Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
30 жовтня 2019
Для пацієнтів

Лікування раку без операцій

лікування раку без операцій

У перших протоколах лікування раку операція була обов’язкова на будь-якій стадії. Якщо видалити пухлину було не можливо, шанси на одужання хворого вважали мінімальними. Однак зараз, з появою нових методик лікування, створюються сучасні схеми, у яких можна обійтися без хірургічного втручання.

рак без операції

Поки безопераційні методики використовуються тільки на початкових стадіях – першій та другій. Оскільки найкращий ефект спостерігається, якщо рак не дав метастази та не поширився на сусідні органи. Чим раніше виявлений процес та розпочато лікування, тим кращих результатів можна досягти.

Існують пухлини, при яких операція не вважається ефективним методом. Йдеться про швидко поширювані види, наприклад, дрібноклітинний рак легенів (оперують тільки 5% хворих). Деякі види сарком краще реагують на опромінення (лімфома ЦНС, гостра та хронічна НХЛ).

Тому розвиток безопераційних технологій дуже перспективний на сьогодні.

Методи безопераційного лікування раку

методи безопераційного лікування раку

Кібер-ніж

Високоточний вплив спрямованим світловим променем. Виконується роботизовано, завдяки чому вдається впливати тільки на ракові клітини. Поле опромінення може бути розміром всього 5 мм. Максимальний розмір – 6 сантиметрів. Сила впливу 600-800 сГр. Система працює на підставі одержуваних зображень, які робляться прямо у момент роботи. Завдяки цьому рухи ножу дуже точні (у межах 0,5 мм). У радіусі впливу світлового потоку онкоклітини гинуть.

Використовується система кібер-ножу для будь-яких пухлин мозку, хребта та тіла. Тривалість терапії не більше 5-ти днів.

Найбільш активно метод використовується у клініках США та Японії. Випускаються роботизовані установки компанією Accuray з Каліфорнії. В Україні також є лікування за допомогою кібер-ножу у клініці Спіженка.

Технологія TrueBeam

Сучасний варіант лікування за допомогою радіовипромінювання. Проводиться з використанням системи Varian TrueBeam. Ця апаратура дозволяє контролювати напрям хвильового потоку, співвідносячи його з положенням пацієнта та місцем розташування пухлини, робити поправки на дихання. При цьому промені потрапляють у пухлину максимально прицільно. Це дозволяє збільшити дозу та скоротити тривалість лікування. Система використовується для радіохірургії та звичайного опромінення після операції.

Проводиться сеанс амбулаторно. Після хворий повертається до повсякденного життя. Система може бути застосована для пухлин великого розміру та майже не дає ускладнень після процедури.

CAR-терапія

Дослідження цього методу були завершені у 2017 році та вже з 2018 методика почала використовуватися у провідних клініках США, Ізраїлю. При цьому до власних Т-клітин пацієнта приєднуються, шляхом генної інженерії, рецептори, які спрямовані на розпізнавання ракових білків. Нові Т-лімфоцити здатні атакувати пухлину, а також запускати в організмі вироблення потрібної кількості таких же клітин. Імунна пам’ять зберігається тривалий час та захищає пацієнта від рецидивів.

Оскільки для процесу використовуються власні Т-лімфоцити пацієнта, не відбувається відторгнення препарату та лікування переноситься легше. Найбільш активно застосовується CAR-терапія для боротьби з лейкозами та лімфоми.

Однак для успішності лікування необхідно, щоб склад ракових клітин був однорідним. Якщо у пухлині є два різних види елементів, то ефективність знижується, оскільки модифіковані лімфоцити можуть атакувати тільки один з типів.

На сьогодні випущено два препарати для CAR-терапії: Yescarta та Kymriah.

Вакцинація від раку

Вчені не залишають спроби задіяти у боротьбі з раком власні імунні клітини людини. На сьогодні створено близько 75 вакцин від раку. Більшість з них знаходиться на стадії клінічних випробувань, а деякі вже використовуються. У препаратів різний тип впливу на організм. Всі вакцини поділяють на п’ять видів.

вакцинація від раку

  1. На основі вбитих ракових клітин. Після введення такі клітини стимулюють імунітет виробляти антитіла до специфічних антигенів пухлини. Ці антигени починають руйнувати вже наявні в організмі утворення. Для вакцинації використовуються клітини пухлини пацієнта (аутологічні препарати) або сторонні клітини донора (алогенних).
  2. На основі антигенів. У організм вводяться не самі клітини, а тільки їх специфічні білки. Механізм дії при цьому подібний до попереднього.
  3. З використанням генних послідовностей. У організм людини вводять вірус, бактерію або грибок у геном яких вбудовуються певні гени. При зараженні ці мікроорганізми змушують клітини людини виробляти не вірусну або бактеріальну ДНК, а речовини, зашифровані у введених генах. Вироблені білки спрямовані на підвищення імунітету, блокування та знищення пухлини.
  4. Ксеногенні. Вводяться клітини, які продукують кілька антигенів. Вони активізують імунітет на боротьбу з онкологією. Це дозволяє знищувати різнорідні пухлини на останніх стадіях.
  5. З використанням дендритних клітин. Зазвичай імунна система погано реагує на скупчення онкоклітин, оскільки рак має свої захисні механізми. Використання дендритного методу дозволяє навчити імунну систему бачити та знищувати ці скупчення. Для цього беруть клітини пухлини та крові, модифікують їх так, щоб імунні клітини могли розпізнати мутовані, та вводять у організм. Це дозволяє допомагати хворим на останніх стадіях, коли всі інші методи лікування вже не діють.

Вже зараз використовуються вакцини Provenge та Піцібаніл при онкології простати, БЦЖ (бацилу Кальмета-Герена) сечового міхура при пухлинах мочевика.

Інтервенційні методи

Ці методики дозволяють без масштабного хірургічного втручання зруйнувати пухлину зсередини. Це відбувається за допомогою радіації, ультразвуку або рідкого азоту. Доставка діючих компонентів вимагає одного незначного проколу. Ефективність методики дуже висока. При цьому пацієнт буквально через кілька годин після маніпуляції може відправлятися додому.

Деякі безопераційні методики використовуються разом з традиційними варіантами лікування. Наприклад, проводять кріоабляцію (руйнування метастазів рідким азотом) або хіміоемболізацію (введення препаратів, що закупорюють судини, живлячі пухлину).

Дослідження та створення нових методів тривають, та щороку шанси онкохворих на повне одужання без інвазивних маніпуляцій підвищуються.

Комплексний підхід у лікуванні онкозахворювань

Для підвищення ефективності часто поєднують різні методи лікування.

Багато варіантів сучасної безопераційної терапії в обов’язковому порядку поєднуються з хіміотерапією. Наприклад, перед введенням модифікованих лімфоцитів при CAR-терапії пацієнт приймає хіміопрепарати, щоб знизити активність ракових клітин. Використання хіміотерапії може бути необхідне після інтервенційних методів та кібер-ножу, щоб знищити залишкові ракові клітини та мікрометастази, які не виявляються в аналізах.

Для ефективності має велике значення правильний підбір протипухлинних речовин та методів їх введення. Медики навчилися доставляти ліки безпосередньо у пухлину, практично не впливаючи на весь організм. Дуже перспективним є розвиток таргетної хіміотерапії, коли агенти впливають тільки на конкретні речовини у самій пухлині та не впливають на здорові клітини.

Як зробити лікування раку без операції доступнішим: рекомендації

імунотерапія

Одна з причин, чому нові методики лікування не використовуються повсюдно – їх висока вартість. Ціна на препарати для імунотерапії може сягати 400 тисяч доларів (Kymriah 475 тис.). Навіть давно розроблені засоби коштують не дешево, наприклад вакцинація Provenge, яку використовують з 2010 року, обійдеться у 35 тис. доларів.

Тому має велике значення здешевлення супутніх методів лікування, які використовуються у комплексі з безопераційними методиками.

Для хіміотерапії таким способом може стати персоналізована медицина. В Україні цю послугу надають у центрі «Хемотека». При цьому всі препарати для хіміотерапії створюються індивідуально з використанням точно розрахованих доз для конкретного пацієнта. У порівнянні з готовими медикаментами, які купуються в аптеці, лікування здешевлюється мінімум на 30%.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися