Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
28 грудня 2021
Для пацієнтів

Як швидко відновитись після хіміотерапії?

Відновлення після хіміотерапії

Хіміотерапія ефективно пригнічує ріст пухлинних клітин, але водночас провокує соматичні та естетичні порушення в організмі. Найчастіші побічні прояви – ослаблення імунітету, нервові розлади, проблеми з травленням, дисфункція печінки та нирок, зміна складу крові, погіршення стану шкіри, крихкість нігтів, випадання волосся. Тому після проходження курсу протипухлинного лікування організм потребує комплексного відновлення.

Побічні ефекти після хіміотерапії залежать від використовуваних препаратів та індивідуальних особливостей організму.

Скільки часу займає реабілітація

Тривалість відновлення залежить від тривалості хіміотерапії, використовуваних ліків, стійкості клітин, стану організму. Вона може варіювати від 5 місяців до року.

При сильному пошкодженні серця, легень, печінки та репродуктивних органів, що трапляється дуже рідко, побічні ефекти можуть турбувати навіть кілька років.

У 90% чоловіків протипухлинні препарати викликають тимчасову безплідність. У 60% випадків репродуктивна функція не відновлюється. Тому перед проходженням курсу хіміотерапії рекомендована кріоконсервація сперми.

Очищення організму після хіміотерапії

Щоб припинити негативну дію токсичних речовин та вивести їх із організму, проводять детоксикаційну терапію. З цією метою вводять ізотонічні розчини глюкози та солей, призначають діуретики та ентеросорбенти. При необхідності лікар може порекомендувати гемодіаліз або плазмаферез.

Правильно проведена дезінтоксикаційна терапія дозволить:

  • покращити самопочуття;
  • привести до норми показники крові;
  • зміцнити імунітет;
  • відновити кишкову мікрофлору;
  • нормалізувати роботу печінки, нирок, серцево-судинної системи;
  • повернутися до звичного життя;
  • своєчасно та комфортно пройти наступний курс хіміотерапії.

Відновлення складу крові

Більшість протипухлинних препаратів пошкоджує кістковий мозок, що негативно впливає на показники крові – зменшує концентрацію лейкоцитів, тромбоцитів, еритроцитів, гемоглобіну.

Зниження рівня еритроцитів та гемоглобіну призводить до недостатнього надходження кисню у клітини та розвитку анемії, а зменшення вмісту тромбоцитів – до посиленої кровоточивості. Низька концентрація лейкоцитів – основна причина ослаблення імунітету.

Поліпшити показники крові допомагають гематотропні препарати. Для активації синтезу тромбоцитів використовують засоби, що містять вітаміни С, В9, D3, магній та цинк. Прискорити вироблення лейкоцитів допоможуть колонієстимулюючі фактори. Еритроцити зазвичай відновлюються самостійно. Для підвищення гемоглобіну використовують препарати, що містять залізо, еритропоетин, вітаміни В9 та В12.

При сильному зниженні показників може знадобитися переливання крові, еритроцитарної чи тромбоцитарної маси.

Як відновити шлунок та кишечник

У людей, які пройшли курс протипухлинної терапії, часто запалюється слизова оболонка кишечника, порушується його функціонування, що унеможливлює повноцінне перетравлення їжі, провокує проблеми з дефекацією, посилює інтоксикацію організму.

Щоб відновити роботу шлунково-кишкового тракту, дієтолог розробляє для пацієнта індивідуальну програму харчування. Додатково призначають препарати, які послаблюють чутливість блювотного центру, усувають запалення, загоюють слизову оболонку, лікують «хімічний» гастрит та дуоденіт, покращують апетит, нормалізують випорожнення, відновлюють кишкову мікрофлору.

Відновлення печінки та нирок

Основний удар хіміотерапевтичні препарати завдають печінці та ниркам, оскільки саме ці органи нейтралізують токсини та виводять їх з організму. При сильній інтоксикації можливий розвиток ниркової та печінкової недостатності, нефропатії.

Щоб запобігти ускладненням, проводять медикаментозну детоксикацію. Лікарські препарати підбирають залежно від індивідуальних особливостей організму.

Для покращення роботи нирок важливо відновити канальцеву реабсорбцію та клубочкову фільтрацію, провести профілактику уратних конкрементів та ниркових інфекцій. При розвитку запальних захворювань сечовидільної системи призначають антибактеріальні препарати.

Печінка зазвичай регенерується самостійно. Щоб полегшити їй роботу, можна приймати гепатопротектори.

Як підняти імунітет після хіміотерапії?

Хіміотерапевтичні препарати сильно послаблюють імунітет, через що онкохворі стають вразливими до бактеріальних та вірусних інфекцій.

Згідно з дослідженнями, проведеними у Великобританії, після хіміотерапії імунна система повертається в норму через 9 місяців.

дезінтоксикаційна терапія

Щоб прискорити відновлення імунітету, призначають імуномодулятори та вітамінно-мінеральні комплекси, до складу яких входять вітаміни A, C, D, E, групи B, залізо, цинк, селен.

Додатково рекомендується дотримуватися кількох правил:

  • спати не менше 7-8 годин;
  • збалансовано харчуватися;
  • займатися спортом;
  • уникати стресових ситуацій.
відновлення імунітету

 Чим потрібно харчуватися після ХТ?

Після хіміотерапії важливо забезпечити організм усіма необхідними вітамінами та мінералами. З цією метою слід скласти збалансований раціон. Не варто покладатися на БАДи.

Необхідно включити до раціону:

  • курятину, індичатину;
  • нежирну яловичину та баранину;
  • морську рибу, риб’ячу ікру;
  • морепродукти, водорості;
  • молочні продукти (цілісне молоко, йогурт, сметану, ряженку, сир);
  • каші (гречану, рисову, ячну, геркулес);
  • яйця, бобові;
  • рослинні олії (соняшникову, оливкову, лляну);
  • зелень, овочі (свіжі та квашені), фрукти.

В якості перекусу рекомендовані горіхи, фруктові смузі, пророщена пшениця, печиво, цукерки, темний шоколад. Збагатити організм вітамінами допоможуть свіжі соки (ягідні, фруктові, овочеві). Щодня слід випивати близько півтора літри чистої води.

Рекомендується обмежити споживання висококалорійної їжі, солі, копченостей, свинини, ковбасних виробів, маринованих продуктів, солодких напоїв. Бажано хоча б на кілька днів відмовитися від важкої їжі, жирних та смажених страв, борошняних виробів.

збалансований раціон

Їжу потрібно готувати на пару або запікати в духовці, що дозволяє зберегти максимум корисних речовин.

Фізичні вправи

Істотно прискорити відновлення організму та знизити ризик розвитку рецидиву здатні фізичні вправи.

Регулярні заняття спортом:

  • нормалізують обмін речовин;
  • покращують циркуляцію крові;
  • зміцнюють опорно-руховий апарат;
  • активують роботу всіх систем та органів;
  • прискорюють регенерацію тканин;
  • позбавляють втоми;
  • підвищують ефективність протипухлинної терапії;
  • подовжують тривалість життя.

Рекомендується займатися спортом не менше 2,5 години на тиждень. Але перш, ніж приступати до занять, слід узгодити рівень навантажень з лікарем.

Психологічне відновлення

Онкопацієнти часто відчувають безвихідь, що супроводжується стресом, депресією та апатією. Подібний стан негативно впливає на ефективність лікування. Позбутися страхів та фобій, відновити душевну рівновагу та повернутися до повноцінного життя в соціумі допоможуть медитації та сеанси психотерапії.

Що не можна робити після хіміотерапії?

Після проходження хіміотерапевтичного курсу не потрібно дотримуватися спеціальних правил. Людина може жити звичайним життям, працювати та відпочивати. Не варто відмовлятися від зустрічей із друзями, поїздок на море, водіння автомобіля.

фізичні вправи

Єдине обмеження – відмова від спілкування з людьми, які хворіють на простудні захворювання, через високий ризик інфікування.

Не варто використовувати методи альтернативної медицини та дотримуватися «дивних» дієт, що може суттєво погіршити стан здоров’я.

Примітка!

Інформація, розміщена у цьому матеріалі, надається в ознайомлювальних цілях. Встановлення показань до лікування та призначення протипухлинних препаратів може робити виключно лікуючий лікар. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!

Автор: Оксана Співакова, лікар рентгенолог, менеджер напрямку «Онкологія», Центр персоналізованої фармації «Хемотека»


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися