Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
22 листопада 2021
Для пацієнтів

Скринінг на рак легень

Скринінг на рак легень

Скринінгом називають діагностичне обстеження, що виявляє хворобу на ранній стадії, до прояву перших ознак.

Скринінг дозволяє істотно підвищити ефективність терапії та знизити смертність від раку легень.

Симптоми (тривалий кашель, часті повторні інфекції) зазвичай стають помітні на пізніх стадіях хвороби, коли зменшується кількість варіантів лікування.

Симптоми

Серед онкологічних захворювань найбільш смертоносним є рак легень. Він забирає більше життів, ніж разом узяті рак грудей, рак простати та рак товстої кишки.

Незважаючи на високу смертність від злоякісних пухлин легень, скринінг на цей вид раку мало поширений. Тому медичні організації рекомендують проводити скринінг людям, що належать до груп ризику (курцям та колишнім курцям). Подібні обстеження в багатьох країнах роблять для раку шийки матки, для раку грудей та інших онкозахворювань.

Види діагностики

Для визначення здоров’я легень використовують кілька видів досліджень, серед яких найбільш ефективна низькодозова комп’ютерна томографія. До того ж процедура не займає багато часу та не викликає болю.

Ефективність низькодозової КТ у 4 рази вища у порівнянні з рентгенографією грудної клітини.

За допомогою рентгенівських променів та комп’ютерних технологій роблять велику кількість знімків грудної області. Отримані зображення об’єднують за допомогою комп’ютера, завдяки чому вдається детально розглянути легені.

Як проходить обстеження?

За зовнішнім виглядом томограф схожий на пончик, у центрі якого є тунель. Пацієнт лягає на кушетку та разом з нею переміщається всередину тунелю. Після того, як будуть зроблені знімки, кушетка виїжджає назад.

Радіолог уважно оглядає знімки, звертаючи увагу на будь-які аномальні ділянки. Досить часто на знімках помітні плями, які називають легеневими вузлами. Але не варто впадати у паніку. У таких ситуаціях немає необхідності у негайному втручанні, досить систематичного спостереження.

Легеневі вузли не завжди свідчать про рак легень. Вони можуть бути результатом доброякісних новоутворень або перенесених інфекцій.

Підвищується ймовірність раку, якщо при проведенні подальшого скринінгу вузол збільшується. У такому випадку лікар направляє пацієнта на додаткові обстеження. Поставити точний діагноз допоможе біопсія, при якій беруть тканини з вузла та роблять гістологічний аналіз біоматеріалу.

Результати скринінгу

Для з’ясування ефективності скринінгу було проведено 2 великих клінічних дослідження: у 2011 та у 2020 роках.

Перше дослідження показало, що застосування низькодозової комп’ютерної томографії знижує смертність від злоякісних пухлин легень на 20%.

Друге дослідження проводили у Нідерландах та Бельгії, де протягом 10 років робили скринінг людям, що входять у групи підвищеного ризику. У результаті кількість смертей зменшилася на 24%.

Програми скринінгу, крім раку, виявляють й інші захворювання легень (наприклад, ХОЗЛ), а також патології серця.

Можливі ризики

Незважаючи на свої переваги, скринінгові програми недосконалі та можуть представляти деякі ризики для здоров’я. Щоб звести їх до мінімуму, рекомендується виконувати діагностику тільки людям, які мають високу ймовірність утворення злоякісних пухлин.
Відомо 3 основні ризики скринінгу:

  • Вплив радіації

Сканування легень виконують за допомогою рентгенівських променів, які є одним з різновидів радіаційного випромінювання. Хоча при проведенні низькодозової КТ в організм надходить на 90% менше радіації, ніж при традиційній комп’ютерній томографії, все ж радіаційний вплив присутній. Тому існує ризик, хоч і мінімальний, утворення злоякісної пухлини.

При низькочастотній КТ людина отримує дозу радіації, аналогічну 15 рентгенографічним обстеженням. Стільки ж радіації проникає в організм з навколишнього середовища за півроку.

  • Хибнопозитивний результат

Іноді скринінг виявляє рак, хоча насправді його немає. Існують різні причини подібної ситуації, наприклад, інфекційне захворювання. У такому випадку пацієнта направляють на різноманітні обстеження, що супроводжуються переживаннями та викликають стрес.

  • Гіпердіагностика

Деякі злоякісні пухлини легень ростуть дуже повільно та не становлять особливої небезпеки для здоров’я. Але при їх виявленні проводять додаткову діагностику та призначають лікування, яке може бути непотрібним.

Як уникнути ризиків?

Існує кілька довідників, які допомагають медикам виявляти легеневі вузли та надають інформацію про подальші дії. Щоб істотно зменшити ризики скринінгу та гарантовано лікувати тільки небезпечні легеневі вузли, необхідно створити групи з радіологів та лікарів, що спеціалізуються на респіраторних захворюваннях.

Кому необхідний скринінг?

Найвищий ризик виникнення раку легень характерний для курців.

Доведено, що найбільшу ефективність програми скринінгу проявляють по відношенню до 50-74-річних курців, включаючи тих, хто курив раніше. Особливо помітний результат для жінок, через те що жінки краще піддаються лікуванню раку, розпочатому на ранній стадії.

Дослідники заявляють, що ефективність скринінгу буде максимальною, якщо одночасно допомагати людям позбавлятися від шкідливої звички.

Суть національної програми скринінгу

Клінічні дослідження довели, що скринінг на рак легень здатний врятувати багато життів. Тому потрібно приступити до впровадження національних програм.

Зараз програми скринінгу раку діють тільки у Китаї та США, а також у деяких місцях Великобританії та Нідерландів.

Слід врахувати, що на рак легень хворіють не тільки курці. До групи ризику входять також люди, які проживають у містах з сильно забрудненим повітрям, а також часто контактують з радоном, азбестом та іншими токсичними речовинами.

Не всі люди бажають відвідувати лікарню, щоб пройти сканування. Тому в деяких країнах прагнуть спростити процес. У Великобританії у рамках пілотного проекту поруч з супермаркетами встановлюють пересувні лабораторії, в яких пройти швидку перевірку може кожен бажаючий.

Припускають, що національні програми скринінгу в найближчі роки почнуть працювати у багатьох країнах світу.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися