Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
28 серпня 2021
Для пацієнтів

Особливості вакцинації онкопацієнтів від COVID-19. Рекомендації МОЗ

Особливості вакцинації від COVID-19

Онкохворі значно важче переносять коронавірус у порівнянні зі здоровими людьми. Тому МОЗ рекомендує їм вакцинуватися. Щеплення бажано зробити також родичам та людям, які надають допомогу хворим.

Коли проводити вакцинацію

У зв’язку з тим, що протипухлинна терапія здатна знизити ефективність вакцини, Національна група експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) рекомендує дотримуватися строків щеплення:

COVID-19

  • при хірургічному лікуванні – за 2 доби до операції або через 2 тижні після неї;
  • при інтенсивній цитотоксичній хіміотерапії – після відновлення кількості нейтрофілів (лейкоцитів, які захищають організм від патогенних мікроорганізмів);
  • при трансплантації (алогенній, аутогенній, клітинній) стовбурових клітин – через 3 місяці.

Особливо низька ефективність вакцинації при проходженні імуносупресивної терапії. Тому по можливості рекомендується робити щеплення за 2 тижні до початку лікувального курсу.

В інших випадках (при проходженні імунотерапії, хіміотерапії, таргетної та променевої терапії) дозволяється вакцинуватися у будь-який час.

У людей з ВІЛ та аутоімунними захворюваннями імунна відповідь на вакцинацію може бути слабкою. Але у будь-якому випадку треба робити щеплення, через те що COVID-19 для цих груп пацієнтів часто виявляється смертельним.

При серйозних коагуляціях (порушеннях процесу згортання крові) вакцину вводять дуже тоненькою голкою, після чого сильно тиснуть пальцем на місце ін’єкції не менше двох хвилин.

Експерти стверджують, що онкохворі можуть використовувати будь-яку вакцину проти COVID-19, зареєстровану в Україні. До складу всіх вакцин входять інактивовані віруси, які є повністю безпечними та не можуть стати причиною хвороби.

Ознайомитися з детальною інформацією відносно складу та дії вакцин, дозволених для використання в Україні, можна на сайтах dec.gov.ua та vaccination.covid19.gov.ua.

Протипоказання до щеплення

Єдине абсолютне протипоказання – виражена алергічна реакція (анафілактичний шок) на введення першої дози вакцини.

При наявності алергії на будь-який компонент вакцини необхідно підібрати інший препарат для щеплення. При сезонній та побутовій алергії (полінозі, алергійному риніті) обмеження для проведення імунізації відсутні.

Перед вакцинацією немає необхідності у тестуванні на вагітність.

Рекомендується тимчасово відкласти щеплення при високій температурі тіла. При прийомі ліків, які впливають на імунітет, або поганому стані здоров’я попередньо слід проконсультуватися з лікарем.

Хронічні захворювання

Хронічні захворювання не є протипоказанням до вакцинації. Навпаки, пацієнти з хронічними хворобами (серцево-судинними патологіями, бронхіальною астмою, цукровим діабетом) входять до категорії громадян, яким у пріоритетному порядку рекомендоване щеплення від коронавірусу, через те що вони важче від інших людей переносять COVID-19 та потребують надійного захисту.

Перед імунізацією обов’язково треба розповісти лікарю про наявні алергічні та хронічні захворювання.

Вакцинація вагітних та лактуючих жінок

Перед імунізацією обов’язково треба розповісти лікарю про наявні алергічні та хронічні захворювання. Вакцинація вагітних та лактуючих жінок

Рекомендації по вакцинації

При високій ймовірності захворіти COVID-19 (хронічні захворювання, робота у ковідній лікарні) вагітним жінкам бажано проконсультуватися з лікарем. Якщо лікар вирішить, що слід зробити щеплення, то краще використовувати мРНК-вакцину.

Якщо жінка годує дитину грудним молоком, то слід використовувати вакцину AstraZeneca або Covishield/Pfizer-BioNTech. Вакцина CoronaVac/Sinovac Biotech протипоказана для лактуючих жінок.

Рекомендації по вакцинації для онкохворих

Імунізація від коронавірусу особливо важлива для пацієнтів з онкологічними захворюваннями із-за підвищеного ризику важкого перебігу хвороби. Також у пріоритетному порядку повинні робити щеплення лікарі, які контактують з онкохворими.

Під час вакцинації немає необхідності призупиняти протипухлинне лікування.

Вакцину рекомендується вводити незалежно від етіології хвороби та етапу протипухлинного лікування. При цьому слід враховувати індивідуальні особливості хворого.

Не можна робити щеплення

Не можна робити щеплення при гострих та термінальних стадіях захворювання. Пацієнтам, які перенесли трансплантацію кісткового мозку, вакцинацію слід відкласти на 2-5 місяців.

Після щеплення значно знижується ризик розвитку COVID-19. Якщо ж пацієнт все-таки захворіє, то він зможе легко перенести хворобу та уникнути тяжких ускладнень (саме вони смертельно небезпечні). Цей фактор особливо важливий, адже організм онкохворих дуже ослаблений внаслідок основної хвороби.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися