Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
31 серпня 2020
Для пацієнтів

Поради Хемотеки пацієнтам з поширеними онкозахворюваннями

Поради Хемотеки пацієнтам

Поширеними онкозахворюваннями називають злоякісні пухлини, які вийшли за межі первинної локалізації і не видаляються хірургічним шляхом. Багато людей, почувши такий діагноз, впадають у відчай, впевнені, що вилікуватися не вдасться. Інші пацієнти відчувають невпевненість у можливості лікування. У будь-якому випадку поширена пухлина уявляється як щось дуже страшне, що супроводжується невизначеністю та безліччю проблем.

Але в будь-якій ситуації не варто впадати у відчай. Справитися з проблемами, пов’язаними з раком, і поліпшити якість життя допоможе лікар-онколог.

Інформація про хворобу

Відомо понад 300 різновидів раку. Методи лікування і прогноз залежать від типу та стадії хвороби, локалізації пухлини.

Досить часто, людина, яка пережила сильні емоції, не може згадати, що їй говорив лікар. Тому варто взяти з собою на прийом до онколога члена сім’ї або друга. Можна робити нотатки під час бесіди або записувати розмову (якщо лікар не заперечує) на диктофон.

Щоб отримати максимум інформації про свою хворобу, рекомендується поставити онкологу наступні питання:

питання онкологу

  1. Який тип раку у мене?
  2. В якому органі утворилася пухлина?
  3. Чи відомо точно про поширення злоякісного процесу? Куди саме він поширився?
  4. Чи існують методи терапії, здатні мені допомогти?

Деякі питання особливо болючі для онкохворих. Вони пов’язані з серйозністю нинішнього стану і прогнозами на майбутнє. Одні пацієнти хочуть отримати детальну інформацію, щоб прийняти аргументоване рішення щодо терапії та подальшого життя. Інші хворі, навпаки, відмовляються отримувати відповіді на болючі питання або цікавляться тільки загальною інформацією.

Якщо ви не бажаєте обговорювати свій стан здоров’я на даному етапі, то скажіть про це лікарю. Пізніше ви зможете повернутися до цього питання.

Щоб отримати максимум інформації, рекомендується запитати у лікаря:

запитати у лікаря

  • Чи існує небезпека, що незабаром зі мною станеться щось жахливе?
  • Чи є шанси на те, що вдасться вилікувати підступну хворобу?
  • На що мені можна сподіватися, якщо події будуть розвиватися за найкращим сценарієм?
  • Який найгірший варіант для мене?
  • Чи відомі методи терапії, здатні поліпшити мої перспективи?
  • Що повинні знати члени моєї сім’ї?

Більшість онкохворих приходять до лікаря разом зі своїми близькими, щоб відчувати їхню підтримку. Але деякі пацієнти вважають за краще обговорювати делікатні питання конфіденційно. Це цілком нормально. Кожна людина має право приймати самостійне рішення.

Досить часто хворі не можуть вирішити, що саме повідомляти батькам або дітям, щоб захистити їх від хвилювань. Але якщо близькі родичі відчують, що ви приховуєте або перекручуєте інформацію про свій стан, то вони будуть турбуватися ще більше. Тому краще розповідати всю правду.

Ви маєте право на конфіденційність. Тому можете сказати онкологу, кого він може інформувати про ваше здоров’я, а кого ні.

Вибір способу лікування

Одного найкращого методу лікування раку, придатного для всіх пацієнтів, не існує.

Щоб вибрати оптимальний спосіб терапії, необхідно мати достатньо інформації для порівняння. Тому онколог повинен розповісти пацієнту про всі доступні варіанти, ознайомити з їх перевагами та можливими ризиками.

Приймати рішення можна по-різному. Одні пацієнти бажають отримати максимум інформації про наявні способи лікування, щоб прийняти остаточне рішення самостійно або разом з лікарем. Інші хворі потребують більш направленого підходу, вимагаючи, щоб онколог сказав, яке лікування найкраще. Тому слід повідомити лікаря, якому з цих варіантів ви віддаєте перевагу.

Незважаючи на обраний підхід, вам знадобиться підписати офіційну згоду на лікування.

Щоб точно знати, на що саме ви погоджуєтеся, рекомендується поставити лікарю кілька запитань:

  • До якого типу належить пропонована терапія і що буде потрібно від мене та моїх близьких?
  • Чи відноситься цей спосіб лікування до широко використовуваних і рекомендованих професійними стандартами та міжнародними органами?
  • Яка ймовірність, що обрана терапія поліпшить мій стан або дозволить мені прожити довше?
  • Як часто це лікування допомагає онкохворим?
  • Коли будуть помітні результати лікування, якщо воно виявиться ефективним?
  • На що можна розраховувати при результативності терапії?
  • Наскільки запропоноване лікування в середньому допомагає продовжити життя?
  • Якщо терапія не збільшить тривалість життя, чи зможе вона покращити самопочуття і якість життя?
  • Якщо терапія виявиться дієвою, як довго зможе тривати отриманий ефект?
  • Які побічні прояви можливі при проходженні запропонованого лікування? Наскільки вони серйозні та як довго можуть зберігатися? Чи можна їм запобігти?
  • Чи становлять побічні ефекти потенційну небезпеку? Якщо так, то наскільки часто подібні ситуації відбуваються? Як можна зменшити ризики, пов’язані з побічними явищами? Чи зворотні вони?
  • Чи відомі інші способи лікування, які мені варто розглянути? Більш агресивні? Менш агресивні? Експериментальна терапія? Альтернативна або народна медицина? Симптоматичне лікування без протипухлинної терапії?
У більшості випадків для пацієнтів з поширеною онкологією є стандартні варіанти терапії з високою ймовірністю ефективності. Але в деяких ситуаціях, коли шанси на успішність стандартного лікування невисокі або розмір можливого ефекту (наприклад, тривалості життя) сильно обмежений, пацієнт може взяти участь у клінічних дослідженнях.

Перш ніж починати експериментальне лікування, слід отримати про нього всю наявну інформацію. У будь-який момент можна вийти з клінічного дослідження, що ніяк не вплине на ставлення лікарів і на якість медичного обслуговування.

Якщо ви вирішите додатково до стандартного лікування використовувати альтернативні способи, то попередньо потрібно проконсультуватися з онкологом. Деякі фітопрепарати і гомеопатичні засоби при взаємодії з протипухлинними препаратами, знижують їх ефективність або підсилюють побічні ефекти.

Більшості пацієнтів достатньо інформації, наданої лікарем. Але деякі хворі не можуть прийняти остаточного рішення. У таких випадках можна скористатися другою думкою –проконсультуватися з іншим онкологом. Але попередньо слід уточнити у лікаря, чи обговорював він рекомендоване лікування з іншими спеціалістами. У багатьох клініках рекомендації з лікування надаються тільки після консиліуму – тривалого обговорення з кількома фахівцями.

Стиль життя і поліпшення якості життя

Щоб лікування було успішним, потрібно довіряти онкологу, тісно співпрацювати з ним, вести відкритий діалог, повідомляти про всі проблеми і відчуття, зміну характеру болю, появу нових симптомів.

Завдяки своєму досвіду онколог допоможе контролювати біль, справлятися з фізичними та психологічними проблемами.

При виникненні складних ситуацій він зможе порадитися з іншими спеціалістами:

порадитися з іншими спеціалістами

  • фахівцями з купірування больового синдрому;
  • фахівцями, що надають паліативну допомогу;
  • психологами і психіатрами.
Головна мета для онкохворих – відчувати себе якнайкраще, щоб отримувати задоволення від різної діяльності та спілкування з близькими, а також максимально реалізувати можливості, що надаються життям.

Не припиняючи лікування, слід приділити максимум уваги відносинам з членами сім’ї і друзями:

  • Якщо з кимось ви перебуваєте в сварці через минулі проблеми, пошукайте шляхи до виправлення ситуації.
  • Постарайтеся знайти час для тих людей, які для вас важливі і з якими вам добре, а також для тих справ, які приносять вам задоволення.
  • Розкажіть про свої страхи, надії та важливі спогади дорогим вам людям.
  • Повідомте близьких про те, як сильно ви їх любите.
  • Розподіліть справи відповідно до їх важливості. Відзначте, що потрібно зробити сьогодні, на поточному тижні, протягом місяця, наступного року.
Головна мета для онкохворих

Всі онкологічні хворі мріють про повне одужання. Але, на жаль, не завжди це можливо. У деяких випадках після проходження декількох курсів терапії виникає ситуація, коли відсутній очікуваний ефект, а подальше лікування замість користі може принести шкоду.

Є істотні відмінності між лікуванням і переліковуванням. При лікуванні можливість отримати позитивний ефект перевищує шкоду від терапії. При переліковуванні шанси на очікуваний результат мінімальні, а ризик погіршення якості життя або навіть скорочення його в результаті впливу побічних ефектів дуже високий.

У ситуації, коли рак стає некерованим, потрібно мати сміливість, щоб припинити лікування і не витрачати даремно свій час, фізичні та психічні сили. Краще витратити їх на спілкування з близькими людьми і на цікаві заняття.

Якщо вам важко самостійно прийняти рішення, то можете попросити лікаря про консультацію з психологом, фахівцем з паліативної допомоги, соціальним працівником, священиком.

У будь-якому випадку не варто здаватися. Якщо протипухлинна терапія не проводиться, це не означає, що не буде надаватися медична допомога. Онколог спільно зі своєю командою зробить все можливе, щоб поліпшити якість життя – тримати під контролем симптоми хвороби і допомогти вам разом із сім’єю жити в максимальному комфорті.

Дієву допомогу онкохворим можуть надати фахівці з паліативної терапії та персонал хоспісу.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися