Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
31 березня 2020
Для пацієнтів

Рак ротової порожнини та язику: лікування

Рак ротової порожнини

Рак ротової порожнини та язику – утворення, яке розташовується на слизовій оболонці у будь-якій частині рота (язик, під’язиковий простір, ясна, піднебіння). Характерний для літніх чоловіків, які зловживають спиртними напоями, палять. У 50% хворих виявляється вірус ВПЛ, який потрапляє на слизові після орального сексу.

У зоні ризику ті, хто полюбляє дуже гостру та пряну їжу. Наприклад, у Азії, де спеції додаються в їжу рясно, 14% пухлин – рак порожнини рота. В інших регіонах світу статистика більш помірна. Пухлини рота складають – 2-4% від загальної кількості онкохворих.

Види раку

З гістологічної точки зору виділяють пухлини:

  • Сформовані з епітелію – плоскоклітинний рак (95%) зроговілий та незроговілий. При зроговінні виявляються ділянки, звані раковими перлинами. Вони нагадують круглі утворення, вкриті лусочками.
  • У 5% випадків зустрічаються аденокарциноми, що утворюються з залоз, які знаходяться у слизовій оболонці. Вирізняються тим, що не проростають у базальну мембрану, зберігаючи поверхневу течію.
  • Недиференційований рак. Рідкісна форма. Тканини якої нагадують безформну м’яку масу, а клітини схожі на структури саркоми. Вважається самим агресивним.

Зовні утворення може бути схоже на виразку, вузол або папілому. Форма залежить від місця локалізації процесу.

Види раку

  • Ясенний рак. Схожий на вузол, розташований переважно на нижніх яснах. Не викликає болю. На пізніх стадіях покривається виразками. Швидко зростає та поширюється.
  • Рак щік. Утворюється на лінії змикання зубів. Найчастіше є вторинним утворенням від інших пухлин у роті. Нагадує виразку, оточену піднесеним валиком, яка поступово поглиблюється та вражає всю товщу тканин.
  • Пухлини твердого піднебіння. Схожі на ущільнення, кульку на кістці, яка росте повільно. Поширюється на внутрішні структури.
  • Утворення піднебінної дужки. Нагадує виразку, розповсюдження якої призводить до дисфункції м’якого піднебіння, складнощів з ковтанням.
  • Рак дна ротової порожнини. Схожий на стоматит. Проростає у клітковину та сполучну тканину.

Передраковими захворюваннями вважаються еритроплакія та лейкоплакія – незагойні білі та червоні утворення на слизовій рота.

Рак язику

65% раку ротової порожнини – пухлини язику. Вони вражають тіло, корінь. Локалізуються на боковинах, верхньої або нижньої частини органу. Виділяють три форми патології:

Рак язику

  • Виразкову. Нагадує запалення, яке закінчується нагноєнням. Викликає біль при жуванні та ковтанні. Від дотиків кровоточить.
  • Інфільтративну. Схожа на ущільнення, що здіймається над поверхнею. Розвивається на кінчику органу або на корені.
  • Папілярну. З’являється у вигляді наросту на бічних частинах язику.

Пухлини характеризуються екзофітним плином та легко поширюються на інші області рота. У язиці багато нервових закінчень, тому рак швидко дає про себе знати, та хворі вчасно звертаються до лікаря.

Ознаки та симптоми

На перших стадіях рак порожнини рота протікає безсимптомно. Це дає пацієнтові впевненість у незлоякісному перебігу. Біль з’являється у міру поширення вогнища. Спочатку він місцевий, потім починає віддавати у голову, вилиці, скроні, вуха.

Ознаки та симптоми

Однією з перших ознак онкології є підвищення слиновиділення. Речовини, що продукуються злоякісними клітинами, дратують слизову. Розкладання тканин дає дуже неприємний запах з рота. Ураження навколишніх тканин та активне зростання призводять до різноманітних лицьових деформацій. Збільшуються найближчі лімфовузли.

Метастази по крові рак дає рідко. Тільки 1,5% пацієнтів мають метастази в інших далеко лежачих органах. Поширення переважно місцеве.

Кожен з видів раку має особливості у діагностуванні. Так, рак язику порушує мову та процес жування. Поразка піднебінних дужок перешкоджає нормальному ковтанню. Розростання утворень щік не дає повноцінно відкривати рота, аж до сильної обмеженості у рухливості щелепи. Якщо уражається слизова альвеолярних відростків, турбує зубний біль та випадання зубів.

Діагностика та лікування

Постановка діагнозу полегшується тим, що утворення видно візуально. Запідозрити онкологію можна при первинному огляді. Однак точний діагноз ставлять після біопсії тканин. УЗД, МРТ та КТ для цього не призначають, тому що вони малоінформативні. Зазвичай МРТ необхідна для визначення глибини проростання. Якщо уражені кісткові структури, роблять рентген. Для виявлення метастазів показано УЗД черевної порожнини та рентген легенів.

Лікування на 1-2 стадії

На цьому етапі спочатку порушені тільки верхні шари – слизовий та підслизовий. Потім йде поглиблення до 1 сантиметру. Розмір пухлини невеликий від 1 до 2 сантиметрів.

Операція найлегше протікає на першій стадії. Разом з утворенням захоплюють частину здорових тканин. Після проводять опромінення.

Видалення пухлин ротової порожнини, починаючи з другої стадії, часто пов’язане з ураженням нервів, порушенням функцій ковтання та жування, рясними кровотечами. Тому резекцію намагаються не проводити.

Переважним методом лікування є брахітерапія. Опромінюючий агент впливає безпосередньо на клітини пухлини. Дозволяє уникнути косметичних дефектів. Іноді на другій стадії до опромінення додають хіміотерапію.

Ефективність лікування раку ротової порожнини не така добра, як у інших злоякісних утворень. Навіть на початкових етапах вдається врятувати тільки 80% хворих. А для раку твердого піднебіння – 60%.

Лікування на 3-4 стадії

Пухлина прогресує. Її розмір від 3 см та більше. Порушено лімфовузли. Поступово тканини починають розкладатися, формуючи глибокі виразки. Уражаються кістки. У деяких випадках утворюються метастази у печінці або легенях.

Операція показана у крайньому випадку. Проводиться з видаленням усіх постраждалих тканин. Зазвичай доводиться видаляти частину кістки, м’язи. Вирізаються прилеглі лімфовузли. Якщо з’являється великий зовнішній дефект, то проводять пластику. На четвертій стадії операція найчастіше неможлива через ураження великих ділянок.

Провідним методом лікування є опромінення, але на відміну від перших стадій воно дистанційне. Дозволяє охопити вогнище цілком та лімфовузли.

Хіміотерапія призначається перед операцією. Її основне завдання - зменшення вогнища. Виходить скоротити поразку максимум на 50%. Але повного лікування хіміопрепарати при пухлинах ротової порожнини не дають. Використовується від одного до трьох агентів. Найчастіше рекомендується поліхіміотерапія. Показані 5-фторурацил (флюороураціл), препарати платини. Доцетаксел, Паклитаксел, Гемцитабін активно застосовуються при рецидив раку. Після операції курси хіміопрепаратів можуть призначатися одночасно з опроміненням.

З раком третьої стадії виживає, на жаль, не більше 25% пацієнтів. Навіть при вдалому лікуванні часто трапляються рецидиви.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися