Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
13 вересня 2019
Всі публікації

Видатні онкологи України

Видатні онкологи України

У рубриці «Особистості» вересневого номера журналу «Приватний лікар» вийшов матеріал, присвячений видатним онкологам України: Олена Колесник, Ігор Бондаренко, Борис Білинський, Григорій Бондар, Алла Вінницька.

Олена Колесник, лікар-онкохірург вищої категорії, директор Національного Інституту Раку

Олена Колесник, лікар-онкохірург вищої категорії, директор Національного Інституту Раку

Олена Олександрівна Колесник (нар. 1958)

Директор Національного Інституту Раку, доктор медичних наук, лікар-онкохірург вищої категорії, керівник науково-дослідного відділення пухлин органів черевної порожнини, глава Української Асоціації онкохірурги, слухач програми MBA в Києво-Могилянській Бізнес-Школі. Заслужений лікар України (2009).

Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за роботу «Фундаментальні основи реалізації механізмів протипухлинного захисту організму». У 2018 році нагороджена почесним орденом «За особливі заслуги в боротьбі з онкологічними захворюваннями» і медаллю «За заслуги» I ступеня. Лауреат премії «Жінка ІІІ тисячоліття» в номінації «Знаменна особистість» (2017).

Автор понад 300 наукових праць, 24 винаходів, 4 монографій.

Очоливши у 2015 році Інститут Раку, Олена Олександрівна проявила себе як успішний менеджер, під чиїм керівництвом відбулися значні зміни в процедурі закупівлі ліків, власними силами була запущена трансплантація кісткового мозку для дорослих, у більшості відділень традиційна хірургія замінена на інноваційні малоінвазивні хірургічні методи лікування раку, в рази збільшилася кількість клінічних досліджень, на постійній основі проводяться науково-практичні заходи для онкологів всієї країни і міжнародні стажування для лікарів інституту. За участю Олени Колесник вперше за 10 років Національний Інститут Раку взяв участь у міжнародному проекті з розробки інноваційних методів виявлення раку шлунка «Горизонт 2020», об’єднавшись з провідними світовими науковими та клінічними базами.

Ігор Бондаренко, професор, лікар-онколог вищої категорії

Ігор Бондаренко, професор, лікар-онколог вищої категорії

Ігор Миколайович Бондаренко (нар. 1962)

Завідувач кафедри онкології та медичної радіології Дніпропетровської медичної академії, професор, лікар-онколог вищої категорії, доктор медичних наук. Дійсний член Європейського Товариства Онкологів ESMO, дійсний член Американської Асоціації клінічної онкології ASCO. Лауреат премій «Web of Science Award Ukraine» 2016 і 2018. Професор І. М. Бондаренко посідає перше місце серед вчених-медиків України за індексом наукометричного цитування (h-index = 53, індекс Гірша). За цим показником (за станом на травень 2019 року) займає почесне 12 місце серед вчених України всіх часів. Лауреат нагороди міжнародного агентства «Clarivate Analytics» як автор найбільшої кількості високоцитованих робіт (23) серед вчених України у всіх областях знань у 2016 2017, 2018 роках. Автор 515 наукових робіт, у тому числі 6 винаходів, 5 монографій, 40 науково-методичних рекомендацій.

Сфера наукових інтересів: клінічна онкологія, медична освіта, міжнародні клінічні дослідження лікарських засобів для системного лікування раку легенів, молочної залози, раку шлунка, кишечника, печінки, підшлункової залози, передміхурової залози, онкоурологічних і онкогінекологічних, лімфопроліферативних захворювань, меланоми.

Ігор Миколайович організував перший в Україні центр клінічних випробувань, де всі хворі отримують лікування виключно за рахунок міжнародних партнерів. Головний дослідник у 352 міжнародних клінічних дослідженнях. Загальна кількість хворих, які були залучені до досліджень, перевищила 4000 чоловік, кількість досліджуваних препаратів – понад 200. Основний науковий і практичний інтерес для Ігоря Бондаренка представляють індивідуалізація лікування онкохворих у залежності від показників біологічної агресивності пухлин, порівняння різних схем хіміо- та гормонотерапії раку, вдосконалення показань і протипоказань до їх призначення, оптимальної тривалості лікування, таргетної терапії пухлин, вдосконалення терапії супроводження. Талановитий лікар, умілий організатор і керівник, наставник для молодих лікарів, Ігор Миколайович разом зі своєю командою розробляє комп’ютеризовану систему управління роботою науково-дослідного центру з метою удосконалення принципів організації і проведення клінічних випробувань.

Борис Білинський, онколог-хірург, заслужений професор

Борис Білинський, онколог-хірург, заслужений професор

Борис Тарасович Білинський (нар. 1933)

Заслужений професор, завідувач кафедри онкології та радіології (з 1986 року) Львівського НМУ ім. Данила Галицького, доктор медичних наук, онколог-хірург, член Наукового Товариства імені Шевченка *, академік вищої школи України (ВШУ), член Нью-Йоркської академії наук, член Європейської організації з вивчення раку, Європейського Товариства маммологів. Заслужений діяч науки та техніки (1994). Нагороджений почесною нагородою Президента України – орденом «За заслуги» III ступеня. Лауреат всіляких нагород за професійні заслуги в медицині та суспільно-просвітницьку діяльність. Входить у ТОП-50 найвидатніших лікарів України за версією журналу «Форбс».

Основні напрямки науково-практичної діяльності: імунологія та індивідуалізація лікування злоякісних пухлин, пухлинного токсикозу і методів детоксикації в онкології.

