Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
25 січня 2021
Для пацієнтів

Рекомендації для онкохворих пацієнтів на час пандемії від ESMO

Рекомендації для онкохворих пацієнтів

Експерти ESMO (European Society for Medical Oncology – Європейське товариство медичної онкології) оновили рекомендації для онкопацієнтів на час коронавірусної пандемії. Крім загальних порад дотримуватися гігієнічних заходів та соціального дистанціювання, особливу увагу вони звернули на лікування онкологічних захворювань.

ESMO – загальні рекомендації для онкохворих

Науковці наголошують, що під час пандемії онкопацієнти (у деяких випадках навіть інфіковані коронавірусом) повинні продовжувати специфічне протиракове лікування.

Фахівці закликають онкохворих довіряти тільки перевіреним інформаційним джерелам і перед прийняттям рішення консультуватися зі своїм лікарем.

ESMO рекомендує лікарям:

ESMO рекомендує

  • проводити консультації для пацієнтів в онлайн режимі;
  • обговорювати продовження терапії з усіма онкохворими, у тому числі й з SARS-CoV2-позитивними, якщо вони придатні для подальшого лікування і бажають це зробити (лікар повинен заздалегідь роз’яснити користь і можливий ризик);
  • докладно пояснювати онкохворим, до яких наслідків може привести відстрочення лікувального курсу та які ризики існують, якщо продовжити лікування після довготривалої перерви;
  • при плануванні операції або опромінення на початковій стадії хвороби детально вивчати можливість відстрочення, дотримуючись принципу «чекати та спостерігати», або діяти за принципом пріоритетності;
  • по можливості тимчасово замінити внутрішньовенне введення лікарських препаратів прийомом таблеток;
  • роздивитись можливість скоротити або прискорити променеву терапію, якщо подібні схеми базуються на науковому обґрунтуванні та підходять для конкретного хворого.

Також ESMO радить онкологам при плануванні протипухлинної терапії оцінювати пріоритетність:

1. Високий пріоритет:

  • Хворий знаходиться у тяжкому нестабільному стані, відстрочення лікування може привести до смерті.
  • Згідно прогнозам, терапія дасть змогу істотно подовжити тривалість життя або значно покращити його якість.

2. Середній пріоритет:

  • Хоча стан хворого некритичний, але після 6-тижневого відстрочення курсу терапії загальний результат лікування може погіршитися.

3. Низький пріоритет:

  • Загальний стан хворого стабілізувався, завдяки чому тимчасове відстрочення терапії нічим не загрожує.
  • Лікування нездатне збільшити тривалість життя чи покращити його якість.
Рекомендації щодо пріоритетності слід враховувати лише у тих випадках, якщо із-за важкої епідеміологічної ситуації для нормального обслуговування онкохворих не вистачає місць у лікарнях та медичного персоналу.

Заходи профілактики

Щоб не заразитися COVID-19, онкохворим в період пандемії необхідно суворо дотримуватися профілактичних заходів:

Заходи профілактики

  • уникати скупчень людей;
  • не користуватися громадським транспортом;
  • часто мити руки;
  • постійно використовувати засоби дезінфекції;
  • добре висипатися (доведено, що дефіцит сну пригнічує імунітет).

Якщо у когось із родичів з’явилися ознаки респіраторної хвороби, бажано ізолюватися від нього. Якщо це неможливо, то слід уникати прямих контактів, додатково протирати антисептичними засобами всі поверхні у квартирі.

При появі симптомів, схожих на COVID, необхідно звернутися до свого лікаря.

Дослідження смертності онкохворих із встановленим діагнозом COVID-19

Наочно доведено, що COVID у онкопацієнтів значно частіше спричиняє ускладнення (у тому числі смертельні), ніж в інших груп населення. До того ж у них в 3,5 рази частіше виникає необхідність проведення штучної вентиляції.

Американські науковці провели грандіозне дослідження (на сьогоднішній день воно найповніше) у лікарнях Нью-Йорку, метою якого стала оцінка смертності онкопацієнтів, у яких діагностували COVID-19. Перше дослідження, яке проводили в КНР, охвачувало лише 12 хворих. В США використали дані 218 онкопацієнтів.

Учені підтвердили гіпотезу про більш високий ризик смерті від COVID у людей з онкологічними хворобами. Проведені підрахунки показали, що у середньому ризик досягає 28% – це у 5 разів більше, ніж для інших інфікованих.

Хоча існує ймовірність завищення ризику із-за нестачі тестів на початку коронавірусної інфекцій (дослідження проводили навесні 2020 року), але кратність його підвищення максимально достовірна. Середній показник для інших хворих (5,8%) розраховувався при аналогічних умовах.

Для різних онкозахворювань показники відрізняються. Вчені установили, що найбільшому ризику підлягають хворі на рак легенів (55%), на колоректальний рак (38%) і пацієнти, у яких виявили новоутворення гематологічного характеру (37%) – лімфому, лейкемію.

ризик

Також високому риску піддаються онкопацієнти, які проходять чи щойно пройшли хіміотерапевтичний курс, та нещодавно прооперовані онкохворі. Трохи нижчий ризик у хворих на рак передміхурової залози (20%) і на рак молочної залози (14%).

Онкопацієнти мають пригнічений імунітет, що й пояснює високий процент смертності.

Основні висновки та рекомендації ESMO

Експерти дійшли висновку, що специфічна протипухлинна терапія не впливає на ризик смерті від коронавірусної інфекції. Тому необхідно сконцентруватися не на припиненні терапії, а на суворому дотриманні заходів профілактики.

висновки

Потрібно активно застосовувати дистанційне консультування, щоб онкопацієнти мали можливість залишатися вдома. Адже 60% онкологічних хворих, померлих від COVID, були інфіковані у лікарнях та будинках для літніх людей.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися