Компоненти їжі, які не перетравлюються ферментами шлунку і не використовуються в процесі виділення енергії.
Харчові волокна поділяються на чотири групи:
- lignins (лігніни),
- hemicelluloses (геміцелюлози),
- pectins (пектини),
- cellulose (целюлоза).
Є продукція, яка не містить харчових волокон (сахароза, м’ясо, яйця). Продукти, що містять клітковину в достатній кількості: горіхи, непросіяне борошно, коренеплоди, овочі та фрукти.
На думку лікарів, клітковина допомагає усунути багато захворювань, наприклад, закрепи, дивертикулез, апендицит, ожиріння та цукровий діабет.
Люди, які регулярно вживають їжу, багату клітковиною, дуже рідко страждають такими хворобами, а також злоякісними новоутвореннями товстої кишки.