Першопроходець у питаннях оперативного лікування раку молочної залози (був одним з перших в Україні, хто почав оперувати жінок з цим захворюванням). Розробник авторської методики комплексного лікування раку молочної залози.

У січні 2016 року побачила книга «Якщо пам’ять мені НЕ зраджує... Спогади та роздуми видатного професора-онколога Бориса Білінського у неквапливих розмовах із журналістом Борисом Козловським», присвячена професійним і етико-моральним питанням роботи лікаря-онколога (укладач – Ярослав Шпарик, кандидат медичних наук, завідувач відділу хіміотерапії Львівського державного онкологічного регіонального ЛДЦ).

Автор понад 200 наукових робіт і посібників, у тому числі – першого в Україні підручника з онкології українською мовою, лауреат премії президії АН ВШУ за цей підручник. Лектор і наставник для кількох поколінь українських лікарів-онкологів. Президент Львівського обласного відділу Фонду милосердя та здоров’я України. Ініціатор відкриття у Львові першого хоспісу (соціально-медичної установи для невиліковних пацієнтів).

Григорій Бондар, видатний український хірург-онколог, легенда вітчизняної онкології

Григорій Бондар, видатний український хірург-онколог, легенда вітчизняної онкології

Григорій Васильович Бондар (1932-2014)

Видатний український хірург-онколог, доктор медичних наук, професор, академік НАМНУ. Легенда вітчизняної онкології, який очолював Донецький обласний протипухлинний центр. Творець власної школи онкології, слава про досягнення якої вийшла далеко за межі України. Григорій Васильович розробив нові методи лікування раку різних органів, створив програму реабілітації хворих з пухлинами травної системи. У його послужному списку також новаторські підходи до лікування раку прямої кишки, пластичні методи хірургічних втручань в онкоурології. Розробками доктора Бондаря користуються не тільки українські медики, а й зарубіжні онкологи.

У 1999 році Європарламент нагородив його дипломом за розробку нових методів лікування пухлин внутрішніх органів. На рахунку хірурга понад 700 наукових праць і 70 медичних винаходів. Входить в ТОП-50 найвидатніших лікарів України за версією журналу «Форбс».

Під керівництвом академіка Бондаря захищені 14 докторських і 40 кандидатських дисертацій.

Сам Григорій Васильович є автором більше 800 наукових друкованих праць, 15 монографій, 14 навчальних посібників, більше 250 запатентованих винаходів. Для широкого кола читачів ним написані книги «Питання і відповіді», «Переможемо рак разом».

Нагороджений званням «Герой України» за видатні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку медичної науки, розробку і впровадження новітніх методів лікування онкологічних захворювань; орденом «Знак Пошани» (1987), орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня (2012), орденами «За заслуги» II (1997) і I (2007) ступенів; почесною відзнакою Президента України (1993 і 2011). Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2009). Заслужений діяч науки Української РСР (1983).

Алла Вінницька, головний лікар LISOD

Алла Вінницька, головний лікар LISOD

Алла Борисівна Вінницька (нар. 1957)

Головний лікар LISOD, доктор медичних наук, професор, лікар-онкогінеколог світового рівня, хірург вищої категорії, дійсний член Європейського товариства медичних онкологів, Європейського товариства онкогінекологів (ESGO), Європейського товариства медичних онкологів (ESMO), Європейського товариства раку шийки матки (ЄСУА) , Американського товариства клінічних онкологів.

Кандидатська дисертація (1989) була присвячена питанням оцінки інформативності методів ранньої діагностики пухлин яєчників. Основний напрямок науково-практичної діяльності – удосконалення методів комбінованого лікування хворих на рак шийки матки, рак яєчників, молочної залози, реконструктивна онкохірургічна допомога пацієнткам з РМЗ, органозберігаючі операції у хворих репродуктивного віку.

У LISOD команда лікарів-дослідників під керівництвом Алли Борисівни розробляє і впроваджує в тісному науковому співробітництві з ізраїльськими і світовими вченими-онкологами самі передові методики лікування раку. На базі LISOD одними з перших в Україні почали проводитися операції по одночасній реконструкції і пластиці МЗ при видаленні злоякісних пухлин цього органу з метою збереження естетики і якості життя жінок.

Алла Борисівна – автор понад 200 наукових праць, 160 публікацій, співавтор 9 винаходів, захищених патентом.

Колосальна заслуга Алли Борисівни як керівника найбільшого в Україні приватного медичного онкологічного центру полягає також у наданні можливостей науково-технічної бази LISOD для навчання і стажування вітчизняних лікарів-онкологів (LISOD є клінічною базою для кількох кафедр – Харківської медичної академії післядипломної освіти, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика).

У LISOD працюють викладачі цих кафедр, проводяться курси тематичного удосконалення, виїзні та передатестаційні цикли.

У LISOD впроваджені багато інновацій, що стосуються прийняття рішень про тактику лікування: введена така спеціальність, як клінічний онколог, формати консиліумів по кожному пацієнту, створюється і підтримується культура безперервного медичного навчання, професійного зростання, впровадження інновацій та турботи про якість життя пацієнта.

Алла Борисівна активно пропагує модель медичної допомоги, побудованої за принципом використання найпрогресивніших методів і якісного сервісу, орієнтованого на збереження якості та тривалості життя онкологічного пацієнта.

* Всесвітня українська академічна організація, рушійна сила формування і розвитку української науки кінця XIX – першої половини XX ст.

Матеріал був опублікований у медичному бізнес-журналі «Приватний лікар», №5 (38) вересень 2019.

Автор: Олена Труш, лікар та журналіст, громадський діяч, видавець


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися