Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
21 квітня 2020
Для пацієнтів

Хіміотерапія на практиці

Хіміотерапія на практиці

Хіміотерапія допомагає боротися з онкологією. Але для неї використовуються речовини, що чинять негативний вплив і на здорові клітини. Щоб підтримати організм, допомогти йому легше переносити лікування, швидко відновлюватися після чергового курсу важливо дотримуватися деяких правил.

Правила поведінки під час хіміотерапії

Під час курсу ХТ організму важливий щадний режим та максимум відпочинку. Необхідно уникати стресів, важких фізичних навантажень, більше спати. Буде потрібне коригування розкладу дня, виключення небажаних дій та занять.

Від чого потрібно відмовитися на час лікування

Необхідно уникати процедур, які активізують кровообіг, щоб знизити поширення хіміопрепаратів та можливих метастазів по тілу.

Правила поведінки

  1. Не варто приймати гарячу ванну та митися гарячою водою.
  2. Скасовуються будь-які теплові та фізіотерапевтичні процедури. У домашніх умовах не слід робити банки або ставити гірчичники.
  3. На час курсу доведеться відмовитися від масажу.

Обов’язково потрібно уникати будь-якого впливу канцерогенних чинників, в тому числі й сонячних променів. Засмага повністю виключається. Навіть не слід перебувати під тентом на березі. Одяг потрібно носити закритий, з довгими рукавами. Одягати крислатий капелюх.

Не можна пити алкогольні напої, палити. Спирт та нікотин є додатковим навантаженням для печінки та нирок, які й так максимально напружені.

У пацієнта, що проходить хіміотерапію, знижується імунітет, тому важливо скоротити перебування у публічних місцях. При спілкуванні з іншими людьми, відвідуванні торгівельних центрів, установ, у транспорті рекомендується надягати медичну маску.

Під час хіміотерапії у жінок можуть припинитися менструації, з’явитися симптоми менопаузи або перебої та зміни у циклі. Дуже важливо уникати вагітності у цей період, тому що препарати токсичні та небезпечні для плоду. Секс не заборонений, але необхідно піклуватися про контрацепцію.

Що корисно робити

Організм необхідно підтримувати правильним харчуванням, достатньою кількістю сну та легкими фізичними вправами.

Що корисно робити

  1. Прогулянки на свіжому повітрі корисні у ранковий та вечірній час, коли не жарко.
  2. Легка гімнастика, зарядка мають позитивну тонізуючу дію.
  3. Важливо пити достатньо рідини – 1,5-2 літри на день. Це допоможе кращому виведенню токсичних речовин.
  4. Якщо є хронічні захворювання печінки, підшлункової, нирок, то важливо дотримуватися дієти, рекомендованої при цих відхиленнях.

В цілому, розпорядок дня потрібно будувати так, щоб хворому було комфортно.

Правильне харчування під час лікування

Хіміотерапія позначається на харчуванні хворих. Вони часто втрачають апетит та смакові відчуття. Серед побічних ефектів лікування можуть бути диспепсичні розлади. Тому, якщо у дні інфузій хворий їсть мало, то збільшують обсяги їжі у перервах між процедурами, коли стан поліпшується. Основні принципи побудови меню:

Правильне харчування

  1. Багато білку. Він важливий для відновлення тканин. Його кількість має бути на 40-50% більше, ніж зазвичай. З кожним прийомом їжі потрібно споживати до 100 г м’яса, пару яєць або відварну квасолю, соєві боби.
  2. Кількість калорій теж підвищується, не менш ніж на 20%. Оскільки тілу необхідна енергія для відновлення.
  3. Важливо щодня вживати чотири основні групи продуктів: білкову їжу; молочне; крупи та хліб; овочі та фрукти.
  4. Молочне рекомендується двічі на день. Особливо те, що збагачене біфідобактеріями. На один прийом досить 100 г сиру або чашки кефіру.
  5. Свіжі овочі та фрукти особливо корисні при хіміотерапії завдяки вмісту антиоксидантів, флавоноїдів, вітамінів та мікроелементів. У дні, коли вводяться хіміопрепарати, можна їх їсти до 5 разів на день. Вживають не тільки салати та фрукти, але також соки.
  6. Серед круп найбільш корисні у цей період: гречка, толокно та геркулес. У каші, щоб збільшити калорійність раціону, потрібно додавати масло.
  7. Якщо дієта побудована правильно, то хіміотерапія переноситься краще, з’являється більше сил. На додаток до харчування важливо приймати будь-які вітаміни, використовувати натуральні добавки, що підвищують апетит або запобігають дефіциту вітамінів та мікроелементів.

Як знизити прояви побічних ефектів

У хіміопрепаратів можуть бути небажані побічні ефекти. Зменшити їх прояв допоможуть наступні поради.

побічні ефекти

Розлади кишківнику

Діарея – досить часте явище під час хіміотерапії. Щоб налагодити випорожнення необхідно:

  • На першому етапі перейти на варену їжу в протертому вигляді.
  • Виключити гострі овочі, що подразнюють слизову: часник, цибулю, редис, редьку, щавель. Прибрати кислі ягоди та фрукти.
  • Тимчасово відмовитися від бобових, свіжої здоби та цільного молока.
  • Основу раціону повинні скласти рисові супи та каші, картопляне пюре. Корисно вживати гарбузову кашу або просто запечений гарбуз.

Всі напої та їжу приймають у теплому вигляді.

Нудота та блювання

Крім препаратів для зниження диспептичних явищ можна трохи змінити раціон та спосіб життя. Слід обов’язково бувати на свіжому повітрі та спати з відкритою кватиркою. Допомагає вгамувати нудоту невелика часточка лимону, пару кислих ягід (журавлини, брусниці). Не встаючи з ліжка, можна з’їсти кілька сухариків, сушок або печиво.

На час нудоти прибирають з раціону смажені та дуже жирні продукти. Зменшують кількість солі та спецій. Вся їжа рекомендується в охолодженому вигляді та невеликими порціями. Воду слід пити за годину до їди або через дві години після.

Випадіння волосся

Втрата волосся – часте явище. Вони починають випадати протягом перших тижнів лікування. Волосяний покрив втрачається не тільки на голові, але й по всьому тілу. Засобів, здатних запобігти цьому, на сьогодні не існує. Відкриту шкіру голови слід берегти від прямих сонячних променів. Митися тільки теплою водою. Косметичні засоби, креми використовувати по мінімуму. Через 4-6 тижнів після закінчення лікування волосся з’явиться знову.

Стоматит

Щоб уникнути розвитку стоматиту корисно після кожного прийому їжі полоскати рот:

  • содовим розчином,
  • зубним еліксиром,
  • відварами ромашки, дубової кори.

Якщо виразки все ж з’явилися, то всю їжу краще вживати в протертому вигляді. Підходять дитячі овочеві та фруктові пюре, каші. Відмовляються від кислих, гострих продуктів, що подразнюють слизову. Страви вживають кімнатної температури. У поєднанні з терапією, яку призначають для усунення стоматиту, ці заходи полегшують ситуацію.

ГРВІ та застуда

Застуди, як і будь-які інші захворювання небезпечні під час хіміотерапії, коли організм сильно ослаблений. Якщо зараження все ж сталося, можна приймати для лікування трав’яні відвари, вживати мед, варення, жарознижуючі препарати. Антибіотики та інші лікарські засоби тільки за призначенням лікаря.

Дбайливе ставлення до себе та дотримання перерахованих рекомендацій допоможе перенести хіміотерапію легше та швидше відновитися.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися