Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
16 лютого 2022
Всі публікації

Є привід для помірного оптимізму: смертність від раку росте не так швидко, як захворюваність

смертність від раку

Рак належить до головних причин смертності в усьому світі та є реальною загрозою для глобального розвитку. Тому профілактику та лікування онкозахворювань ООН включила в число пріоритетних завдань. Але щоб прийняти адекватні рішення, необхідно детально вивчити епідеміологічну обстановку. Джерелом інформації можуть стати дослідження, виконані Global Burden of Disease Collaboration.

ООН зазначає, що необхідно приділити центральну увагу профілактиці та лікуванню онкозахворювань, щоб до 2030 року на третину скоротити смертність від неінфекційних хвороб. Особливо важливо посилення боротьби з онкозахворюваннями в умовах триваючої пандемії COVID-19, що викликала затримки в діагностиці та терапії раку в усьому світі.

Суть дослідження

Міжнародний консорціум GBD 2019 оцінив тягар раку в різних частинах нашої планети за період з 2010 по 2019 рік з точки зору захворюваності та смертності. Вчені оцінювали, скільки людей хворіє на рак та скільки від нього померло, скільки років прожили онкохворі та скільки втратили через передчасну смерть. Також вони виявляли, які види ракових захворювань зустрічаються найчастіше та які забирають найбільше життів, зіставляли тягар онкології з іншими хворобами.

Суть дослідження

Для отримання інформації співробітники GBD 2019 використовували різні джерела: реєстри раку, системи реєстрації актів цивільного стану, звіти про розтин. Своєю роботою вчені охопили 204 країни та 29 груп раку. Додатково враховувалися зведений показник доходу населення, рівень освіти, коефіцієнт народжуваності. Для узгодження показників дослідники згрупували країни в 5 квінтилів.

Щоб оцінити соціально-економічний тягар раку, вчені вирахували показник DALY. Він дорівнює загальній сумі років, прожитих з інвалідністю (YLD), та років, недожитих до середнього віку (YLL). Для 5 різновидів раку (молочної залози, товстої кишки, сечового міхура, простати, гортані) додатково оцінювали загальну поширеність інвалідності, викликаної лікувальною процедурою (наприклад, ларингектомія при раку гортані).

види раку

Рейтинг найнебезпечніших видів раку

Найбільшу небезпеку становлять такі види раку:

  • легень;
  • колоректальний;
  • шлунку;
  • грудної залози;
  • печінки.

Вид раку

Показник

DALY

Процент від показника DALY

Кількість країн, в яких лідирує рак

Кількість країн, у яких рак став головною причиною смерті

YLL

YLD

Серед жінок

Серед чоловіків

Серед жінок

Серед чоловіків

Легень

45,9 млн.

98,8

1,2

1

58

37

119

Колоректальний

24,3 млн.

95,6

4,4

1

11

9

-

Шлунку

22,2 млн.

98,4

1,6

-

5

6

11

Грудної залози

20,6 млн.

93,3

6,7

157

119

-

-

Печінки

12,5 млн.

99,0

1,0

1

6

2

8

Результати досліджень

Результати досліджень

У 2010 році за показником DALY лідирували туберкульоз, респіраторні та серцево-судинні хвороби, неонатальні та материнські патології. Ракові захворювання перебували на шостому місці. Через 10 років ситуація сильно змінилася. На друге місце вийшли ракові захворювання, поступившись тільки серцево-судинним хворобам. У квінтолі з високим соціально-демографічним індексом (СДІ) онкозахворювання обігнали серцево-судинні хвороби та стали основною причиною інвалідності та втрачених внаслідок смерті років. Найвірогідніша причина такої ситуації – зниження смертності від захворювань серця та судин.

За 10 років (з 2010 по 2019) захворюваність на рак зросла з 18,7 мільйонів випадків до 23,6 мільйонів, що дорівнює 26,3%. Помітно зросла і смертність від онкологічних захворювань, але не так сильно, як захворюваність, що вносить обережний оптимізм в подальший прогноз. Кількість померлих від раку за 10 років зросла з 8,3 мільйонів до 10 мільйонів, що становить 20,9%. Подібні результати вселяють впевненість у тому, що за останнє десятиліття вдалося досягти значних успіхів у діагностиці та лікуванні раку.

Найбільше збільшення захворюваності та смертності характерно для квінтилів з низьким соціально-демографічним індексом (СДІ). Ймовірна причина подібної ситуації – відмінності у лікуванні та профілактиці раку. Більшість країн з низьким рівнем доходів мають недостатній доступ до послуг з діагностики, профілактики та лікування раку. Тому важливого значення набувають зусилля, спрямовані на зміцнення інфраструктури по боротьбі з онкозахворюваннями, розширення доступу до послуг охорони здоров’я та вдосконалення кадрового потенціалу.

Вчені припускають, що до 2040 року більше двох третин випадків раку припадатиме на країни з низьким та середнім рівнем доходів.

Стандартизовані за віком показники захворюваності з 2010 по 2019 рік знизилися на 1,1%, а смертності – на 5,9%. Річний темп змін для показників смертності дорівнює 0,7%.

При цьому стандартизовані показники варіювали в залежності від місця розташування. Показники захворюваності та смертності збільшилися в квінтилях з низьким та середнім СДІ, а знизилися – у квінтилях з високим рівнем. При цьому в 75 країнах було відзначено зниження захворюваності, а у 131 країні – зниження смертності.

Частка DALY, пов’язаних YLD, зростає зі збільшенням квінтилів СДІ: від 1,4% у квінтилі з низьким СДІ до 5,7% у квінтилі з високим СДІ. Такий показник пояснюється ростом виживаності в країнах з високим СДІ завдяки більш широкому доступу до скринінгу, підвищенню якості діагностики та лікування.

Поступово виживаність людей при раку підвищується, через що все більш актуальним стає внесок YLD в глобальне планування охорони здоров’я. Тому в заходи по боротьбі з раком необхідно також включити потреби у підтримці людей, які перенесли рак.

Дослідження показали, що на глобальному рівні загальна втрата здоров’я від онкозахворювань була, перш за все, пов’язана з передчасною смертю. Це відкриття нагадує про життя, які передчасно обірвалися від раку, та про необхідність вживати заходів, щоб поліпшити глобальні показники виживаності.

показники захворюваності

Незважаючи на ріст захворюваності та смертності від раку, все ж є привід для помірного оптимізму. За останні 10 років стандартизовані показники захворюваності знизилися на 1,1%, а смертності – на 5,9%, що вселяє надію на можливість поліпшення ситуації.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися