Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
10 січня 2022
Для пацієнтів

У давнину рак теж був проблемою

Рак у давнину

Хоча перші злоякісні пухлини були виявлені у Стародавньому Єгипті, рак вважають хворобою сучасності.

В якійсь мірі це твердження справедливе. Всі дослідники погоджуються, що основна причина поширеності онкозахворювань серед сучасних людей – збільшення тривалості життя. В результаті випадкові мутації отримують більше часу, щоб закріпитися та досягти стадії раку.

Сліди злоякісних пухлин були знайдені у єгипетських мумій, стародавніх римлян, південноамериканських інків, середньовічних британців та португальців. Відомо, що від онкозахворювань страждали навіть динозаври.

Виникає питання, як залежить ріст захворюваності від сучасного способу життя, що включає вплив хімічних речовин, куріння, зловживання алкоголем, погіршення екології, неправильне харчування. Щоб відповісти на це запитання, потрібно знати поширеність раку в доіндустріальну епоху. Але виявити злоякісні пухлини в середньовічних останках дуже складно, через те що вони часто уражають м’які тканини та не завжди метастазують у кістки.

Раніше вважали, що в доіндустріальну епоху від раку страждало близько 1% населення. Але останні дослідження показали, що цей показник занижений приблизно в 10 разів. Насправді, 9-14% жителів Середньовіччя хворіло на рак.

Суть дослідження

Співробітники Кембриджського університету дослідили 143 скелети жителів Великобританії, померлих у VI та XVI століттях. Скелети були взяті з шести кладовищ, розташованих в околицях Кембриджу. Вчені шукали сліди метастатичного раку в хребті, тазових та стегнових кістках. З цією метою вони проводили візуальний огляд, робили рентгенографію та комп’ютерну томографію. Раніше для оцінки поширеності раку оглядали тільки поверхню кісток на наявність характерних пошкоджень.

Результати

Комп’ютерна томографія виявляє метастази у кісткових тканинах тільки в 95% випадків. Злоякісні пухлини м’яких тканин метастазують у кістки у третини хворих.

Позитивні результати були виявлені у 3,5% померлих. З урахуванням того, що КТ не завжди виявляє метастази та не всі пухлини метастазують у кістки, вчені вийшли на показник 9-14%.

Дослідники відзначили, що діагностувати рак у людей, померлих багато століть тому, досить складно. Мертві не можуть описати симптоми або здати кров на аналіз, а зміни у кістках, схожі з ураженнями метастазами, можуть викликати інші хвороби та посмертне розкладання. До того ж вибірка була обмежена через невелику кількість скелетів, у яких добре збереглися хребет, кістки таза та стегон.

Отже, неможливо гарантувати високу точність діагностики, отриманий показник є умовним. Але у будь-якому випадку в давнину люди хворіли на рак набагато частіше, ніж припускали вчені. У той же час раніше онкозахворювання були менш поширені, ніж у сучасному світі.

Кілька цікавих фактів

Ще недавно вважалося, що основними причинами смерті та поганого стану здоров’я середньовічних людей були інфекційні хвороби (особливо дизентерія та бубонна чума), недоїдання та травми, отримані внаслідок військових дій або нещасних випадків. Тепер вчені заявляють, що слід додати до цього списку ще й рак.

Перший запис про онкозахворювання знайшли в єгипетському папірусі (його вік – понад 5 тисяч років). У ньому описувалося 8 випадків раку молочної залози.

Найдавніша пухлина (остеосаркома) знайдена археологами Вітватерстрандського університету в 2016 році у Південній Африці на нозі австралопітека, що жив близько 1,7 мільярдів років тому.

Вчені Мюнхена виявили 5 випадків раку серед 905 єгипетських мумій (в однієї з них діагностували колоректальний рак) та 13 випадків серед 2547 середньовічних скелетів, знайдених на кладовищі в Німеччині.

Італійські вчені дослідили останки людей, похованих у Неаполі, та визначили, що у третьої частини померлих був рак.

Російські археологи в 2001 році розкопали скіфське поховання. Через 6 років вчені помітили мікроскопічні цятки на поверхні кісток знайденого скелета. Після ретельного вивчення дослідники з’ясували, що це метастази ракової пухлини. Після порівняння отриманих зразків з сучасними вдалося визначити, що це був рак передміхурової залози.

Американські палеонтологи у 2013 році виявили остеосаркому на ребрі неандертальця, що мешкав близько 120 тисяч років тому на території сучасної Хорватії.

Фахівці університету Північно-Східного Огайо в 2003 році дослідили понад 10 тисяч кісток, отриманих від більш ніж 700 скелетів різних динозаврів (трицератопсів, тиранозаврів, гадрозаврів, стегозаврів та ін.), що зберігаються у різних музеях. В результаті вони виявили у 29 древніх ящерів рак, причому всі уражені кістки належали гадрозаврам (качконосим динозаврам). Сліди злоякісних пухлин знайшли і на кісткових останках черепахи, що жила 240 мільйонів років тому.

На підставі результатів досліджень можна зробити висновок, що сучасні життєві умови не породили рак, а тільки сильно збільшили ризик ним захворіти.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися