поштовхів до зростання числа онкологічних хворих.

 Якщо у 14-18 століттях середня тривалість життя населення становила 30-50 років, то, починаючи з кінця 19 століття, ці цифри стали стрімко зростати. На сьогодні у країнах СНД люди живуть 60-70 років, на Африканському континенті – 50 років, США – 79 років, Японія – 84 роки, країни Європи – близько 80 років.

Велику роль відіграє також поява планових скринінгів та розвиток сучасних методів діагностики раку. Це дозволяє виявити більше число утворень.

При цьому співвідношення кількості виявлених випадків та числа померлих пацієнтів, змінюється у кращу сторону. Тому статистика не свідчить про підвищення небезпеки захворювання та зниження шансу на одужання.

На сьогодні рак успішно лікується та є навіть менш згубним, ніж серцево-судинні захворювання, що займають по смертності перше місце у світі.

Чи можна знизити ймовірність захворіти на рак у літньому віці

Відомо, що формування пухлини на 10% залежить від генетичної схильності, ще десять відсотків відводиться на вплив інших внутрішніх факторів, наприклад зниження імунітету, а 80% – це результат дії навколишнього середовища та способу життя. Медиками виділені основні фактори ризику розвитку онкології.

знизити ймовірність захворіти на рак

Щоб знизити ймовірність хвороби, важливі:

  • Відмова від паління (шкідлива звичка збільшує ризик захворіти на 70%).
  • Скорочення кількості спиртних напоїв (у 60% випадків етанол спричиняє рак травної системи).
  • Збалансоване харчування з помірним вживанням солі та спецій (неправильний раціон присутній у 70% хворих на рак).

Також слід контролювати свій гормональний фон та проходити терапію при виявленні вірусів герпесної групи. Якщо уникати та мінімізувати вплив цих факторів можна скоротити ймовірність хвороби на 30%.

Таким чином, на сьогодні рак є виліковним захворюванням. При вчасно розпочатому лікуванні його прогноз позитивний. А при здоровому способі життя ймовірність онкології істотно знижується.

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися