Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
30 червня 2021
Для пацієнтів

Онкологія в майбутньому – інформація до роздумів

Онкологія в майбутньому

Щорічно у світі від онкозахворювань помирає 9-10 мільйонів чоловік.

Згідно зі статистикою ВООЗ, причиною кожної шостої смерті стає рак.

Важливе значення для успішного лікування злоякісних пухлин мають наступні напрямки:

Важливо для лікування пухлин

  • розробка протипухлинних препаратів;
  • розвиток телемедицини;
  • проведення операцій за допомогою робототехніки;
  • впровадження у практику технологій візуалізації;
  • застосування штучного інтелекту при постановці діагнозу та виборі методів лікування, в пошуках нових ліків;
  • та мобільних додатків, що контролюють стан здоров’я.

Досягнення в області протипухлинної терапії

Дослідницькі центри різних країн активно займаються розробкою нових способів лікування пухлин та методик раннього діагностування хвороби.

На світовий ринок фармацевтики за останні 5 років надійшло 63 нових лікарських засобів, призначених для терапії 24 форм злоякісних новоутворень. Найбільше препаратів схвалено для раку легенів, лейкозу та лімфоми.

Неухильно зростають і витрати на боротьбу з онкозахворюваннями. У 2013 році обсяг світових витрат становив 96 млрд. доларів, у 2017 – 133 млрд. У 2022 році він досягне 180-200 млрд. доларів.

Стрімкий розвиток онкології дозволяє припустити, що у найближчому майбутньому вдасться успішно перемагати більшість ракових захворювань.

Раніше в основному в онкології використовували системну терапію. Зараз з’явилися тести та біомаркери, що дозволяють підібрати цілеспрямовані препарати, які істотно підвищують ефективність лікування.

Високу результативність показали імунотерапія та таргетна терапія.

Імунотерапія передбачає використання препаратів, що активують імунну систему людини на боротьбу зі злоякісними новоутвореннями. Вчені, які вивчали механізми імунної відповіді чекпоінтів (контрольних точок клітин), були нагороджені Нобелівською премією. Вони виявили, що організм (а також багато пухлин) за допомогою особливих рецепторів пригнічує Т-лімфоцити, не дозволяючи їм вбивати здорові (замасковані під них ракові) клітини. Також вчені з’ясували, що при блокуванні чекпоінтів Т-лімфоцити мобілізуються на активне знищення злоякісних клітин. На основі цих відкриттів були створені «інгібітори чекпоінтів», які знайшли широке застосування в онкології. На жаль, подібні препарати діють не на всі пухлини, а результативність терапії залежить від генотипу онкохворого. До того ж подібне лікування занадто дороге та використовується тільки у деяких клініках.

імунотерапія

Крім інгібіторів чекпоінтів, імунотерапія включає генну CAR-T-клітинну терапію. У хворого лімфобластним лейкозом вилучають Т-лімфоцити, за допомогою біомаркера CD19 їх «перепрограмують» та повертають в організм. Подібне лікування показало високу ефективність, але виявилося занадто дорогим. Вартість одного курсу – близько 500 000 доларів.

Розроблено й інші види імунотерапії (Yescarta, Kymriah), які призначені для лікування В-великоклітинної лімфоми. Вони характеризуються високою результативністю лікування. Але є й істотні недоліки – виражені побічні ефекти, складність виготовлення ліків та висока вартість лікування.

Таргетна терапія, на відміну від хіміотерапії, діє вибірково – знищує тільки клітини, що зазнали мутацій. Новий напрямок – таргетна радіорецепторна терапія, при якій застосовують комбінацію аналогів соматостатину (пептидного гормону) з радіоактивним ізотопом. Пептид виявляє злоякісні клітини, а радіоактивний елемент їх знищує.

Успіхи у діагностиці ракових захворювань

Ефективність лікування раку в істотній мірі залежить від раннього діагностування. Але на початкових стадіях виявити пухлину дуже складно. Тому важливе значення медики приділяють розробці універсальних способів діагностики, здатних «зробити революцію» в онкології.

Вченим вдалося встановити, що аналіз крові, спрямований на вивчення генів та протеїнів (множинних маркерів), здатний з високою точністю показати присутність ракових клітин в організмі. Наприклад, тест CancerSEEK, який досліджує біомаркери та генні мутації, виявляє до восьми типів пухлин. А австралійським вченим вдалося знайти універсальну ознаку ДНК для колоректального раку, раку молочної та передміхурової залози, яка дозволить створити прості тести, що надають швидкий результат.

Основні цілі онкології

Онкологи виділили кілька пріоритетних напрямків, на яких слід сконцентруватися у найближчому майбутньому:

Основні цілі онкологі

  • пошук точних способів відповіді неоплазій на імунотерапію;
  • ефективне виявлення пацієнтів, які потребують післяопераційної терапії;
  • удосконалення методів таргетної терапії для онкохворих дітей;
  • оптимізація лікування літніх людей з онкозахворюваннями;
  • зменшення довгострокових наслідків у терапії ракових захворювань;
  • детальне дослідження впливу ожиріння на розвиток злоякісних пухлин;
  • створення дієвих стратегій виявлення та лікування передракових станів.

Прогнози вчених

На відміну від передбачень, наукове прогнозування базується на достовірних фактах. Воно може допомогти онкологам відкоригувати свою роботу, щоб у майбутньому ефективно боротися з раковими захворюваннями.

Прогнози вчених

Американські медики вивчили динаміку захворюваності та смертності десяти найпоширеніших пухлин та склали прогноз по ним на 2040 рік. Вони стверджують, що завдяки відмові від куріння, поліпшенню якості ранньої діагностики та підвищенню ефективності лікування зменшиться захворюваність на рак легень та передміхурової залози. В результаті рак передміхурової залози втратить лідируюче положення та випаде з першої п’ятірки. Його місце займе меланома, яка буде зустрічатися у два рази частіше. У той же час рак легенів залишиться на другому місці. Стабільна динаміка передбачається також для колоректального раку та пухлин сечового міхура. Значно підвищиться частота захворюваності (з 46 000 до 76 000) на рак нирок.

У жінок буде помітний ріст захворюваності. Сильно збільшиться захворюваність на рак грудей та тіла матки. Жінки обженуть чоловіків за частотою розвитку злоякісних пухлин легенів. Частота меланоми підвищиться більше, ніж у два рази (з 41 000 до 92 000).

Незважаючи на ріст захворюваності, вчені прогнозують зниження смертності. Вони стверджують, що від раку легенів помиратиме вдвічі менше хворих. Також знизиться смертність від раку молочних залоз. При цьому «головним вбивцею» поступово стане рак підшлункової залози. Смертність від інших онкологічних захворювань залишиться приблизно на колишньому рівні.

На основі прогнозу можна припустити, що в 2040 році у зв’язку з прогресуванням меланоми знадобиться збільшити кількість онкодерматологів. Також буде потрібно більше лікарів-діагностів для організації широкомасштабного скринінгу ракових захворювань.

Висновки

Незважаючи на розробку нових протипухлинних методик, які істотно поліпшують прогнози, поки що не завжди вдається досягти повного одужання онкохворих або хоча б тривалої ремісії. Швидше за все, подібна перспектива буде зберігатися у найближчому майбутньому.

До того ж нові препарати дуже дорогі (коштують десятки та сотні тисяч доларів) та доступні не скрізь. Найбільше нових протипухлинних препаратів (більше 40 з 55) можна придбати у Німеччині, США, Японії та Великобританії. Жителі більшості країн, що розвиваються, мають доступ менше, ніж до 20% ліків.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися