Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
15 березня 2021
Для пацієнтів

Вплив дієтичних звичок на ймовірність виникнення злоякісних пухлин

Дієта і рак

Серед факторів, здатних спричинити розвиток раку, центральне місце займає спосіб життя (81%). Крім шкідливих звичок, значну роль в утворенні злоякісних пухлин відіграє характер харчування.

Дослідження 10 тисяч добровольців, яке проводилось у 10 європейських країнах, показало, що в 10% випадків розвиток рака пов’язаний з неправильним харчуванням.

Неправильна їжа

В число продуктів, які підвищують ризик онкології, входять червоне м'ясо, оброблене м'ясо (ковбаси, сосиски, бекон), насичені жири, сіль, алкогольні напої.

Щоденне споживання понад 80 грам червоного м'яса збільшує вірогідність виникнення колоректального раку на 40-50%.

До складу червоного м’яса входить гем – комплексна сполука, яка забарвлює продукт в червоний колір. Взаємодіючи з кишковою мікрофлорою, гем розкладається на сполуки азоту, які пошкоджують клітини кишечника та провокують їх активний поділ.

Насичені жири містяться у червоному м'ясі, вершковому маслі, вершках, пальмовій та кокосовій олії. Вони характеризуються наявністю естрогену – жіночого статевого гормону. Підвищений рівень естрогену в крові сприяє утворенню гормонозалежних пухлин (наприклад, молочної залози).

Надмірне вживання солі підвищує ризик онкології шлунку на 20%.

Зловживання спиртними напоями сприяє утворенню ракових пухлин у ротовій порожнині, глотці, стравоході, гортані, молочних залозах, печінці, кишечнику, простаті, жіночих статевих органах. Цей факт пояснюється утворенням ацетальдегіду (токсичної речовини) при розпаді спирту.

Корисні продукти

Овочі та фрукти насичені корисними речовинами, особливо клітковиною, вітамінами, мінеральними елементами.

антиоксиданти

Деякі з цих речовин (вітаміни С і Е, бета-каротин, таніни, поліфеноли, флавоно   ди) є антиоксидантами. Вони нейтралізують негативну дію вільних радикалів, завдяки чому успішно протистоять раковим захворюванням.

Дефіцит в раціоні овочів та фруктів – причина половини випадків ракових захворювань.

Клітковина активує моторику кишечника, чим прискорює виведення токсичних речовин з організму. До того ж вона здатна зв’язувати токсини, попереджуючи їх негативний вплив на організм.

Джерело клітковини

Найбагатше джерело клітковини, а також багатьох вітамінів і мікроелементів, – висівки і бобові. Тому необхідно включити в щоденний раціон цільнозерновий хліб,  горох, квасолю, боби, сою, чечевицю.

Найбільш вираженим протипухлинним ефектом характеризуються томати, грейпфрут, кавун, капуста, часник, цибуля.

До складу томатів, грейпфрутів та кавунів входить лікопін – ізомер бета-каротину. Його антиоксидантна дія в 2 рази перевищує ретинол (вітамін А) і в 10 разів – токоферол (вітамін Е). До того ж цей ізомер бета-каротину найбільш стійкий до термічної обробки. Найкраще засвоюється лікопін із томатного соку та пасти.

Часник та цибуля насичені фітонцидами (ці речовини знищують патогенні мікроорганізми), селеном і антиоксидантами.

Систематичне додавання до страв часника та цибулі вдвічі знижує ризик розвитку рака шлунково-кишкової системи, молочної залози та простати.

Окрім овочів та фруктів, корисну дію на організм мають риба та морепродукти. В них в найбільшій концентрації містяться омега-3-поліненасичені жирні кислоти – речовини, які необхідні для «будівництва» клітинної стінки.

Чай містить різні види поліфенолів, серед яких найкорисніші – катехіни. Лідируюче місце за кількістю поліфенолів займає зелений чай, трохи поступається йому білий. Чорний чай стоїть на третьому місці. Але треба врахувати, що в готових до вживання чаях антиоксидантів дуже мало.

У людей, які регулярно п’ють зелений чай, ризик виникнення лімфоми знижується в 40 разів.

Важливе значення для правильного функціонування організму мають ненасичені жири, кальцій та вітамін D (кальциферол). Ненасичені жири регулюють обмін речовин, зміцнюють імунну систему, уповільнюють ріст ракових пухлин. Кальцій бере участь у процесі передачі сигналів всередину клітини, а вітамін D забезпечує його засвоєння.

вітамін D

Ненасичені жири містяться у рослинній олії, горіхах, рибі. Найбагатші джерела кальцію – молочні продукти, риба, шпинат. Вітаміном D насичені риб’ячий жир, риба, яйця. До того ж цей вітамін здатен синтезуватися в організмі людини під дією сонячного світла.

Головне – раціональне харчування

Харчування повинно бути повноцінним та збалансованим.

Незважаючи на те, що деякі продукти підвищують ймовірність розвитку раку, не варто їх повністю виключати із раціону, що призведе до нестачі поживних речовин. Наприклад, червоне м'ясо входить у число лідерів серед джерел заліза. Відмова від нього може стати причиною анемії. Відсутність у раціоні насичених жирів здатна викликати збої в обміні речовин, а дефіцит солі – електролітний дисбаланс.

У той же час не слід зловживати корисними речовинами. Надлишок овочів призводить до метеоризму та діареї, зловживання часником може стати причиною диспепсії та гастриту. При частому споживанні морепродуктів та риби (особливо хижої) в організмі накопичується ртуть. Надлишок кальцію здатен спровокувати розвиток раку передміхурової залози.

Найкорисніші продукти – отримані шляхом відварювання, пропарювання, тушкування та запікання. Приготування червоного м'яса на відкритому вогні і його тривале нагрівання, а також жарка продуктів (у тому числі і рослинних) призводить до утворення канцерогенних речовин.

Профілактичні заходи

Профілактичні заходи

Щоб мінімізувати ризик розвитку раку, рекомендується:

  • вилучити з раціону жарені та тривало оброблені продукти, перероблене м'ясо, фаст-фуди;
  • обмежити споживання червоного м'яса до двох-трьох разів на тиждень;
  • зменшити вживання солі не тільки в якості приправи, але і консерванту (засолена риба, м'ясо);
  • замінити тваринні жири рослинними;
  • вилучити із раціону жирне м'ясо або значно зменшити його споживання;
  • обмежити вживання алкогольних напоїв до 40-50 грам в день, не пити їх щоденно;
  • при кожному прийомі їжі з’їдати 400 грам овочів та фруктів;
  • регулярно їсти цільнозерновий хліб, рибу та морепродукти;
  • замінити хоча б одну чашку кави чашкою зеленого чаю.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися