Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
26 жовтня 2020
Для лікарів

Персоналізована онкологія: новий рівень контролю над раком

Персоналізована онкологія: новий рівень контролю над раком

Про персоніфіковану онкологію як глобальної об’єднуючої цілі клінічного досвіду, уніфікованих протоколів і сучасних технологій на шляху до перемоги над неопластичними процесами редакції журналу «Приватний лікар» розповідає клінічний онколог, лікар відділення хіміо-імунотерапії солідних пухлин Ольга Герасименко (клінічна лікарня «Феофанія»).

Приватний лікар: Ольга Василівна, яка основна проблема у виборі лікування для онкологічних хворих?

Ольга Герасименко: Справа в тому, що пацієнт зараз часто приходить до онколога не з проханням про допомогу, а з роздрукованим протоколом, де підкреслено червоним кольором, як він бажає лікуватися, і каже приблизно таке: «Доктор, призначте мені це лікування. Я вже з ним ознайомився і готовий до нього. Я вирішив, що це буде так, тому що це – величезний досвід безлічі американських і європейських лікарів, який закладений в основу протоколів NCCN, ESMO, і діяти інакше я не маю наміру».

І тут у наявності неоднозначна ситуація, коли лікарю потрібно пояснити пацієнтові, що справа не тільки в протоколі. Об’єднуючи персоніфіковану онкологію і персоніфіковану медицину, я поставила б на перше місце клінічний досвід, а потім уніфіковані протоколи та сучасні технології, для того щоб ми могли перемагати пухлини та інші системні захворювання.

Приватний лікар: Чого, на ваш погляд, не вистачає в загальноприйнятому трактуванні персоналізованої медицини?

Ольга Герасименко: Згідно з тією ж Вікіпедією, персоналізована медицина є сукупністю профілактики патологічного стану, діагностики та лікування в разі його виникнення та заснована на індивідуальних особливостях пацієнта. До них відносяться і генетичні, і епігенетичні, і транскрипторні, і дуже багато геномних маркерів. Але, на жаль, тут неможливо врахувати наявність супутніх патологій, коли необхідна мультидисциплінарна команда для формування загальної стратегії лікування пацієнта. Тут не враховано і фінансове питання: адже сучасні препарати часто дуже дорогі, і пацієнт не завжди може собі їх дозволити. А коли його змушені переводити на лікування, яке йому доступно, – зрозуміло, теж в рамках протоколу, то психологічно це істотно знижує загальний заряд на перемогу і настрій на лікування. Неможливість, наприклад, застосувати імунотерапію з фінансових причин розцінюється пацієнтом як фактор не на його користь і істотно деморалізує його, що значно знижує позитивний ефект від інших, більш доступних схем лікування.

Ольга Герасименко

Об’єднуючи персоніфіковану онкологію та персоніфіковану медицину, я поставила б на перше місце клінічний досвід, а потім уніфіковані протоколи та сучасні технології, для того щоб ми могли перемагати пухлини та інші системні захворювання

Ольга Герасименко, клінічний онколог, лікар відділення хіміо-імунотерапії солідних пухлин, клінічна лікарня «Феофанія»

Приватний лікар: Що ж повинен зробити лікар, щоб фармакотерапія була ефективною і безпечною?

Ольга Герасименко: Він повинен опанувати методологію персоніфікованої медицини. Стати персоніфікованим і пацієнтоорієнтованим лікарем, тобто бачити перед собою кожного пацієнта індивідуально. Безсумнівно вкрай важливі тут і те, як розвивалося захворювання, і наявність пухлинних процесів в родині, і шкідливі звички пацієнта, супутня патологія, об’єктивний статус, молекулярно-генетичні особливості пухлини, а також те, на яке лікування налаштований пацієнт і його близькі родичі. Все це потрібно врахувати, а потім вже звертатися до протоколу і формувати те саме, стратегічне і тактично правильне рішення. Але зараз, з прискоренням часу консультативного прийому й іншими обмежувальними рамками, лікар змушений діяти, вибачте вже, «занадто» протокольно і стандартно. А в сучасній онкології лікар повинен бути і психіатром пацієнта, і його економістом, враховувати всі чинники і координувати його логістично. Методи персоніфікованої медицини припускають поєднання високого професіоналізму лікаря і його клінічного досвіду. Хотіла б акцентувати саме на досвіді! Коли лікар має певні клінічні точки, на які він може спиратися у виборі протокольного лікування, бо протокол теж не дає єдиної, правильної для всіх відповіді, він може більш виважено призначити лікування захворювання, прорахувавши і максимально запобігши (терапією супроводу) можливі ускладнення лікування.

Методи персоніфікованої медицини – це поєднання високого професіоналізму лікаря, його клінічного досвіду, принципів доказової медицини, рутинних інструментальних досліджень і сучасної лабораторної діагностики.

Персоналізована онкологія: новий рівень контролю над раком

Приватний лікар: Які принципи персоніфікованої онкології?

Ольга Герасименко: Облік індивідуальних особливостей організму. Виключно мультидисциплінарний підхід. Дотримання міжнародних клінічних протоколів. Рівноправна участь пацієнта в лікуванні.

Приватний лікар: Які діагностичні принципи сучасної онкології?

Ольга Герасименко: Це генотипування, таргетування і динамічний скринінг біомаркерів. Звичайно, ми спираємося на генетику, і для нас надзвичайно важливий мутаційний статус пухлини. Вражають ті досягнення медицини, які є на сьогоднішній день. Наприклад, для лікування меланоми, пухлин легені, шлунково-кишкового тракту, жіночої репродуктивної системи.

На який рівень вийшла терапія раку молочної залози! Але, вдаючись до цього лікування, ми не маємо всіх інструментів. Половина того, що зазначено в протоколах, або має високу вартість, або взагалі не зареєстровано в нашій країні. І тоді найчастіше наступне, що нам потрібно робити з пацієнтом, – це або пропонувати йому участь у клінічних дослідженнях (на жаль, спектр нозологій, по яким є активні протоколи, в нашій країні вкрай обмежений), або відмовляти в лікуванні зовсім.

Методи персоніфікованої медицини – це поєднання високого професіоналізму лікаря, його клінічного досвіду, принципів доказової медицини, рутинних інструментальних досліджень і сучасної лабораторної діагностики

Ольга Герасименко, клінічний онколог, лікар відділення хіміо-імунотерапії солідних пухлин, клінічна лікарня «Феофанія»

Приватний лікар: Які необхідні інструменти для широкого впровадження персоніфікованої медицини?

Ольга Герасименко: Основні інструменти – це кваліфіковані кадри, сучасні лабораторії фармакогенетики і фармакокінетики, які дозволять нам здійснювати фенотипування, молекулярне секвенування для кожного пацієнта індивідуально в межах нашої країни, що значно здешевить витрати і для пацієнта, і в подальшому при страховій медицині – для держави. А також, що вкрай важливо, формування компетенцій у організаторів охорони здоров’я.

Приватний лікар: Головний результат, на який орієнтується персоніфікована медицина?

Ольга Герасименко: Це широке впровадження програм лікування з використанням персоніфікованих протоколів з адресною доставкою лікарського препарату до відповідних мішеней, що становлять основу патогенезу даної форми захворювання у конкретного пацієнта з урахуванням індивідуальних особливостей організму на даному відрізку часу.

Приватний лікар: Що б ви хотіли на закінчення побажати вашим колегам і самій собі?

Ольга Герасименко: Мені б дуже хотілося, щоб лікарі мали всі доступні інструменти для максимальної допомоги пацієнту. Щоб, приходячи ввечері додому, ми могли внутрішньо розуміти, що зробили все для пацієнта і в рамках протоколу, і в рамках індивідуалізації, і в рамках морально-етичного компонента. Зробили все для того, щоб він жив зі збереженням якості життя максимально довгий і щасливий період часу. Жив без страху, відчуваючи себе максимально комфортно в тандемі з лікарем. Всі ми – це медицина майбутнього, яка з нашою допомогою обов’язково стане «точною» наукою.

Матеріал був опублікований у медичному бізнес-журналі «Приватний лікар», №5 (45) 2020. Рубрика «Інновації в медицині».

Автор: Олена Труш, лікар та журналіст, громадський діяч, видавець


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися