Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
22 квітня 2021
Для пацієнтів

Харчування та рак товстого кишечнику

Харчування та рак товстого кишечнику

З кожним роком підвищується захворюваність на рак товстого кишечника. Припускають, що в найближче десятиліття кількість хворих зросте на 60%. Тому важливе значення набувають профілактичні заходи, серед яких центральне місце займає правильне харчування.

Згідно зі статистикою, 84% випадків раку товстого кишечника – результат шкідливих харчових звичок.

Вчені проаналізували 80 досліджень і на основі отриманих відомостей зробили висновок про те, які продукти знижують ризик онкології, а які підвищують. Експерти вказують, що дослідження помітно розрізнялися дизайном, через що зіставлення результатів було нелегким. Тому для багатьох продуктів вони не змогли обчислити «профілактичні дози».

Тип харчування

Встановлено зв’язок «західного» раціону харчування, для якого характерні низький вміст клітковини і багато жирів, з високим ризиком онкології товстого кишечника. Коли люди через переїзд в іншу країну переходять зі «східного» типу харчування на «західний», ймовірність розвитку раку у них сильно зростає. Подібна ситуація пояснюється тим, що дефіцит клітковини і підвищений рівень жиру негативно впливають на кишкову мікрофлору. В результаті розвивається хронічне запалення, що провокує ріст злоякісних пухлин.

Захисний ефект проявляють середземноморська, напіввегетаріанська і піско-вегетаріанська дієти.

Корисні продукти

Згідно з проведеними дослідженнями, знижується ризик розвитку раку при регулярному вживанні: фруктів і овочів (на 52%); клітковини (на 22-43%); молочних продуктів (на 13-19%); сої (на 8-15%).

ризик розвитку раку

Кращі «вбивці» ракових клітин:

  • Зелений чай

Співробітники Бейлорського університету довели, що компонент EGCG, що входить до складу зеленого чаю, здатний знищувати ракові клітини навіть у тих випадках, коли пухлина не піддається дії хіміотерапевтичних препаратів. Цей інгредієнт міститься і в чорному чаї, але у меншій концентрації.

  • Імбир

Після варіння та сушіння у коренях імбиру утворюється 6-Shogaol, який знищує злоякісні клітини, не завдаючи шкоди здоровим.

  • Куркума

Спеція містить куркумін, який вибірково впливає на ракові клітини, не зачіпаючи здорових. Особливо ефективний він при колоректальному раку.

  • Червоний виноград і червоне вино

Співробітники Пенсільванського університету з’ясували, що ресвератрол (сильний антиоксидант), що міститься у кісточках і шкірці червоного винограду, запобігає пошкодженню клітин і успішно бореться з раком товстого кишечника.

  • Ягоди

Вчені визначили, що пігменти ягідної шкірки активують ензим сіртуїн-6, який контролює правильну побудову структури ДНК, що запобігає утворенню атипових клітин. Максимальна концентрація цих пігментів міститься у чорній смородині, чорниці, малині, журавлині, лохині.

«вбивці» ракових клітин

При регулярному вживанні ягід виділяється в 55 разів більше сіртуїну-6.

  • Капуста (брокколі, брюссельська, кольорова, білокачанна)

Ізотіоціанат, що входить до складу овочу, токсично діє на пухлини кишечника, не завдаючи шкоди здоровим клітинам.

  • Цільні зерна

У складі є антиоксиданти, фітоестрогени, харчові волокна, які проявляють протиракову дію. У людей, що вживають у великих кількостях злаки та цільнозернові продукти, помітно знижується ймовірність виникнення раку товстого кишечника.

  • Томат

Лікопін, що міститься в овочах, допомагає запобігти онкології шлунку та кишечника.

  • Цитрусові

Монотерпени, що входять до складу грейпфрутів, знижують ймовірність розвитку всіх видів раку. Лімонен, що міститься у лимонах та апельсинах, стимулює функціонування імунної системи, здатної знищувати злоякісні клітини.

Профілактична цінність кави, часнику та цибулі при онкології товстого кишечника слабо доведена.

Роль вітамінів і мінералів у профілактиці раку

Роль вітамінів і мінералів

Вчені стверджують, що щоденний прийом великих доз фолієвої кислоти зменшує ризик виникнення раку товстої кишки на 15-20%, а магнію (не менше 255 міліграм) – на 23%.

Позитивна роль селену, бета-каротину, вітамінів Е і С, полівітамінів та омега-3-ненасичених жирних кислот у профілактиці раку товстого кишечника не виявлена. Докази захисних властивостей вітаміну D дуже слабкі. Відомості про цінність вітамінів А і В суперечливі.

Висновок

На підставі отриманих результатів вчені виділили основні фактори ризику, пов’язані з грубими помилками у харчуванні (розташовуються в порядку убування значущості):

Висновок

  • дефіцит молокопродуктів;
  • захоплення переробленим м’ясом;
  • дефіцит овочів та фруктів;
  • надмірне вживання червоного м’яса;
  • пристрасть до солодких напоїв.

Експерти підкреслюють, що фізично активна здорова людина, яка не курить і не вживає алкоголь, але снідає бутербродами з ковбасою, може захворіти на рак товстої кишки.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися