Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
10 грудня 2019
Для пацієнтів

Базаліома – різновид раку шкіри

Базаліома

Базаліома – пухлина шкіри, яка розвивається з клітин епідермісу. За своєю будовою її елементи схожі на базальні клітини – одиниці шару, який активно ділиться та оновлює епідерміс. Пухлина вважається частково злоякісною. Оскільки на відміну від здорових базальних клітин, структурні одиниці базаліоми поводяться агресивно: розростаються, проникають в інші шари. Але не дають метастазів. Поширення по крові зустрічається тільки у 0,5% випадків. Це істотно підвищує шанси на одужання. Вдається врятувати 99,9% хворих.

Основні причини розвитку базаліоми

З усіх випадків раку шкіри 75% – базаліоми. Зустрічається захворювання переважно у людей середнього та старшого віку. У чоловіків розвивається частіше.

Головним провокуючим фактором є згубна дія ультрафіолету. У групі ризику люди з дуже світлою шкірою та ті, хто постійно працює під палючим сонцем. Підсилюють схильність до хвороби пошкодження: рубці, опіки. Відіграє роль і контакт з канцерогенами (дьогтем, смолами).

У 90% випадків з’являється пухлина на відкритих ділянках (руки, шия, голова), які найбільше контактують з провокуючими агентами.

причини розвитку базаліоми

Різновиди

За своєю структурою базаліоми дуже різноманітні. Однак більшість утворень відрізняє наявність телеангіоектазій. Точної загальноприйнятої класифікації не існує. Загалом, виділяють близько 26 форм. Найпоширеніші:

Різновиди базаліоми

  • Вузелкові (крупновузелкова та вузликово-виразкова) 60%. Нагадують рожевий напівпрозорий прищ з розширеними судинами, який височіє над поверхнею. У центрі мають невелике заглиблення, часто кровоточать. Виростають до великих розмірів. Згодом у центральній частині починається виразка.
  • Склеродермальна. Біла або сіра пляма, схожа на западаючий всередину шрам. Зустрічається рідко, та є однією з небагатьох пухлин, яка проростає глибоко всередину.
  • Папілярна. Зростання утворення йде екзофітно. Над поверхнею височить химерної форми пухлина, яка нагадує папілому або бородавку з розшарованими краями.
  • Плоска. Схожа на рожеву бляшку. Часто приймається за псоріаз або запалення. Поверхня лущиться. Може мати темні пігментні вкраплення та судинні сіточки. Дуже легко пошкоджується та кровоточить. Не проникає вглиб, але поширюється на кілька сантиметрів по поверхні. Схильна до часткового самозаживлення з утворенням рубців.
  • Прободаюча або виразкова. Спочатку нагадує вузол, який потім покривається виразками. Має валикоподібний край. Покрита струпами. Щільна на дотик. Відрізняється схильністю до самозаживлення. Однак через час прогресує знову, захоплюючи з кожним разом все більші ділянки.
  • Метатиповий рак (1%). Це змішана форма, яка містить елементи базаліоми та плоскоклітинного раку. Є агресивним видом, зростає швидше та у 10% випадків метастазує.
  • Пігментна (2%). Зовні нагадує меланому, оскільки пофарбована в темний колір. Підноситься над шкірою, має перловий блиск та розширення судин. Зазвичай точний діагноз виставляється після гістології.
  • Пухлина Шпіглера. Розвивається на волосистій частині голови. Являє собою рожеві та фіолетові круглі пухлини, які ростуть гронами. Утворення можуть сягати розміру у 10 сантиметрів.
  • Кістозна. Схожа на рожевий вузол, заповнений рідиною. Може мати сіруватий відтінок. При пошкодженні виділяє прозору субстанцію. На поверхні добре видно судини.

Розвиваються базаліоми повільно, але майже всі здатні досягати дуже великих розмірів. Починається процес з утворення маленького напівпрозорого піднесення або поглиблення на шкірі з розширеними судинами, що утворюють зірочки. Пухлина досить щільна та має блиск, що нагадує перли. У міру зростання вона покривається виразками, потім лусочками. При цьому залишається досить помітний валик по краях, що нагадує дрібні бульбашки або червону запалену ділянку. В утворенні, як і раніше, видно судинні зірочки. Через час скоринки стають ущільненими та здається, що вся пухлина покрита струпом, який лущиться.

Незважаючи на свою помітність, починаючи з першої стадії, у 95% випадків утворення діагностується на 2-3 стадії, коли починається активний ріст та виразка. Багато пацієнтів спочатку лікуються народними методами. Завдяки тому, що базаліома майже не викликає хворобливих відчуттів, пацієнти неправильно оцінюють серйозність ситуації.

Діагностика базаліоми

Діагностика базаліоми

Найбільша небезпека базаліоми в її здатності заглиблюватися та руйнувати навколишні тканини. Без лікування вона може доходити до кісток, оболонок мозку. У запущених випадках пацієнт може втратити око, вухо та навіть померти.

Поставити діагноз зазвичай не складає труднощів. З поверхні пухлини беруть зішкріб та досліджують тканини під мікроскопом. Клітини в зразках розташовані дуже щільно, вони мають різнорідну форму, майже весь їх простір займає гігантське ядро неправильної форми. Тільки по периферії тонкий прошарок цитоплазми, яка інтенсивно забарвлюється барвником. Між клітинами спостерігаються щільні тяжі.

Крім цитологічного та гістологічного дослідження, застосовується і зовнішній огляд за допомогою дерматоскопу, для оцінки розміру пухлини та стадії процесу. Визначити глибину інвазії може допомогти конфокальний скануючий лазерний мікроскоп.

Лікування пухлини

Варіанти лікування пухлини

Найпоширеніший варіант лікування – видалення. Якщо це вузлова, папілярна форма, то вдаються до хірургічного методу. Після цього може бути призначено опромінення. Якщо злоякісні клітини погано реагують на променеву терапію та пухлина розвивається повторно, то операцію проводять з використанням хірургічного мікроскопу, щоб максимально точно розмежувати здорові та хворі тканини.

Для поверхнево розташованих пухлин застосовують кріодеструкцію. Рідкий азот руйнує патогенні клітини. Також на першій та другій стадії може використовуватися рентгенотерапія (варіант променевої терапії) без хірургічного втручання.

Якщо зона розташована на обличчі, то найкращий варіант лікування – видалення лазером. Метод дає найменше ускладнень та залишає лише незначний рубець.

При ураженні великих ділянок шкіри рекомендується хіміотерапія, яку проводять у вигляді аплікацій з цитостатичними препаратами.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися