Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
30 листопада 2021
Для пацієнтів

Рак та алкоголь

Рак та алкоголь

Співробітники Міжнародного агентства з вивчення раку (Франція) вирішили з’ясувати, як сильно впливає вживання алкоголю на частоту виникнення злоякісних пухлин у різних органах. Щоб отримати відповідь, дослідники проаналізували, скільки спиртних напоїв вживають жителі різних країн, та зіставили результат з раковими захворюваннями. Відомості про споживання спиртних напоїв вчені взяли з глобальної інформаційної системи по алкоголю та здоров’ю, а інформацію про онкозахворюваність – від GLOBOCAN 2020. Звіт про взаємозв’язок цих показників був опублікований 13 липня у журналі Lancet Oncology.

Результати досліджень

Результати досліджень

У звіті вчені вказали, що у 2020 році було діагностовано 741 300 нових випадків раку, викликаних вживанням алкоголю, що становить 4,1% від загальної кількості онкозахворювань. З них 568 700 випадків (76,7%) було виявлено у чоловіків та 172 600 (23,3%) у жінок. Отже, співвідношення між жінками та чоловіками склало 1:3.

Статистика свідчить, що в основному з прийомом алкоголю пов’язані 3 типи раку: стравоходу (189 700 випадків); печінки (154 700 випадків); грудей (98 300 випадків).

Статистика

Розподіл захворюваності по країнах

Захворюваність раком, пов’язаним з вживанням спиртних напоїв, різниться для різних регіонів нашої планети. Особливо сильно вплинув алкоголь на онкологічну обстановку у Східній та Центральній Європі (5-6%), Східній Азії (5-7%), найменше – на Північну Африку (0-3%) та Західну Азію (0-7%).

Захворюваність раком

Відмінності помітні і для різних країн. У нижній частині списку розташовуються Кувейт, для якого показник прирівнюється до 0%, Лівія та Саудівська Аравія, а у верхній частині – Монголія (10%), Китай, Румунія та Молдова. У число несприятливих держав входить і Україна. Для нашої країни середній показник всіх онкозахворювань, пов’язаних з алкоголем, дорівнює 5,8%, для чоловіків – 8,5%.

Вплив кількісних показників

Дослідники також оцінили зв’язок між обсягом вживаних спиртних напоїв та кількістю випадків раку. В результаті вони з’ясували, що навіть невеликі дози алкоголю небезпечні для здоров’я, через те що підвищують ризик розвитку ракових пухлин.

Зловживання алкоголем (понад 60 г/день) стало причиною 46,7% випадків онкозахворювань, ризиковане вживання (20-60 г/день) – 39,4% випадків, помірний прийом (до 20 г/день) – 13,9% випадків, а легке споживання (до 10 г в день) – 5,6% випадків.

дози алкоголю

Висновок

Хоча висновки очевидні, дослідники стверджують, що їх розрахунки не зовсім точні, через те що не враховують додаткових параметрів. Наприклад, вони не приділяли уваги синергетичному ефекту, що виявляється при взаємодії спиртних напоїв з курінням. Дуже часто ці дві шкідливі звички поєднуються. Також можливий синергетичний ефект при злоякісних пухлинах печінки. Існує ймовірність, що частина виявлених випадків були викликані одночасним впливом алкоголю та гепатиту (В або С), що особливо характерно для Монголії, або впливом афлатоксину, який виробляється пліснявими грибками.

Є і хороша новина. У порівнянні з аналогічним дослідженням, що проводилося у 2012 році, кількість ракових захворювань, пов’язаних з алкоголем, зменшилася з 5,5% до 4,1%. Для 2016 року цей показник дорівнював 4,9%. Але подібний результат може пояснюватися не тільки зменшенням споживання спиртних напоїв, а й коригуваннями у методах підрахунків. Наприклад, раніше в дослідження включали рак печінки, а зараз – гепатоцелюлярну карциному, яка становить 80% від раку печінки. Також дослідники не звертали уваги на ожиріння та наявність онкозахворювань в анамнезі, які є важливими факторами ризику.

Вчені висловлюють надію, що результати досліджень допоможуть підвищити обізнаність населення про ризики онкозахворювань, пов’язаних з алкоголем, а також розробити заходи для боротьби з алкоголізмом та раковими захворюваннями. Наприклад, додавати попередження на етикетках алкогольних напоїв, як на тютюнових виробах. В результаті вдасться знизити споживання спиртних напоїв та запобігти пов’язаному з алкоголем тягарю раку.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися