Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
16 лютого 2021
Всі публікації

Нові рекомендації з профілактики раку від Американської онкологічної спільноти

рекомендації з профілактики раку

У 1913 році 10 медиків і 5 підприємців заснували у Нью-Йорку «Американське товариство боротьби з раком» (ASCC), перейменоване у 1944 році в «Американське онкологічне товариство» (ACS). Це загальнонаціональна організація, діяльність якої спрямована на ліквідацію ракових захворювань.

Члени ACS працюють по всій території США, а штаб-квартира організації розташована в Атланті.

Оновлення рекомендацій ACS з огляду на нові дослідження

Експерти ACS на початку 80-х років минулого століття розробили рекомендації з профілактики онкозахворювань щодо харчування і фізичної активності для людей, які раніше не хворіли на рак. Кожні кілька років вони оновлюють документ, вносячи в нього корективи, засновані на останніх наукових дослідженнях, що дозволяє «йти у ногу з часом». У 2020 році експерти оновили версію 2012 року і опублікували її в «A Cancer Journal for Clinicians».

Рекомендації щодо харчування

Основні фактори, що провокують рак – алкоголь, куріння, неправильне харчування, надлишкова маса тіла та малорухливий спосіб життя. Вони становлять 18,2% всіх випадків раку і 15,8% смертельних випадків.

Рекомендації

Важливо протягом усього життя підтримувати вагу у нормі, дотримуючись здорової дієти. Щоб організм отримував всі необхідні йому нутрієнти в оптимальній кількості, в раціон повинні входити фрукти і овочі різного забарвлення (червоні, помаранчеві, темно-зелені), бобові (горох, квасоля), продукти із цільного зерна.

Соки по концентрації корисних речовин істотно поступаються свіжим овочам і фруктам. Немає доказів здатності соків проводити детоксикацію організму, зменшувати ризик раку або забезпечувати інші переваги для здоров'я.

Овочі та фрукти містять вітаміни, макро- та мікроелементи, необхідні для правильного функціонування клітин і всього організму.

Користь організму приносять в однаковій мірі фрукти та овочі, вирощені як органічними, так і традиційними методами. Видалити залишки пестицидів здатна промивка.

До складу цільного зерна входить клітковина, яка стабілізує вагу, нормалізує кишкову мікрофлору, покращує травлення, прискорює просування їжі по кишечнику, чим скорочує тривалість дії на організм канцерогенів.

Метааналіз показав, що щоденне споживання 30 грам цільного зерна знижує на 5% ризик колоректального раку.

Згідно з рекомендаціями ACS, слід щодня з'їдати 1,5-2 чашки фруктів і 2,5-3 чашки овочів.

Рослинні дієти

Рослинні дієти підвищують концентрацію корисної мікрофлори в кишечнику, запобігають запаленню, покращують реакцію на інсулін, зменшують окислювальне пошкодження ДНК, сприяють схудненню, а, отже, мінімізують ймовірність розвитку злоякісних процесів.

Експерти відзначають, що не існує одного або декількох продуктів, здатних знизити ризик раку. Поліпшити загальний стан здоров’я і здатність організму боротися із захворюваннями здатні тільки здорові патерни харчування.

На підставі проведених досліджень онкологи зробили висновки, що:

  • дієта, багата рослинною їжею, з мінімальним вмістом тваринних продуктів і рафінованих вуглеводів значно знижує ризик раку грудей в клімактеричний період;
  • істотне скорочення споживання переробленого і червоного м’яса зводить до мінімуму ризик колоректального раку.
Експерти стверджують, що ГМО абсолютно безпечні для здоров’я і ніяк не пов’язані з ризиком онкозахворювань.

Бажано виключити з раціону продукти, отримані з очищеного зерна, червоне м’ясо, оброблені м’ясні продукти, їжу глибокої обробки, цукровмісні напої.

виключити з раціону

Обробленим називають м’ясо, яке піддавали ферментації, солінню, копченню (бекон, шинка, ковбаса, сосиски, хот-доги). До високо оброблених продуктів належать фастфуди, піца, чіпси, торти, печиво, цукерки, морозиво – їжа, яка сильно відрізняється від своїх джерел. Вона містить багато цукру, насичених жирів, рафінованого зерна, що несприятливо діє на здоров’я і підвищує ризик раку.

В оброблених продуктах майже немає корисних елементів і клітковини, зате є багато цукру, солі та жирів. Тому ACS рекомендує в якості альтернативи червоному і обробленому м’ясу використовувати птицю, рибу і бобові.

Доведено, що червоне і оброблене м’ясо підвищують ризик колоректального раку. Деякі факти вказують на те, що ці продукти також сприяють утворенню злоякісних пухлин у молочній залозі та простаті.

Цукор і підсолоджувачі

Додавання різних видів цукру і підсолоджувачів сприяє набору ваги і ожирінню, що є причиною 13 видів онкозахворювань, серед яких центральне місце займає рак ендометрія.

Молочні продукти

Щодо молокопродуктів онкологи не дають ніяких рекомендацій, через те що ці продукти, хоча знижують ризик розвитку одних видів раку (колоректального, молочної залози), але підвищують ймовірність інших онкозахворювань (передміхурової залози).

Харчові добавки

Медики не вітають використання БАДів для профілактики ракових захворювань. Більшість біологічно активних добавок не мають сертифікатів і не схвалені до застосування. Тому немає гарантії у тому, що на етикетці правильно вказано склад і, що добавки не містять шкідливих для здоров’я речовин. До того ж у різних виробників вміст одного і того ж БАДу може сильно відрізнятися.

Мінеральні та вітамінні добавки рекомендовані людям, організм яких відчуває дефіцит цих елементів, і хворим із синдромом мальабсорбції (неякісним всмоктуванням поживних речовин у кишечнику). Також їх можна приймати при обмеженнях у харчуванні та вагітним жінкам.

Здатність харчових добавок знижувати ризик виникнення раку не доведена. Навпаки, деякі БАДи, що містять підвищену концентрацію β-каротину, вітамінів А і Е, навіть збільшують цей показник. Додатковий кальцій у деяких випадках зменшує ймовірність колоректального раку. Але у той же час надмірне вживання кальційвмісних добавок може збільшити ризик смерті від ракових захворювань.

Найкраще джерело вітамінів, мінеральних елементів та інших корисних речовин – здорові продукти.

Алкоголь і рак

Експерти змінили і ставлення до алкоголю. Раніше вони вказували, що жінці протягом доби можна вжити порцію алкоголю, а чоловікам – не більше двох порцій. Одна порція включає 50 грам міцних спиртних напоїв, 150 грам вина, 330 грам пива.

Навіть невелика доза спиртних напоїв збільшує ризик онкозахворювань. Потрійна порція із часом провокує рак печінки і шлунку.

Зараз ACS рекомендує повністю відмовитися від алкоголю. Згідно з останніми даними, існує тісний зв’язок між вживанням спиртних напоїв і 7 формами онкозахворювань (рак печінки, гортані, глотки, стравоходу, ротової порожнини, молочної залози, колоректальний рак). Етанол належить до канцерогенних речовин. Він пошкоджує ДНК, інгібує смерть клітин, підвищує клітинну проліферацію, порушує процес всмоктування корисних речовин, збільшує окислювальний стрес.

Жоден із видів алкоголю не є менш ризикованим щодо раку.

Кава і рак

Вчені протягом декількох років активно вивчали питання про взаємозв’язок кави і злоякісних пухлин. Хоча їм не вдалося повністю розібрати всі механізми впливу напою на організм людини, але був встановлений сприятливий ефект по відношенню до деяких форм раку (особливо ротової порожнини, гортані, глотки, печінки, ендометрія, шкіри). До складу кави входять потужні антиоксиданти, які нейтралізують вільні радикали, знімають запалення, прискорюють транзит вмісту кишечника, активують метаболізм канцерогенів у печінці, контролюють гени, які усувають пошкодження ДНК. Але кава повинна мати помірну температуру, так як гарячі напої підвищують ризик утворення злоякісних пухлин у стравоході.

Надмірна вага і рак

Доведено, що надмірна вага істотно підвищує ризик смерті від цукрового діабету, ішемічної хвороби серця і багатьох (мінімум 18 видів) онкозахворювань, через те що провокує запальні процеси, окислювальний стрес, клітинну проліферацію і уповільнює механізми загибелі клітин. Досить скинути кілька зайвих кілограм, щоб поліпшити чутливість організму до інсуліну і гормональний метаболізм, що дозволить істотно знизити ризик виникнення багатьох форм раку.

Надмірна вага з’являється у результаті енергетичного дисбалансу, викликаного надмірним споживанням енергії (із продуктів і напоїв) і зниженими енергетичними витратами. Збільшують надлишок жиру в організмі дієта «західного» типу, фастфуди, солодкі напої, сидячий спосіб життя. Сприяють розщепленню жирових запасів «середземноморська» їжа, продукти, багаті харчовими волокнами, аеробні вправи.

Фізична активність

Фізична активність і рак

Підтримати хорошу форму і знизити ризик розвитку раку допоможе фізична активність – високоінтенсивні щоденні навантаження протягом 75-150 хвилин або помірно інтенсивні заняття протягом 2,5-5 годин. Бажано досягати (і навіть перевищувати) верхню межу. Також рекомендовані вправи для зміцнення м’язів 2-3 дні у тиждень.

Дітям і підліткам необхідні щоденні помірні та високоінтенсивні навантаження тривалістю не менше години. Вони повинні включати щоденну аеробну активність, вправи для зміцнення м’язів і кісток (не менше 3 днів на тиждень).

У той же час слід обмежити заняття, що вимагають сидячого способу життя: лежання, сидіння, перегляд телепередач, комп’ютерні ігри. Згідно з метааналізом, існує тісна залежність між низькою фізичною активністю і ризиком раку (особливо легенів, товстої кишки, грудей, ендометрія). Встановити причинний зв’язок між цими факторами досить складно, але підмічено, що фізичні вправи зменшують запалення, стабілізують геном, зменшуючи частоту клітинних «неполадок», зміцнюють імунну систему, зводять до мінімуму окислювальний стрес.

В організмі постійно утворюються ракові клітини, які здорова імунна система легко знаходить і ліквідує. Якщо ж людина харчується шкідливою їжею, зловживає алкоголем, має надмірну вагу, то імунітет, зайнятий іншими проблемами, може не помітити мутовану клітину, що призведе до формування злоякісної пухлини.

Дотримання рекомендацій ACS допоможе знизити ризик розвитку раку і поліпшити загальний стан здоров’я.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися