Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
22 грудня 2021
Для пацієнтів

Дефіцит харчування у онкохворих: міф чи реальність

Дефіцит харчування

У ракових хворих недоїдання зустрічається набагато частіше, ніж у пацієнтів із іншими захворюваннями. Поширеність проблеми варіює в межах 20-70%, що залежить від віку хворого, типу та стадії раку. Найбільш схильні до ризику літні люди, пацієнти з просунутими стадіями хвороби, хворі з раком печінки, шлунково-кишкового тракту, легень, голови та шиї.

Згідно зі статистикою, 10-20% онкохворих помирає не від основного захворювання, а від нутритивної недостатності. Вона знижує імунітет, через що організму не вистачає сил для боротьби з хворобою.

У 2003 році група експертів з онкології ECOG провела дослідження, в якому взяли участь 3047 онкохворих. Вони вивчали поширеність поживної недостатності, причини та наслідки недоїдання, пов’язаного з раком, розглянули доступні підходи до лікування, розробили практичні заходи для нутритивної підтримки харчування.

При ракових захворюваннях травної системи нутритивна недостатність зустрічається у 70-83% хворих. Найчастіше її виявляють при пухлинах, розташованих у стравоході та шлунку.

Причини нутритивної недостатності

Чому ж онкохворі відчувають недостатність харчування, адже вони не мають особливих обмежень у дієті?

Злоякісна пухлина провокує запальні процеси та біохімічні зміни в організмі, що може викликати збої у всіх видах обміну (вуглеводному, ліпідному, білковому, мінеральному). В результаті відбувається виснаження організму – розвиваються анорексія та кахексія (характерні для 60-80% онкохворих), саркопенія (зменшення м’язової маси), синдроми кишкової недостатності (порушення рухової та секреторної функції кишечника) та гіперметаболізму-гіперкатаболізму (посилений розпад поживних речовин).

Особливо поширена білково-енергетична недостатність серед пацієнтів з пухлинами, локалізованими у торакоабдомінальній області. У таких випадках провокуючими факторами служать дисфагія (труднощі при ковтанні), стеноз (звуження просвіту) шлунково-кишкового тракту, мальабсорбція (порушення всмоктування поживних речовин у кишечнику), що перешкоджає надходженню нутрієнтів до організму.

Викликати нутритивну недостатність, крім дії пухлини, здатне і протипухлинне лікування.

Відомі й інші причини, що ускладнюють організацію харчування: нудота, блювання, діарея, запори, дефекти зубного ряду, сухість ротової порожнини, запалення слизових оболонок травної системи.

Наслідки нутритивної недостатності

Результати досліджень показали, що поживна недостатність:

  • призводить до втрати ваги та виснаження організму;
  • послаблює імунну систему;
  • підвищує ризик інфекцій після хірургічного втручання (36% у виснажених пацієнтів проти 14% у хворих, що нормально харчуються), що вимагає використання антибіотиків (36% проти 23%);
  • викликає толерантність (звикання) до ліків, що потребує постійного підвищення дозування (у результаті посилюється негативна дія лікарських засобів на організм, підвищується ймовірність виникнення побічних ефектів, продовжуються терміни госпіталізації, збільшується вартість лікування);
  • знижує фізичну активність;
  • погіршує якість життя пацієнтів;
  • у 2-5 разів збільшує ризик смерті.

Тому, при проходженні курсу терапії дуже важливо контролювати стан харчування.

Як запобігти нутритивній недостатності

Для вирішення проблеми недоїдання, пов’язаного з раком, експерти рекомендують:

  • проводити скринінг всіх онкохворих (незалежно від індексу маси та анамнезу ваги) на початку лікування, щоб оцінити ризик розвитку недостатності харчування та виявити навіть найменші відхилення у харчових звичках;
  • індивідуально для кожного пацієнта розробляти мультимодальну нутритивну допомогу, спрямовану на збільшення споживання поживних речовин, усунення запалень, зменшення гіперметаболічного стресу, підвищення фізичної активності.

Для оцінки ризику розвитку нутритивної недостатності визначають запальні біомаркери, вимірюють загальні витрати енергії та енергетичну витрату у стані спокою, ступінь анорексії, обчислюють м’язову масу.

Форми нутритивної підтримки

Нутритивною підтримкою називають лікувальне харчування, спрямоване на оптимізацію процесу метаболізму та збільшення резервів організму. З цією метою використовують спеціальні суміші, які забезпечують організм усіма необхідними поживними речовинами.

Дослідження, яке було проведене в європейських лікарнях, показало, що лише 30-60% хворих на рак, що наражаються на ризик недоїдання, отримують нутритивну підтримку. Інше дослідження показало, що у 40% випадків лікарі неправильно оцінюють тяжкість проблем, через що пацієнти не отримують необхідної їм нутритивної допомоги.

Форму лікувального харчування підбирають залежно від апетиту пацієнта, його історії хвороби, типу та стадії раку, відповіді на лікування.

Пацієнтам, які перебувають у групі ризику, заповнити прогалини у харчуванні допоможуть збагачені продукти та пероральні харчові добавки.

У складних випадках використовують харчування:

  • сипінгове – вживання продуктів у рідкому вигляді;
  • зондове – їжа надходить у шлунок за допомогою зонда;
  • парентеральне – внутрішньовенне введення поживних речовин;
  • змішаний варіант.

Особливу небезпеку становить саркопенія, яка є важливим прогностичним фактором токсичності лікування та смертності. Для ведення таких пацієнтів рекомендовані анаболічні та антикатаболічні препарати, а також поживні речовини, які насичені амінокислотами та жирними кислотами.

Нутритивна підтримка, адаптована до потреб пацієнта, відшкодовує підвищені енерговитрати, посилює чутливість ракових клітин до хіміотерапії, послаблює токсичну дію цитостатиків на здорові клітини, підвищує якість життя та виживання.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися