Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
11 березня 2020
Для пацієнтів

Фіброаденома та її лікування

фіброаденома молочної залози

Фіброаденома – пухлина, що виникає у тканинах молочних залоз. Складається з залозистого епітелію та сполучної тканини. Переважання останньої відрізняє пухлину від аденоми.

Фіброаденому можна вважати одним з різновидів фібром, що представляють суміш сполучного волокна з іншими тканинами (м’язовою, судинною, залозистою). Фіброми можуть формуватися на матці та яєчниках, але фіброаденома молочної залози – найпоширеніший вид.

Шляхи появи фіброаденом точно невідомі, але поштовхом до формування пухлин є зміна гормонального фону – статеве дозрівання, вагітність та годування, менопауза.

Пухлина вважається доброякісною, проте є різновиди, здатні продукувати ракові клітини та перероджуватися. Тому при виявленні утворення потрібен нагляд у мамолога.

Гістологічні типи

На сьогодні існує два види фіброаденом:

  • Звичайна (95%) – має щільну вузлову форму. Не перероджується у злоякісну. Зростає повільно.
  • Філоїдна або листоподібна (5%) – вузли цієї пухлини мають внутрішні порожнини, схожі на щілини або листя. Вони заповнені киселеподібною рідиною. Всередині порожнин на стінках ростуть поліпи. Зростає листоподібна пухлина дуже швидко. Ця форма трансформується у саркому в 10% випадків.

Звичайна фіброаденома має три гістологічні типи:

Гістологічні типи фіброаденоми

  • Периканалікулярний – формується навколо каналів, що виводять молоко. Зростає повільно та не заважає функціонуванню проток.
  • Інтраканалікулярний – зростає всередині каналів залози. Пухлина складається з дрібних часточок, не має чіткої форми. Розростається по каналах, провокуючи зміну здорових клітин, внаслідок якої внутрішній епітелій залози атрофується. Найчастіше зустрічається у жінок після тридцяти років.
  • Змішаний – вражає одночасно зовнішню паренхіму та канали. Найчастіше зустрічається у жінок дітородного віку. Має часточкову неправильну форму.

Діагностика фіброаденом

Зазвичай виявляються фіброаденоми при промацуванні молочних залоз. При цьому утворення відчуваються як вузлики від 0,2 до 7 см у діаметрі. Вони рухливі та безболісні. Скарг у хворих, як правило, не спостерігається. Єдине, що може турбувати – неприємні відчуття у місці ущільнення перед менструацією. Великі пухлини деформують груди.

При розвитку філоїдної форми відбувається зрощення пухлини зі шкірою. При цьому епітелій змінює колір, стоншується та при натисканні болить. Можуть бути виділення з соску.

Для постановки діагнозу роблять мамографію, УЗД та біопсію. На УЗД добре видно розмір утворення та його форму. Лікар визначає, це вузол або кіста. Під контролем УЗД беруть біоптат. Біопсія потрібна, щоб підтвердити доброякісність процесу.

Лікування

Якщо пухлина мало змінюється у розмірах та не турбує жінку, то може рекомендуватися регулярне спостереження. Зазвичай вичікувальну тактику застосовують для утворень до 2 сантиметрів у діаметрі.

Може застосовуватися консервативне лікування. Для нього використовуються гормональні препарати. Їх доповнюють гомеопатичними засобами, які поліпшують самопочуття під час місячних. Тривалість терапії – до півроку. Направлена ​​вона на розсмоктування утворень.

Чи потрібно видаляти фіброаденому

Видаляють звичайну фіброаденому не завжди. Основними показаннями є:

  • Активне зростання. Зазвичай до цього схильні злоякісні пухлини. Тому при підозрі краще видалити.
  • Великий розмір. Утворення буде здавлювати тканини залози, деформувати груди, створюючи косметичний дефект.
  • Зростання незважаючи на лікування.
  • Підготовка до вагітності та полог. Під час вагітності змінюється гормональний фон, що може спровокувати збільшення розмірів. Крім цього, велике утворення буде заважати току молока та викликати мастит.
видалити фіброаденому

Філоїдну фіброму видаляють обов’язково. Звичайні фіброаденоми спочатку лікують консервативно. Але, на жаль, ефективне лікування буває тільки для однієї з десяти пацієнток, особливо якщо мова йде про інтраканалікулярні форми. Фіброми які зростають та турбують найчастіше видаляють. Варіантів резекції кілька:

  • Енуклеація. При цьому хірург витягує саму пухлину та зашиває тканини. Операція не складна та триває не більше 60-ти хвилин. Через тиждень знімають зовнішній шов.
  • Секторальна резекція. Проводиться для великих пухлин, коли разом з нею видаляють частину залози. Це більш травматичне та болісне втручання, але воно виключає рецидиви.
  • Тотальне видалення. Виконується при наявності декількох великих пухлин або при швидкому зростанні вузла.
Варіанти резекції

Більш сучасні варіанти – видалення лазером та кріодеструкція. У першому випадку клітини пухлини руйнуються спрямованим гарячим світловим потоком, у другому – сильним холодом. Для цього робиться невеликий розріз, а до пухлини підводяться світлодіоди або холодоагент. Процедура проходить під УЗД-контролем. Це менш травматичні методи, у порівнянні з хірургічним видаленням. Пацієнтка втрачає менше крові, а на місці вилученого утворення зростає здорова сполучна тканина. Перевага подібних операцій також у їх швидкості, меншій кількості ускладнень, відсутності шрамів та простому реабілітаційному періоді.

Відновлення вимагає спокою, щоденних перев’язок та носіння спеціальної білизни.

Профілактика

Як хірургічне, так і консервативне лікування не виключає рецидив. Оскільки механізм розвитку мало вивчений, попередити первинну появу фіброаденоми неможливо. Профілактика буває тільки вторинною – після видалення.

Профілактика фіброаденоми

Необхідно регулярно робити УЗД молочних залоз, проводити самостійний огляд та промацування грудей кожні три місяці.

Жінці необхідно уникати стресів, гормональних сплесків, стежити за точністю менструального циклу. Провокувати зростання пухлини може полікістоз яєчників, тому важливо пройти лікування.

Рекомендується підтримувати вагу у нормі. Зайві кілограми можуть спровокувати появу нових фіброаденом.

При наявності утворень, які спостерігаються у динаміці, потрібно носити не тісний правильно підібраний бюстгальтер, який буде захищати тканини залози від здавлювання та забезпечувати хороший кровообіг.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися