Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
20 січня 2022
Для пацієнтів

Чим не потрібно лікувати онкологію: основні помилки

Чим не потрібно лікувати онкологію

Деякі люди не довіряють офіційній медицині та намагаються знайти альтернативні методи лікування раку. При цьому у продаж надходять різні засоби, які широко рекламуються, хоча не мають медичних та наукових доказів ефективності.

Настойки/відвари на травах

Багато рослин мають лікарські властивості та позитивно впливають на організм, завдяки чому можуть застосовуватися як доповнення до протипухлинного лікування. Але для отримання ефекту підбирати збір повинен лікар з огляду на діагноз пацієнта, його загальний стан та наявність супутніх патологій. Приймати трав’яний збір потрібно тривалий час, періодично підвищуючи дозування та роблячи заміну з урахуванням особливостей перебігу хвороби.

Лікування одними настойками та відварами трав без прийому медикаментів не вилікує від раку.

Самостійний підбір трав здатний погіршити ситуацію та завдати істотної шкоди здоров’ю.

Немає доказів, що підтверджують здатність нижчеперелічених рослин лікувати рак:

  • Actaea racemosa (клопогін кистевидний).
  • Алое.
  • Андрографіс волотистий.
  • Авелоз (молочай тирукаллі, олівцеве дерево, рослина вогняної палички).
  • Маніока.
  • Чапараль.
  • Хлорелла.
  • Ехінацея.
  • Женьшень.
  • Імбир.
  • Goldenseal (жовтокорінь).
  • Гостю колу.
  • Розторопша плямиста.
  • Омела (іскадор).
  • Nerium oleander (олеандр).
  • Пау д’арко.
  • Раувольфія зміїна (зміїний корінь).
  • Червона конюшина.
  • Saw palmetto (Serenoa repens).
  • Гравіола (сметанне яблуко).
  • Strychnos nux-vomica.
  • Uncaria tomentosa (котячий кіготь).
  • Венерина мухоловка.
  • Дикий (китайський) ямс.
  • Чорний волоський горіх.

Деякі із зазначених рослин не тільки не мають лікувальної дії, але й шкодять здоров’ю.

Дослідження американського онкологічного товариства показують, що:

  • сік авелоза пригнічує імунітет та сприяє росту пухлини;
  • жовтокорінь має токсичні властивості, а у високих дозах може призвести до смерті;
  • сік олеандру навіть у невеликих кількостях здатний спричинити смерть.

Чистотіл

Завдяки цілющим властивостям чистотіл може використовуватися для симптоматичної та підтримуючої терапії при онкологічних захворюваннях. Але у боротьбі з раком він безсилий, тому що не має протипухлинної дії. Отрута хелідонін, що міститься у рослині, не є цитостатиком, що доведено клінічно.

Полин

Американські онкологи заявили, що артемізинін, що міститься в полині, здатний знищувати до 98% ракових клітин. Розробка ліків знаходиться на стадії клінічних випробувань.

Але це не означає, що можна вилікуватися настойками цієї рослини чи абсентом. Артемізинін отримують з полину однорічного, а при приготуванні абсенту використовують полин гіркий, до складу якого входить галюциноген туйон. Навіть якщо ви візьмете однорічний полин, то отримати самостійно ліки не вдасться. У спиртовій витяжці міститься лише 0,022-0,054% артемізиніна. Така низька концентрація не здатна знищити ракові клітини. При сильному підвищенні дозування спиртова настойка становить небезпеку для життя людини. До того ж у саморобній настойці, крім артемізиніна, містяться й інші речовини, зокрема токсичні.

Гвоздика

Пряність містить насичені ефіри, які мають антиоксидантну дію – захищають організм від вільних радикалів та знижують ризик виникнення раку. Але доведеної інформації про здатність гвоздики лікувати злоякісні пухлини немає.

Гриби

Вчені з Університету штату Пенсильванія довели, що завдяки антиоксиданту ерготіонеїну гриби знижують ризик утворення злоякісних пухлин в організмі. Але це не означає, що вони здатні лікувати рак. До того ж слід зважити, що корисні властивості грибів залежать від місця зростання. Гриби, що ростуть біля траси, накопичують важкі метали та токсини, що може становити небезпеку не тільки для здоров’я, а й для життя.

Немає доказів ефективності та безпеки грибів шиїтаке, рейші, агарікус, чага. При вживанні чайного гриба спостерігалися побічні ефекти: запалення мязів, отруєння.

Глина

Деякі види глини є ентеросорбентами, завдяки чому очищають організм від токсинів. Але у продаж часто надходять глини, що не володіють подібними властивостями. До того ж до їх складу можуть входити шкідливі для організму речовини, які здатні суттєво підірвати здоров’я. Знищити ракові клітини глина неспроможна.

Фольга

Останнім часом стало достатньо поширеним лікування фольгою. Реклама приписує цьому засобу чудодійну здатність ефективно лікувати різні захворювання, що не доведено клінічно. Не варто сподіватися, що фольга зможе перемогти рак. До того ж в число протипоказань до її використання входять онкологічні захворювання.

Канабіс

Доклінічні дослідження, проведені у Національному інституті раку США, показали, що каннабіноїди здатні загальмовувати ріст злоякісних пухлин. Але отримані результати потребують тривалих досліджень. Канабіс не має офіційних рекомендацій та не може бути панацеєю від раку. До того ж він викликає безліч побічних реакцій, до яких входять запаморочення, почастішання серцевого ритму, зниження тиску, послаблення м’язового тонусу, галюцинації, параноя. Згодом канабіноїди призводять до звикання, а припинення прийому причиняє синдром відміни. Отже, шкода каннабісу істотно перевершує сумнівну користь.

Протигрибкові препарати

У онкохворих внаслідок ослаблення імунітету збільшується ризик розвитку грибкових захворювань. Тому за потреби лікар може призначити протигрибкові препарати для знищення інфекції. Але при лікуванні раку антимікотики безсильні.

Трихопол

Деякі вчені висувають гіпотези, за якими рак викликають трихомонади, та стверджують, що для лікування слід використовувати трихопол. Але ці гіпотези помилкові. Трихомонада може тільки підвищувати ризик розвитку злоякісних пухлин, але не є основною причиною хвороби. Тому трихопол під час лікування раку не дасть результатів.

Зміїна отрута

Біологи Університету Північного Колорадо активно досліджують отруту змій на можливість створення ліків від раку. При цьому вони заявляють, що основна проблема – навчитися знищувати ракові клітини без смертельного результату для людини. Отже, самолікування зміїною отрутою може стати причиною смерті.

Зміїна настойка

У східних країнах стали досить поширеними настойки із отруйних змій. Незважаючи на цілющі властивості цих напоїв, їх ефективність при лікуванні раку не доведена. Слід врахувати, що у великих дозах приймати настойку категорично протипоказано, а при порушенні технології приготування напій замість користі може зашкодити здоров’ю. До того ж при відкритті пляшки змія може прокинутися (ці плазуни здатні, перебуваючи у спирті, протягом декількох місяців зберігати життєздатність) та вкусити людину, завдавши смерті.

Хлорид цезію

Ця токсична сіль рекламується як високоефективний засіб від раку. Докази, що підтверджують це твердження, відсутні, але неодноразово повідомлялося про серйозні побічні реакції, до яких входять гіпокаліємія, аритмія та зупинка серця.

Gc-MAF

Так називають фактор активації макрофагів, який одержують з білка Gc. Виробники заявляють, що він лікує рак та ВІЛ, що не підтверджується науковими даними.

Германій

Цей металоїд продається як добавка, здатна лікувати рак легень та лейкемію. Докази користі відсутні, але є інформація про шкоду таких добавок.

Сульфат гідразину

Вважають, що ця хімічна сполука лікує рак. Хоча є докази, що деякі хворі при прийомі сульфату гідразину набирають вагу, але немає інформації про здатність з’єднання знищувати ракові клітини.

Колоїдне срібло

Рідина, до складу якої входить суспензія частинок срібла, позиціонується як засіб від багатьох захворювань, зокрема онкологічних. Немає доказів ефективності та безпеки подібного лікування. У деяких випадках колоїдне срібло викликає аргірію – патологію, при якій обличчя набуває незворотного синьо-сірого кольору.

Кребіозен (креатин, каркалон, ліки Х)

Рідина, виготовлена ​​на основі мінеральної олії, яка рекламується як альтернативна терапія раку. Доказів про користь цього засобу немає, але є інформація про небезпечні побічні ефекти.

Ліпоєва кислота

Вітаміноподібна речовина, що бере участь у вуглеводному обміні. Доказів, що підтверджують здатність ліпоєвої кислоти знищувати ракові пухлини, немає.

MMS (Miracle Mineral Supplement)

Розчин 28% хлориту натрію в дистильованій воді, що рекламується як ліки від раку, має токсичні властивості. Це промисловий відбілювач, який здатний завдати сильної шкоди здоров’ю.

Касторове масло

Це масло виготовляють із насіння рицини. Твердження, що засіб при нанесенні на шкіру здатний вилікувати рак, не підтверджується наявними науковими даними.

Виноград

Виноградна дієта популяризується як засіб, здатний перемогти рак. Але немає надійної інформації, що підтверджує здатність екстракту виноградних кісточок, винограду, червоного вина запобігати онкологічним захворюванням та лікувати їх.

Кверцетин

Цей рослинний пігмент належить до флавоноїдів, має антиоксидантний ефект та протизапальні властивості. Надійні клінічні докази здатності кверцетину лікувати рак відсутні.

Акулячий хрящ

Через помилкову думку про те, що акули не хворіють на рак, акулячий хрящ вважається ефективним засобом від раку. Але дослідження, проведені фахівцями клініки Майо (США), не підтвердили це твердження.

Бікарбонат натрію (харчова сода)

Деякі лікарі рекламують харчову соду як ліки від раку, що не підтверджується вагомими доказами.

Capsicum (капсикум)

Так називають стручковий перець (кайенський, халапеньо), що позиціонується як засіб для лікування раку. Але клінічні дослідження не підтвердили заяв про ефективність цілісного перцю та його добавок під час лікування раку.

Урина

Досить поширена практика лікування різних захворювань (зокрема раку) власною сечею (в якості пиття, клізм, ін’єкцій). Але немає даних, що підтверджують ефективність уринотерапії.

Амігдалін

Цей глікозид (вітамін В17) рекламується як ліки від раку. При цьому доведено, що він є неефективним та токсичним. Реклама амігдаліну описується як найприбутковіша, найхитріша та найвитонченіша шарлатанська афера в історії медицини.

Харчові добавки

Багато виробників харчових добавок заявляють, що їхня продукція може лікувати різні захворювання, у тому числі рак. Ці заяви не підтверджуються науковими даними та клінічними випробуваннями.

Жодні харчові добавки не можуть знищити злоякісні пухлини, в тому числі:

  • Кораловий кальцій – подрібнені на порошок корали.
  • Олія ему – продукт, який виготовляється з жирової тканини ему.
  • ГЕА (дегідроепіандростерон) – стероїдний гормон.
  • ДМСО (диметилсульфоксид) – сіркоорганічна сполука.
  • Протандім – добавка на травах.
  • Vitacor – вітамінна добавка.
  • Карктол – добавка з аюрведичних трав.
  • FWGE – екстракт ферментованих зародків пшениці.
  • Вітграс – продукт із пшеничних зерен.
  • Juice Plus – концентрований екстракт овочевих та фруктових соків.
  • Seasilver – добавка із рослинних екстрактів.
  • Pygeum – екстракт з африканської вишні та африканської сливи.
  • Essiac – трав’яний чай.

Терапія ді Белла

Луїджі ді Белла розробив коктейль із ліків, вітамінів та гормонів, який просувається як засіб від раку. Наукові дані не підтверджують ефективності препарату. Навпаки, коктейль стимулює серйозні побічні ефекти, що включають діарею, нудоту, блювання, зниження тиску, підвищення концентрації цукру в крові, сонливість, неврологічні прояви.

Кансема (чорна мазь)

Паста рекламується як ліки від онкозахворювань, особливо раку шкіри. Але Американське онкологічне товариство стверджує, що кансема не тільки неефективна при раку, а й шкідлива, оскільки викликає опіки та спотворення.

Ефективність всіх перерахованих вище методів не доведена, а їх використання носить псевдонауковий характер.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися