Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
Графік роботи:
Пн.-Пт.: з 9:00 до 18:00
Сб.-Нд.: вихідні
Безкоштовно зі стаціонарних
і мобільних телефонів
по Україні
0 800 40 20 22
Передзвоніть мені
0%
0%
Для повноцінної роботи на сайті, будь ласка, переверніть планшет в альбомний режим.
Браузер не підтримується

Ви використовуєте застарілий браузер. Будь ласка, оновіть ваш браузер, щоб переглядати сайт.

ПОДІЛИТИСЯ
11 грудня 2018
Всі публікації

Компаундінг-центри: чому про це важливо знати?

Компаундінг-центри: чому про це важливо знати?

За кордоном компаундінг-центри вже давно зайняли своє місце під сонцем, і не просто так! Адже саме мистецтво виготовлення індивідуалізованих препаратів допомагає пацієнтам досягти кращих результатів під час лікування.

Головний секрет успіху в тому, що в спеціальних лабораторіях висококваліфіковані технологи виробляють лікарські препарати на основі рецепта, в якому лікар прописав точне дозування хімічних речовин. Подібний підхід дозволяє знизити токсичність деяких препаратів. Недарма ж кажуть: "Малі дози – ліки, великі – отрута". При підготовці ліків важливо враховувати всі особливості організму, адже іноді у хворого може бути алергія, підвищена чутливість до деяких речовин або проблеми з серцем, печінкою, нирками. І неправильно підібрані дози можуть викликати ускладнення. У деяких випадках лікування навіть доводиться припиняти, коли мова йде, наприклад, про онкохворих. Метод виготовлення індивідуалізованих препаратів дозволяє фармацевту працювати з пацієнтом і лікарем, щоб приготувати ліки з урахуванням конкретних потреб пацієнта.

Малі дози – ліки, великі – отрута

Слід зазначити, що метод персоніфікованого підходу до приготування ліків – не новина. До середини XX ст. більшість ліків виготовляли за рецептами. Зокрема, в 1930-х і 1940-х роках приблизно 60% всіх ліків готувалися саме таким способом, але з появою великих фармацевтичних фабрик у 50-х і 60-х роках число аптек подібного типу швидко скоротилося. Роль фармацевта, як людини, що займалася приготуванням ліків, швидко змінилася, адже на ринок вийшли препарати зі стандартним дозуванням, які можна було купити відразу. Звичайно, це дозволяло людям швидко вирішувати їхні проблеми. Проте, «універсальний підхід» у масовому виробництві препаратів означав, що потреби деяких пацієнтів не враховувалися.

Компаундінг-центри: чому про це важливо знати? - фото 2

Індивідуалізований підхід в медицині нині переживає своє відродження

На щастя, індивідуалізований підхід в медицині нині переживає своє відродження, оскільки сучасні технології та дослідження підтвердили дієвість подібного лікування. Наприклад, в США існує навіть ціла організація – Professional Compounding Centers of America (PCCA), що надає повний спектр послуг: від виготовлення персоналізованих ліків до навчання фахівців. Завдяки персоналізації створюються унікальні лікарські форми, які можуть вирішити багато проблем хворих, а головне – дозволяють уникнути неприємних побічних ефектів або відсутності поліпшення після терапії. У Канаді теж є свої аналоги компаундінг-центрів, наприклад – MEDS Pharmacy Group. Цей центр також створює індивідуальні ліки для задоволення унікальних потреб кожного пацієнта. Компаундінг-центр розробляє індивідуальні препарати в таких категоріях, як педіатрія, дерматологія, ендокринологія, знеболюючі, навіть ветеринарні. Такий підхід відмінно діє і при розробці хіміотерапевтичних ліків.

В Україні нещодавно відкрили перший компаундінг-центр – "Хемотека", який використовує персоніфікований метод при виробництві протипухлинних препаратів. Новий сервіс – це яскравий приклад індивідуалізованого підходу в лікуванні онкохворих, який настільки популярний в Європі, США, Канаді. Чому це працює? Зазначена інноваційна платформа дає можливість замовляти та отримувати хіміотерапевтичні препарати за індивідуальним рецептом. При виготовленні ліків враховуються клінічні та антропометричні дані пацієнта. Немає необхідності в додаткових маніпуляціях після приготування препарату, адже хворий отримує лікарські засоби в готовій для введення формі.

Галерея: 1 / 6
Компаундінг-центри: чому про це важливо знати? - фото 3 Компаундінг-центри: чому про це важливо знати? - фото 4 Компаундінг-центри: чому про це важливо знати? - фото 5

Європейський тренд на персоніфіковану медицину дійсно працює, допомагаючи хворим боротися і перемагати важкі хвороби

Завдяки сервісу "Хемотека" лікарі-онкологи можуть виписувати рецепти своїм хворим в онлайн-режимі, пацієнти, в свою чергу, можуть самостійно розрахувати вартість хіміотерапевтичного лікування, побачити асортимент, переглянути наявність препаратів та отримати безкоштовну консультацію. Онкофармацевтичний центр застосовує у своїй роботі різні інструменти, які використовуються при виготовленні цитотоксичних і небезпечних лікарських препаратів. Як відомо, дані речовини можуть нашкодити не тільки хворим, але й медперсоналу, тому в лабораторіях "Хемотекі" використовується тільки інноваційне обладнання, за допомогою якого фахівці можуть безпечно і точно визначати дози.

Сервіс "Хемотекі" своєю роботою доводить, що європейський тренд на персоніфіковану медицину дійсно працює, допомагаючи хворим боротися і перемагати важкі хвороби.

Автор: Інтернет-видання Korrespondent


Зареєструйтесь для того щоб оцінити та використовувати всі переваги сервісу «Хемотека».
зареєструватися