Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
22 вересня 2021
Для пацієнтів

Операція після COVID-19: робити чи почекати?

Операція після COVID-19

Коронавірус вніс корективи не тільки у наш спосіб життя, а і у лікування інших захворювань. Через негативні наслідки COVID-19 (підвищення згортаючих властивостей крові, пошкодження легень та серцевого м’яза) операція може становити небезпеку для пацієнтів, через те що істотно збільшується ризик післяопераційних ускладнень.

Ще раніше хірурги рекомендували витримувати 4-тижневий проміжок між одужанням після коронавірусної інфекції та плановими операціями, щоб дати організму відновитися. Але наукові підтвердження для подібних рекомендацій були відсутні.

Нещодавно проведені дослідження підтвердили, що операції, зроблені протягом 6 тижнів після перенесеної коронавірусної інфекції характеризуються підвищеною смертністю.

Клінічне дослідження 1

У квітні журнал Американської Медичної Асоціації Jama опублікував результати дослідження, в якому взяли участь 10940 чоловік. Вчені порівняли дві групи пацієнтів, кожна з яких складалася з 5470 чоловік.

Клінічне дослідження 1

Пацієнтам з першої групи була зроблена операція в 6-тижневий період після одужання від COVID-19. У хворих з другої групи тест на коронавірус показував негативний результат.

Дослідження було схвалено радою з інституційного огляду Каліфорнійського університету у Девісі. Для порівняння клінічних результатів використовували інформацію з національної бази даних. З неї обрали хворих старше 18 років, які перенесли хірургічне втручання з 1 квітня по 30 листопада 2020 року. З аналізу були виключені ті пацієнти, яким робили акушерські, гінекологічні або незначні процедури (трахеостомію, черезшкірні серцево-судинні маніпуляції).

Результати

Результати

Результати аналізу показали, що післяопераційна смертність серед пацієнтів першої групи вдвічі перевищувала аналогічний показник другої групи (811 проти 388, або 14,8% проти 7,1%).

Отримані дані виявилися аналогічними для різних типів лікарень (державних, приватних, некомерційних).

Тип лікарні

Смертність у першій групі

Смертність у другій групі

Кількість померлих пацієнтів

Відсоток

Кількість померлих пацієнтів

Відсоток

Державна

146

15,8

46

4,8

Некомерційна

631

14,7

326

7,5

Приватна

34

14,1

16

9,4

При визначенні результатів лікування не було можливості зіставити клінічну тяжкість коронавірусної інфекції та оцінити тип операції (планова, термінова, екстрена).

Для обох груп не було помічено суттєвих відмінностей між тривалістю перебування у стаціонарі та післяопераційними ускладненнями. У першій групі ускладнення виникли у 818 пацієнтів (15%), а у другій групі – у 760 (13,9%). У той же час отримані у лікарні стани та показники безпеки були вище у пацієнтів, які перехворіли COVID-19. У першій групі набуті стани спостерігалися у 110 хворих (2%), а у другій – у 46 хворих (0,8%). Показники безпеки для першої групи становили 183 (3,3%), а для другої – 129 (2,4%).

На підставі отриманої інформації медики рекомендують після COVID-19 відкласти операцію хоча б на 7 тижнів. При цьому вони відзначають, що остаточне рішення повинен приймати пацієнт спільно з хірургом, зваживши ризики, якими загрожує як проведення операції, так і її відсутність.

Необхідно враховувати, що при онкозахворюваннях (особливо у разі метастатичної або сильно агресивної пухлини) відстрочка хірургічного втручання може представляти більше загроз для життя хворого, ніж сама операція.

Клінічне дослідження 2

Пізніше з’явилися результати ще одного, більш масштабного, дослідження, які опублікував журнал асоціації анестезіологів Великобританії та Ірландії Anaesthesia.

У дослідженні взяли участь понад 140 000 пацієнтів з 1674 лікарень 116 країн, які перенесли термінові та планові операції у жовтні 2020 року, а також понад 15 000 хірургів різних країн.

Клінічне дослідження 2

У 3127 хворих (2,2%) у періопераційний період був діагностований COVID-19. У більшості з них на момент проведення операції симптоми були відсутні (хворі були безсимптомними носіями інфекції).

Результати

Дослідники оцінювали кількість померлих протягом місяця після хірургічного лікування. Серед пацієнтів з негативним результатом тесту смертність дорівнювала 1,5%, а у тих, хто нещодавно переніс коронавірусну інфекцію, вона помітно збільшувалася. Найбільший показник смертності (4,1%) відзначений у хворих, яким зробили операцію протягом перших двох тижнів. Для часових проміжків 3-4 та 5-6 тижнів він становив 3,9 та 3,6% відповідно. Через 7 тижнів показники інфікованих хворих не відрізняються від показників незаражених пацієнтів.

Особливо висока смертність (близько 6%) спостерігалася у хворих, у яких симптоми COVID-19 зберігалися протягом тривалого періоду часу, та у пацієнтів з легеневими ускладненнями.

Рекомендовані терміни оперування

Дослідники Медичної школи Орегонського університету здоров’я та науки (США) розробили рекомендації, які дозволяють визначити, чи готова людина, яка перехворіла COVID-19, до хірургічного втручання, що проводиться під наркозом:

  • якщо хворий переніс інфекцію безсимптомно, то слід відкласти операцію мінімум на 4 тижні;
  • якщо пацієнт перехворів важкою формою COVID-19, то краще почекати 6-8 тижнів.

При цьому вчені підкреслюють важливість індивідуального підходу. У будь-якому випадку перед плановою операцією необхідно провести комплексну діагностику (зробити лабораторні аналізи, виконати інструментальні обстеження) та вивчити медичну карту пацієнта, щоб визначити, чи відновився організм до тих показників, які були до хвороби. Особливо важливо співвіднести стан пацієнта з наслідками наркозу та травматичністю операції, зіставити можливі ризики після хірургічного втручання та ризики при відсутності операції.

Перераховані вище рекомендації не поширюються на операції, які проводяться під місцевою анестезією, через те що подібні маніпуляції майже не травмують організм. У таких випадках досить отримати негативний результат тесту.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися