Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
07 квітня 2021
Для лікарів

Власний клінічний досвід використання Севофлурану-Хемотека (Лісний І.І., Закальська Х.А.)

Власний клінічний досвід використання Севофлурану-Хемотека

У статті, авторами якої є Лісний Іван Іванович та Закальська Христина Андріївна, представлено результати дослідження спеціалістів відділення анестезіології та інтенсивної терапії Національного інституту раку МОЗ України щодо ефективності та безпечності використання інгаляційної анестезії препаратом Севофлуран (Хемотека) у дорослих пацієнтів, які потребували загальної анестезії при онкохірургічних втручаннях.

За останні 10 років інгаляційна анестезія, зокрема на основі Севофлурану, дедалі частіше почала застосовуватися у клінічній практиці в Україні. Так, у більшості регіонів частка інгаляційної анестезії з використанням Севофлурану зросла з 0,8% у 2010 році до 15% у 2012 році (Глумчер Ф.С., 2013).

Мета дослідження – ​оцінити якість інгаляційної анестезії з використанням Севофлурану (Хемотека) у дорослих пацієнтів, які потребували загальної анестезії при онкохірургічних втручаннях.

Критеріями оцінки якості анестезії Севофлураном (Хемотека) були такі параметри:

  • безпечність використання пристрою «Quik Fil»
  • зручність його застосування
  • оцінка анестетичної ефективності під контролем потреби у фентанілі
  • оцінка седативної активності за допомогою BIS-моніторингу
  • зручність застосування флаконів Севофлурану (Хемотека) різних об’ємів (50, 100 і 200 мл)

Анестезію було проведено у 6 хворих віком 42-79 років (середній вік – ​58 років), серед яких 3 жінки і 3 чоловіки (група 1). Отримані результати порівнювали з архівними даними (інгаляційна анестезія з використанням Севофлурану інших виробників) попередніх досліджень, проведених у 2012 році за участю 21 хворого (група 2) (Лісний І.І., 2012).

Результати дослідження

Основні результати порівняння ефективності двох анестетиків представлено у таблиці.

При аналізі глибини седації під час анестезії було встановлено, що показники BIS знаходилися в межах бажаної глибини анестезії, не відрізнялися у групах порівняння і не перевищували ані нижньої, ані верхньої межі норми.

Також оцінювали час виходу з анестезії та швидкість відновлення, частоту виникнення ускладнень і задоволеність пацієнтів. У даному дослідженні не було виявлено відмінностей у тривалості пробудження після анестезії між двома групами.

Деякі автори вказують на те, що викорис­тання Севофлурану як для індукції, так і для підтримання анестезії збільшує частоту виникнення післяопераційної нудоти і блювання, що може подовжувати час перебування у стаціонарі й знижувати задоволеність хворого якістю анестезії. Smith et al. реєстрували, що післяопераційна нудота в пацієнтів, які отримували Севофлуран як для індукції, так і для підтримання анестезії, виникала частіше, ніж у тих, хто отримував пропофол. Утім профілактичне застосування ондансетрону в поєднанні з інгаляційним знеболенням за допомогою Севофлурану знижує частоту виникнення нудоти і блювання після хірургічного втручання [3]. У нашому дослідженні не спостерігалося нудоти та блювання у хворих після використання Севофлурану (Хемотека).

Витрату інгаляційного анестетика під час операції реєстрували методом зважування випарника до і після операції [2]. При порівнянні даних двох груп не було встановлено відмінностей у витраті Севофлурану під час операції (таблиця). 

Власний клінічний досвід використання Севофлурану-Хемотека

При оцінці зручності заповнення випарника системою «Quik Fil» не було встановлено відмінностей між двома групами спостереження. Система забезпечувала герметичність заправного пристрою, що запобігало потраплянню анестетика в операційну. Важливість способу заливки інгаляційного анестетика у випарник підтверджується стандартами Американського товариства з випробування матеріалів (American Society for Testing and Materials, ASTM), що рекомендують безпечне для медичного персоналу заповнення випарника наркозного апарата [4]. Конструктивні особливості випарників із системою заливки «Quik Fil» дозволили провести анестезію Севофлураном, не перевищуючи рекомендованих норм концентрації галогеновмісних анестетиків у повітрі операційної.

Севофлуран (Хемотека) доступний у флаконах різного об’єму: 50, 100, 150, 200 та 250  мл. Це дозволяє заправляти випарник залежно від необхідного завантаження наркозно-­дихальної апаратури. При нечастому застосуванні інгаляційної анестезії заправка невеликими об’ємами інгаляційного анестетика запобігає залишенню заправленого випарника на тривалий час.

Висновки

Використання Севофлурану (Хемотека) для інгаляційної анестезії забезпечує:

  • необхідну якість анестезії з достатнім рівнем седації;
  • безпеку персоналу операційної завдяки безконтактній заправці випарника.

Література

  1. Глумчер Ф.С. Индукция и поддержание ингаляционной анестезии (VIMA) севофлураном у взрослых пациентов, требующих хирургического вмешательства: оценка качества анестезии анестезиологами и пациентами // Біль, знеболення та інтенсивна терапія. – 2013.
  2. Лісний І.І., Закальська Х.А. Економічні складові різних видів анестезії: внутрішньовенна vs інгаляційна // Біль, знеболення та інтенсивна терапія. – 2016.
  3. Smith I., Terhoeve P.A., Hennart D., Feiss P., Harmer M., Pourriat J.L. A multicentre comparison of the costs of anaesthesia with sevoflurane or propofol. Br. J. Anaesth., 1999.
  4. American Society for Testing and Materials. Standard specification for anesthesia equipment: scavenging systems for anesthetic gases. West Conshohocken, Pa: American Society for Testing and Materials; 1991.

Ключові слова: інгаляційна анестезія, Севофлуран, Хемотека.

«Видавничий дім «Здоров’я України. Медичні видання». Тематичний номер «Хірургія, Ортопедія, Травматологія, Інтенсивна терапія» № 1 (44), 2021 р. Рубрика: анестезіологія, результати дослідження.

Як правильно заповнити вапорайзер Севофлураном (Хемотека)

Автор: Лісний І.І., д.мед.наук, професор, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії, Закальська Х.А., Національний інститут раку МОЗ України, м. Київ


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися