Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
29 листопада 2018
Всі публікації

«Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації

«Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації

У світовій практиці персоналізована фармація вже давно відіграє значну роль у формуванні медичної сфери. Її суть полягає у розробці та створенні індивідуальних схем та засобів лікування, які характеризуються високою ефективністю, мінімальними побічними ефектами та доступною ціною. В Україні концепція «персональних лікарських засобів» на практиці втілена у сучасному Центрі персоналізованої фармації «Хемотека», де за рецептами лікаря створюють індивідуальні високоякісні препарати для хіміотерапії. Компаундинг-центр «Хемотека» є першим сервісом у нашій країні, який надає весь спектр онкофармацевтичних продуктів і послуг (персоналізований підбір, індивідуальне виготовлення лікарських засобів з широкого асортименту діючих речовин).

Попередньо у рамках циклу науково-практичних публікацій «Аптечне виготовлення ліків» щотижневик АПТЕКА висвітлював досвід роботи та особливості фармацевтичної діяльності більшості виробничих аптек України. Цього разу дізналися про цілі створення та ноу-хау Центру персоналізованої фармації «Хемотека» від його виконавчого директора Володимира Васильовича Шевчука та керівника департаменту розвитку і збуту Богдана Олеговича Ларина.

Володимир Васильович Шевчук, виконавчий директор Центру персоналізованої фармації «Хемотека»:

 – «Хемотека» – це дещо зовсім нове для українського фармацевтичного ринку. Розкажіть, будь ласка, як зародилася ідея її створення?

– Наша команда завжди задає собі питання: «Що ще ми можемо зробити, аби зберегти життя та допомогти більшій кількості людей?». У сучасних реаліях, коли кількість онкологічних захворювань у світі в цілому та в Україні зокрема значно збільшилася, пацієнти потребують допомоги в боротьбі із цим тяжким недугом. Крім цього, ми розуміємо, наскільки дороговартісним є таке лікування.

Команда, маючи суттєвий досвід у розвитку фармації та медицини України, побачила перспективу саме в персоналізації лікування онкологічних хворих. Індивідуальний підхід має ряд переваг, одна з яких – формування реальної практичної доступності необхідних лікарських засобів для хворих.

Таким чином, ідея створення першого в Україні Центру персоналізованої фармації «Хемотека» була зумовлена цілим рядом чинників і по суті стала наслідком еволюційного розвитку медицини і фармації в Україні.

– Чи є аналоги «Хемотеки» за межами України? Для українських реалій «Хемотека» – щось нове та дивовижне, проте для міжнародної спільноти – дуже добре відомий та поширений досвід.

– Так, спілкуючись з європейськими колегами та переймаючи досвід організації медичної та фармацевтичної служби в світі, ми побачили, що більшість лікувально-профілактичних закладів мають у своєму складі компаундинг-центри – виробничі аптеки, які забезпечують індивідуальні, персоналізовані потреби як конкретної клініки, так і окремих пацієнтів, що перебувають у цих закладах. Зокрема, у США перший компаундинг-центр був відкритий ще в 1820 р. Завдяки впровадженню таких проектів підвищуються як ефективність, так і доступність медичних сервісів. По суті «Хемотека» – це компаундинг-центр, один з основних напрямків його роботи – з меншими затратами досягти більшої ефективності лікувального процесу.

– З якими труднощами ви стикнулися при створенні «Хемотеки»?

– У напрямку створення компаундинг-центрів ми є першопрохідцями, бо в Україні проекти такого рівня до нас ніхто не реалізовував, і готових шаблонів розвитку даного сервісу не існувало. Фактично ми все створюємо з нуля: цеглинка за цеглинкою.

Саме ця новизна і є для нас найбільшим викликом і найцікавішим моментом у діяльності. Ми кожного дня робимо те, що ніхто не робив раніше.

Таким чином, нам вдається створювати нові напрямки та задавати стиль у фармацевтичному бізнесі.

– Чи можна вважати створення «Хемотеки» одним з проявів соціальної відповідальності компанії?

– «Хемотека» за своєю суттю і є соціальною програмою, яка надає лікарям інструмент для роботи, а пацієнтам – можливість отримати якісну та доступну допомогу. Адже мета нашого проекту полягає у забезпечені пацієнта якісним персоналізованим лікуванням за дуже адекватною ціновою пропозицією. До того ж ми працюємо лише з готовими лікарськими формами, що дозволяє виключити контакт медичного персоналу з лікарськими засобами, забезпечуючи вищий рівень безпеки при роботі з хіміотерапевтичними препаратами, особливо для медичних сестер.

На мою думку, це і є одним із найвищих проявів соціальної відповідальності.

– Персоналізована медицина є сучасним трендом глобальної охорони здо­ров’я, а її впровадження – одним з основних шляхів забезпечення доступу пацієнтів до ефективного та безпечного лікування. І в цьому контексті «Хемотека» – яскравий приклад забезпечення такими персоналізованими ліками. У чому, на вашу думку, полягає перевага персоналізованих ліків?

– Персоналізована медицина не може розвиватися належним чином без участі персоналізованої фармації. По суті індивідуальний підхід і є основою лікувального процесу. Адже лікар надає медичну допомогу не суспільству в цілому, а окремому пацієнту з певною нозологією у визначений час.

Компаундинг-центр, зокрема, дає можливість за рецептом лікаря створити необхідні комбінації лікарських засобів, які з технічних причин неможливо виготовити на промисловому виробництві.

Також вагомою превагою є те, що, на відміну від масового виробництва, «Хемотека» готує лікарські засоби у дозуванні, яке зазначене лікарем у рецепті. Такий підхід дозволяє пацієнту суттєво заощадити гроші та виключити необхідність придбання зайвих ліків.

– Для яких регіонів України зараз доступний сервіс «Хемотеки»?

– На даний момент найлегше і найпростіше отримати нашу продукцію у Києві, Черкасах та на Хмельниччині, у Дніпропетровській та Запорізькій областях. Наша кінцева мета полягає в тому, щоб будь-який пацієнт міг отримати готові рішення від сервісу «Хемотека» в будь-якій точці України, де є потреба у персоналізованих лікарських формах.

– Яким Ви вбачаєте майбутній розвиток «Хемотеки»?

– Перш за все планується створення більше 10 компаундинг-центрів по всій Україні. У довготривалій перспективі ми маємо намір забезпечити для кожної клініки практичну доступність нашого персоналізованого фармацевтичного сервісу. Асортимент також розширюватиметься. Це наше завдання закладено і в саму назву компаундинг-центру. «Хемотека» – це набір усіх можливих лікарських засобів для лікарів будь-якої спеціалізації. 

Одним з ноу-хау нашого виробництва є те, що ми використовуємо лише одноразові дозуючі пристрої, посуд та пакування. Це дійсно дуже важливо. Існують цілі наукові трактати щодо відмивки та перенесення однієї речовини в іншу. Ми запровадили свій підхід до цього питання, що дає змогу значно знизити ризики контамінації та змішування лікарських засобів. Крім цього, наші одноразові системи мають безголкові з’єднання, що забезпечує безпеку медичного персоналу та збереження стерильності лікарського засобу.

Керівник фармацевтичного департаменту Вікторія Андріївна Гончарук.

Виробництво
За площею «Хемотека» займає 1800 м2 і включає 16 ізоляторів, асептичні зони, лабораторію, склади сировини та матеріалів, системи хроматографії, водопідготовки та VHP (Vaporized hydrogen peroxide) стерилізації. Лабораторія «Хемотеки» оснащена високоточним обладнанням та апаратними засобами останнього покоління від провідних світових виробників. Усі прилади відповідають вимогам GMP (Good Manufacturing Practice), що підтверджують сертифікати метрологічної атестації.

Контроль якості
Через те, що протипухлинні лікарські засоби мають специфічні фізико-хімічні властивості, їх виробництво супроводжується багаторівневим контролем якості, який включає перевірку активності діючих речовин, наявності домішок, фізико-хімічних властивостей субстанції та готової продукції, а також властивостей пакувального матеріалу. Останній виробничий етап включає хроматографічний і мікробіологічний аналіз готового продукту.

Варто відмітити, що особлива увага приділяється температурному режиму зберігання і транспортування лікарських засобів, оскільки більшість протипухлинних препаратів термочутливі і зберігаються у вузькому діапазоні температури – від 2 до 8 °С. Безкомпромісне дотримання вимог системи контролю якості гарантує високоефективні й безпечні лікарські засоби «Хемотеки».

Крім контролю процесу виготовлення ліків, лабораторія «Хемотеки» активно займається науково-практичними дослідженнями: розробкою і вивченням ефективності нових субстанцій (компонентів для виготовлення персоналізованих препаратів), а також відкриттям і розвитком перс­пективних напрямків у боротьбі з онкологічними захворюваннями.

Прозора ціна
На онлайн-ресурсі Центру персоналізованої фармації «Хемотека» (chemoteka.com.ua) доступна опція, яка дозволить зручно і швидко оцінити вартість курсу хіміотерапії. У підсумку користувач отримує точну вартість кожного препарату, який входить у схему лікування, і загальну суму.

Міжнародний досвід
Центр персоналізованої фармації «Хемотека» є діючим членом Європейського товариства онкологічної фармації (European Society of Oncology Pharmacy), який регламентує QuaPOS – «Стандарти якості для онкофармацевтичної служби» (Quality Standard for the Oncology Pharmacy Service).

Метою діяльності Центру персоналізованої фармації «Хемотека» є збільшення кількості врятованих життів шляхом впровадження в арсенал лікаря якісної, доступної та персоналізованої фармації.

Галерея: 1 / 6
«Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації - фото 2 «Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації - фото 3 «Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації - фото 4 «Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації - фото 5 «Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації - фото 6 «Хемотека» – світові стандарти персоналізованої фармації - фото 7

Богдан Олегович Ларин, керівник департаменту розвитку і збуту Центру персоналізованої фармації «Хемотека»:

– Як відбувається транспортування лікарських засобів із «Хемотеки»?

– У першу чергу, для того щоб придбати та зарезервувати лікарські засоби в «Хемотеці», необхідно мати хеморецепт від лікаря. Далі за допомогою онлайн-ресурсу chemoteka.com.ua пацієнт має змогу дізнатися вартість лікування та зарезервувати необхідні препарати. Передача замовлення здійс­нюється за вказаною при оформленні замовлення адресою клініки, де буде проводитися курс хіміотерапії.

Важливо зрозуміти, що наші сервісні послуги із забезпечення належних умов транспортування пов’язані з тим, що більшість препаратів для хіміотерапії чутливі до світла, вологості, вібрацій і коливань температури. За умови зміни температурного режиму під час транспортування або зберігання вище/нижче допустимих меж втрачається активність основ­ної речовини лікарського засобу.

– Які особливості виробництва персоналізованих препаратів у Центрі?

– Виробничий цикл створювався таким чином, щоб уникнути процесів миття та автоклавування. Ми прийняли рішення, що всі системи, які задіяні у виробництві, повинні бути стерильними та одноразовими. Сам процес виробництва відбувається в ізоляторах, які обробляються дез­активаційними розчинами та VHP (Vaporized hydrogen peroxide) генератором.

Підхід до роботи в ізоляторах для України є новим та інноваційним. Із переваг такого методу можна виділити створення абсолютної стерильності під час приготування ліків та виключення контакту персоналу з токсичними речовинами. Більшість норм, які ми використовували для створення цього виробництва, запозичені у європейських країн, перш за все Німеччини. На сьогодні «Хемотека» є учасником Європейського товариства онкологічної фармації (European Society of Oncology Pharmacy – ESOP), а я є єдиним в Україні сертифікованим спеціалістом з виготовлення персоналізованих лікарських засобів у компаундинг-центрах за програмою ESOP.

– Контроль якості – один з найважливіших етапів виробництва. Які особливості цього процесу у вашому центрі?

– На сьогодні ми – єдиний заклад в Україні, в якого є власні сучасні хроматографи і який використовує даний метод контролю якості як один з основних. На мою думку, нас можна вважати тими, хто вирішив кардинально трансформувати фармацевтичний ринок України шляхом підвищення якості життя пацієнтів та змін у ставленні лікарів до можливостей терапії.

– Як лікарі ставляться до таких трансформацій та інновацій?

– Початковий задум, який ми прагнули донести, це створення для лікаря інструмента, який дозволить йому без перешкод комбінувати різні лікарські засоби у необхідних розрахованих дозах. Такий підхід потрібний для того, щоб зробити медицину не просто сферою обслуговування, а «мистецтвом». Крім того, «Хемотека», зі свого боку, забезпечує повний контроль виписаного лікарем рецепта, враховуючи перерахунок доз згідно з протоколами.

Функціонує й внутрішня система фармаконагляду, яка забезпечує контроль на всіх етапах для дотримання найвищої якості в приготуванні персоналізованих лікарських засобів в умовах першого в Україні компаундинг-центру, формуючи в лікарській спільноті новий рівень, новий стандарт фармацевтичного сервісу.

Автор: Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися