Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
25 травня 2021
Для пацієнтів

Червоне м’ясо та сир – як вони підвищують ризик виникнення раку (нове дослідження)

Червоне м’ясо та сир
Результати останніх досліджень показали взаємозв’язок між кількістю вживання червоного м’яса та сирів із ризиком розвитку раку, особливо колоректального.

До складу червоного м’яса входить моносахарид N-гліколілнейрамінової кислоти – Neu5Gc. Ця речовина міститься у клітинах ссавців (крім людини, тхорів та деяких видів мавп), а у риб та птахів відсутня. Коли дитина вперше їсть молочну продукцію або червоне м’ясо, в її організмі починають синтезуватися антитіла до Neu5Gc, які підвищують ризик утворення злоякісних пухлин. Про цю властивість антитіл вчені дізналися давно, але виявити прямий зв’язок їм довго не вдавалося.

Neu5Gc

Вчені багато років шукали докази залежності між вживанням червоного м’яса та ризиком утворення злоякісних пухлин. Нові дослідження дозволили продемонструвати кореляцію на молекулярному рівні.

Ізраїльські та французькі вчені провели велике дослідження, у процесі якого вивчали харчові звички людей. В експерименті взяло участь 19 621 чоловік. Керував проектом Веред Падлер-Каравані (співробітник Тель-Авівського університету).

Дослідники оцінили вміст Neu5Gc у молоці та м’ясі, визначили його щоденне вживання серед опитаних людей. Отримані результати дозволили розробити на основі концентрації Neu5Gc рейтинг продуктів тваринного походження в залежності від рівня ризику розвитку онкозахворювань.

Реактивність антитіл до Neu5Gc визначали трьома методами ELISA, щоб забезпечити максимальну точність дослідження. Отриману інформацію проаналізували, використовуючи програмне забезпечення Genepix Pro, та обробили за допомогою таблиць Excel.

Аналіз результатів

Веред Падлер-Каравані заявив, що був виявлений прямий взаємозв’язок вживання сирів та червоного м’яса зі збільшенням концентрації антитіл до моносахариду Neu5Gc, а, отже, з підвищенням ризику онкології. Він зазначив, що максимальний ризик виявлений для колоректального раку, але червоне м’ясо здатне спровокувати розвиток й інших видів онкологічних захворювань.

При щоденному вживанні 50 грамів червоного м’яса ризик розвитку колоректального раку збільшується на 18%, онкології молочної залози – на 9%, пухлин простати – на 4%. Також на 8% підвищується смертність від ракових захворювань.

ризик розвитку

Американські та бразильські біологи припускають, що моносахарид Neu5Gc здатний вбудовуватися у клітини людини. При цьому імунна система реагує на подібні клітини як на чужорідний агент, провокуючи синтез антитіл та розвиток запального процесу. В результаті збільшується ризик раку.

Міжнародне агентство з вивчення раку кваліфікувало червоне м’ясо як ймовірно канцерогенне для людини (група 2А).

Аналіз показав, що найвища концентрація Neu5Gc у молоці овець та кіз, помірна – у червоному м’ясі, досить низька – у коров’ячому молоці.

найвища концентрація

У країнах з низьким споживанням м’яса (близько 20 грам в день) захворюваність колоректальним раком набагато нижча, ніж у країнах з високим споживанням м’ясної продукції (150-160 грам в день).

Щоб отримати більш детальну інформацію, вчені відібрали 120 осіб різного віку та статі. Результати показали, що у країнах з високим рівнем споживання м’яса захворюваність та смертність серед чоловіків майже в 2 рази перевищує аналогічні показники серед жінок. У країнах з низьким споживанням м’ясопродуктів особливих відмінностей не було помічено.

Роз’яснення вчених

У відповідь на останні дані Всесвітній фонд досліджень раку дав пояснення. Вчені заявили, що не варто повністю відмовлятися від червоного м’яса, через те що воно є цінним джерелом білка, вітаміну В12, заліза та цинку.

Роз’яснення вчених

Якщо звести до мінімуму вживання червоного м’яса та підвищити вміст у раціоні овочів, фруктів та цільнозернових продуктів, то ризик розвитку колоректального раку істотно знижується.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися