Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
27 червня 2020
Для пацієнтів

Основні небажані явища ХТ лікування

ХТ лікування

При хіміотерапії в організм вводяться речовини, які зупиняють ріст пухлини та викликають загибель онкоклітин. У меншій мірі, ніж на злоякісні, впливають препарати й на здорові структури. Це викликає ряд неприємних наслідків.

Вони не є обов’язковими та не завжди зустрічаються всі одночасно. Для кожного препарату характерні свої побічні ефекти. Зазвичай онколог намагається так поєднувати ліки, щоб вони не викликали однакові небажані явища та їх прояв був найменшим.

Основні побічні явища при ХТ

побічні явища при ХТ

Неприємні відчуття при ХТ можуть бути різними, але є сім проблем, які найбільше турбують.

Анемія

Анемію виявляють майже у 90% онкохворих. Вона буває різної тяжкості. Середньотяжкими вважаються показники 70-90 г/л.

Чому виникає. Клітини пухлини відносяться до тих, що швидко зростають та діляться. Дія хіміотерапевтичних ліків направлена на припинення поділу. Внаслідок страждає й кістковий мозок, в якому постійно йдуть процеси утворення кров’яних тілець. Ще однією причиною є кровотечі. Вони пов’язані зі зниженням числа тромбоцитів та з процесами розкладання в області патологічного вогнища. У хворих знижується апетит, буває нудота та порушується всмоктування поживних сполук у кишківнику. Тому організму недостатньо заліза та білка для утворення гемоглобіну.

Прояви. Внаслідок розвитку анемії клітинам не вистачає кисню. Може спостерігатися млявість, сонливість, запаморочення, головний біль.

Що робити. Потрібно намагатися вживати продукти багаті залізом. Це м’ясо, печінка, гранати. Обов’язково бувати на свіжому повітрі. При дуже низьких значеннях (нижче 70 г/л) може знадобитися переливання крові. Призначають й спеціальні препарати. Наприклад, еритропоетин, який прискорює дозрівання еритроцитів у комбінації з внутрішньовенними препаратами заліза (спільне використання Емавейлу та Суферу дозволяє отримати кращі результати лікування анемії у онкопацієнтів).

Нудота та блювання

Виникає у 80% випадків. Більшість цитостатиків в тій чи іншій мірі викликає нудоту.

Чому з’являється. Хіміопрепарати є сильнодіючими чужорідними сполуками для людини. Знищуючи пухлину, вони одночасно викликають отруєння організму. Саме тому так важливо точно розраховувати дозу препаратів.

Прояви. Перед початком введення хіміопрепаратів хворим роблять премедикацію. Вона спрямована на те, щоб прибрати небажані явища у вигляді блювоти та нудоти. Тому перші дві доби вони з’являються рідко. Зазвичай нудота наздоганяє на третій день після сеансу. Її називають відстроченою.

Нудота та блювання

Що робити. Щоб знизити нудоту їжа повинна бути прісною, охолодженою. Їсти треба невеликими порціями. Обов’язково провітрювати приміщення та уникати різких запахів. Для зниження інтенсивності блювоти використовують спеціальні препарати. У домашніх умовах їх можна приймати у таблетках.

Тромбоцитопенія

Розвивається приблизно у 20% пацієнтів. Переважно спостерігається незначна ступінь тяжкості (показники в районі 100 × 109/л). Та тільки для 5% характерні дуже низькі рівні тромбоцитів (25 × 109/л).

Чому виникає. З’являється знижена кількість тромбоцитів через порушення роботи кісткового мозку хіміопрепаратами.

Прояви. Зниження кількості тромбоцитів стає причиною появи на шкірі петехій – невеликих синців. У хворих виникають кровотечі, утворюються крововиливи навіть при незначних впливах.

Що робити. Зазвичай рівень тромбоцитів відновлюється самостійно. Необхідно бути обережним у побуті, уникати травм та порізів. У складних випадках потрібне переливання тромбоцитарної маси або використання рекомбінантного тромбопоетину Емаплаг.

Облисіння

Більшість хворих перед початком лікування дуже турбується про випадання волосся. Хоча алопеція не самий серйозний наслідок хіміотерапії. Проявляється ефект через 2-3 тижні від початку ХТ.

Чому виникає. Цитостатики впливають на волосяні фолікули. Вони припиняють активний поділ у них.

Як проявляється. У хворих відбувається випадіння волосся не тільки на голові, але й по всьому тілу, включаючи брови та вії. Інтенсивність втрати волосся залежить від агресивності препаратів.

Облисіння

Що робити. Волосся почне відростати через пару тижнів після закінчення введення ліків. Якщо дуже бентежить тимчасова відсутність волосся та брів, можна купити перуку та до початку процедур зробити татуаж. Щоб знизити прояв цього побічного ефекту можна використовувати спеціальний шолом з гелевим прошарком. Його надягають під час введення цитостатиків. Він охолоджує шкіру голови та знижує циркуляцію крові у фолікулах. Вони отримують менше токсичних речовин. Є й інші поради: носити головний убір, не використовувати тугі гумки та не мити голову мінімум 7 днів після отримання препаратів.

Діарея

Розлад шлунку в результаті ХТ відчуває до 70% онкохворих.

Чому виникає. Клітини епітелію кишківнику швидко оновлюються. Хіміопрепарати гальмують цей процес, а також подразнюють поверхню кишкових трубок.

Як проявляється. Діарея починається через деякий час від початку лікування. Вона може бути легкою (до 3 випорожнень за день) або важкою (до 10 разів на добу). Якщо випорожнення частіше шести разів на день та містить домішки крові, то лікувати діарею необхідно у стаціонарі.

Що робити. Хворим призначають протидіарейні препарати. Крім цього, медики рекомендують багато пити, їсти невеликими порціями, дотримуватися рекомендацій щодо складання раціону.

Від чого залежить поява побічних ефектів та як знизити їх прояв

Проявлення побічних ефектів залежить від багатьох факторів. Серед них:

Проявлення побічних ефектів

  • Агресивність препаратів.
  • Їх поєднання.
  • Кількість сеансів.
  • Загальний стан хворого.
  • Наявність хронічних захворювань.

При правильно розрахованих дозах та дотриманні всіх рекомендацій лікаря небажані явища проявляються менше. Один із способів знизити побічні ефекти – персоналізоване лікування. В цьому випадку лікарські речовини готуються індивідуально під кожного хворого з точним урахуванням його площі поверхні тіла. Це значно знижує токсичне навантаження, а ефект від лікування виходить кращим.

Важливий й настрій під час ХТ. Потрібно розуміти, що погане самопочуття пов’язане не тільки з прийомом препаратів, але також з самою хворобою. Тому побічні ефекти є невеликою незручністю на шляху до поліпшення загального стану, яке настає після курсу.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися