Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
14 серпня 2020
Для пацієнтів

Саркома Капоші – групи ризику і лікування

Саркома Капоші

Саркома Капоші (скорочено СК) – онкологічне захворювання, при якому шкіра та слизові оболонки покриваються множинними злоякісними новоутвореннями. Інші назви – ангіосаркома і ангіоретикулез Капоші, множинний геморагічний саркоматоз, множинна ангіопластична саркома, ангіоендотеліома шкіри.

Основна ознака СК – численні червоні, синюшно-червоні або коричневі плями на шкірі, які не змінюють колір при натисканні. Спочатку хвороба протікає безсимптомно, але з часом супроводжується біллю, печінням, свербінням. Можливий розвиток контрактур і лімфостазу (слоновості).

Якщо патологія переходить на внутрішні органи, то симптоматика буде залежати від локалізації онкологічного процесу: при ураженні легень з’являються задишка та кашель з кров’ю, при пошкодженні шлунково-кишкового тракту виникають внутрішні кровотечі, які становлять смертельну загрозу.

Причини патології та групи ризику

Злоякісні новоутворення формуються при розростанні ендотелію кровоносних і лімфатичних судин, що призводить до зміни структури судин і витончення (при цьому клітини набувають веретеновидної форми).

Точні причини подібних змін поки невідомі. Медики вважають, що одна з необхідних (але не достатніх) умов вірус герпесу 8 типу, який виявляють у всіх хворих. При цьому для розвитку онкології необхідно істотне зниження імунітету.

Спровокувати патологічні зміни здатні такі фактори:

Причини патології

  • механічне пошкодження;
  • вплив радіації;
  • поліхіміотерапія;
  • імуносупресивна терапія;
  • трансплантація органів (особливо нирок).

Найбільш схильні до СП представники нетрадиційної сексуальної орієнтації, літні чоловіки, люди з пересадженими органами, ВІЛ-інфіковані. Серед хворих на СНІД це захворювання становить 40-60% від усіх випадків онкології.

Ангіоендотеліома шкіри – «СНІД-індикаторне» захворювання. Якщо подібну пухлину виявляють у молодих ВІЛ-інфікованих людей, то навіть без проведення обстеження можна поставити діагноз СНІД.

Множинну ангіопластичну саркому нерідко діагностують у людей, які страждають лейкозом, лімфосаркомою, хворобою Ходжкіна (лімфогранулематозом), нейрофіброматозом, мієломною хворобою, синдромами Вернера та Гарднера.

Типи саркоми

Відомо 4 типи хвороби:

  1. Класичний. В основному вражає літніх людей. На гомілках, стопах і кистях з’являються чітко обмежені та симетричні плями або бляшки, які нерідко покриваються бородавками. Поступово патологія переходить на інші відділи шкіри, на геніталії та внутрішні органи. Біль відсутній, можливі свербіж і печіння.
  2. Ендемічний. Поширений в центральноафриканських країнах. В основному хворіють діти грудного віку, які вже через рік-два вмирають. Хвороба вражає лімфовузли і внутрішні органи. Висипання на шкірі з’являються рідко і в невеликих кількостях.
  3. Епідемічний. Діагностується у молоді 20-30 років, супроводжує СНІД. Плями яскравого забарвлення утворюються на кінчику носа та піднебінні, на руках. Хвороба швидко прогресує, охоплюючи слизові оболонки, лімфовузли (вони починають боліти та кровоточити) і внутрішні органи.
  4. Імуносупресивний, або ятрогенний. Результат імуносупресивної терапії, що призначається при ракових хворобах або пересадці органів. На ранніх стадіях часто протікає безсимптомно, внутрішні органи пошкоджуються дуже рідко. Вирізняється хронічним, найбільш сприятливим перебігом.

Виділяють 3 стадії розвитку класичної саркоми:

стадії саркоми

  1. Плямиста. Утворюються гладенькі плями неправильної форми.
  2. Папульозна. Плями трансформуються в напівсферичні щільні вузли (папули), які при злитті утворюють бляшки з гладкою або шорсткою поверхнею.
  3. Пухлинна. Формуються синюшно-червоні злоякісні новоутворення м’якої або твердої консистенції. Зливаючись, вони покриваються виразками і кровоточать.

В залежності від зовнішнього виду висипу розрізняють ангіоретикульоз:

  • вузликовий – на ногах утворюються фіолетові вузли, які поступово поширюються по всій шкірі;
  • червоний – формуються червоні пухлини, які нагадують поліпи на ніжках;
  • інфільтративний – висипання супроводжуються ураженням кістково-м’язової системи;
  • дисемінований – вражає внутрішні органи.

Лікування онкології

Терапія множинного геморагічного саркоматозу спрямована на: ліквідацію симптоматики; досягнення стійкої ремісії; попередження рецидиву і подальшого прогресування пухлини; підвищення якості життя та збільшення його тривалості.

При виборі методів лікування враховують тип і стадію хвороби, локалізацію патологічного процесу, ступінь генералізації, загальний стан хворого.

При невеликих одиночних утвореннях використовують місцевий вплив:

місцевий вплив

  • медикаментозну терапію (мазі та введення ліків всередину новоутворення);
  • променеву терапію;
  • кріотерапію (заморожування).

При необхідності дрібні пухлини спільно з навколишніми тканинами видаляють хірургічним шляхом: за допомогою кюретажу (вогнище ураження видаляють кюретом) або кріохірургії (пухлину обробляють рідким азотом).

У більш складних ситуаціях вдаються до системного впливу:

хіміотерапія при саркомі

  • хіміотерапії (можливі побічні ефекти, які компенсують гормональною терапією);
  • антиретровірусної терапії (застосовують комбінацію 3-4 лікарських препаратів) – знищує вірус герпесу і зміцнює імунітет;
  • інтерферонотерапії – сприяє відновленню імунної системи, підсилює дію основних ліків.

Прогноз

Повністю вилікувати саркому Капоші неможливо. Медикам вдається тільки загальмувати прогресування хвороби, домогтися збліднення новоутворень і зменшення їх розмірів.

Прогноз залежить від гостроти протікання хвороби, стану імунітету, типу та стадії пухлини. При вираженому імунодефіциті, що поєднується зі СНІДом, смерть можлива вже через кілька місяців.

У 70-80% хворих СК вдається досягти повної та тривалої ремісії.

При прогресуючій формі та блискавичному поширенні процесу людина зможе прожити від декількох місяців до двох років, при підгострій – близько трьох років. При повільному прогресуванні патологічного процесу і хронічній формі захворювання правильно підібране лікування здатне продовжити життя на 10-20 років.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися